Norris megúszta, kisebb hibái ellenére is tovább faragta hátrányát Verstappennel szemben

A McLaren-Mercedes brit versenyzője, Lando Norris nyerte meg az idei Formula–1-es világbajnokság 18. futamát, a villanyfényes körülmények között vasárnap megrendezett Szingapúri Nagydíjat. A címvédő Max Verstappen zárt másodikként, ám így is tovább apadt az előnye a bajnokság élén.

2024. 09. 22. 15:46
Lando Norris (balra) és Max Verstappen
A vb második helyén álló Lando Norris (balra) és a címvédő, jelenlegi listavezető, Max Verstappen Fotó: AFP/NurPhoto/Andrea Diodato
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szingapúri Nagydíj szombati időmérőjét a világbajnoki pontversenyben 59 pontnyi lemaradással második McLaren-pilóta, Lando Norris nyerte meg a címvédő Red Bull-versenyző, Max Verstappen előtt. A Mercedest vezető Lewis Hamilton szerezte meg a harmadik rajthelyet vasárnapra. Az elmúlt hetekben eredményesen szereplő Ferrari ezúttal nem volt jó pozícióban, Charles Leclerc csak a kilencedik, a kvalifikáción az autóját összetörő Carlos Sainz pedig csupán a 10. rajtpozíciót szerezte meg.

 

A start

A vasárnapi rajtnál Norris megtartotta a vezetést, mögötte Verstappen is megőrizte pozícióját, Hamilton is maradt a harmadik helyen. Fegyelmezetten indult a mezőny, noha volt néhány kisebb csetepaté, mind a 20 autó „túlélte” az első kört. Eltérő stratégiát választott az éllovas trió, Norris és Verstappen közepes keverékű abroncsokkal indult, míg Hamilton lágyakon.

 

Az üldöző magabiztosan növelte előnyét

Norris öt kör alatt kétmásodpercnyi előnyt épített fel Verstappennel szemben. Eleinte hol az egyik, hol a másik versenyző futotta meg az aktuálisan leggyorsabb kört, a 10. körre viszont állandósulni látszott a McLaren gyorsasága, Norris megduplázta addigi fórját. Ez a tendencia folytatódott a továbbiakban is, a 15. körben már közel kilenc, a huszadikban 14 másodperccel vezetett Lando Norris. A 62 körös verseny feléhez közeledve teljesen „szétszakadt” az élmezőny, Norris senkitől sem zavartatva vezetett, de Verstappen is megnyugtató előnnyel előzte meg az ekkor harmadikként haladó George Russellt (Mercedes).

Az élmenők közül elsőként Verstappen váltott kemény gumikra a 30. körben. Norris egy körrel később ugyanígy tett, de hatalmas előnye miatt az élre tért vissza. Norris autóján annak ellenére sem cseréltek első szárnyat, hogy korábban a brit elvétett egy kanyart, és súrolta a falat, így minimális mértékben ugyan, de sérült a terelőszárnya.

Norris tempóján nem érződött, hogy nagyobb mértékben roncsolódott volna a szárny, a frissebb abroncsokon is a McLaren 24 éves pilótája volt a leggyorsabb, tovább növelve előnyét az élen. Amikor a tovább pályán maradók közül Norris csapattársa, Oscar Piastri is váltott a 39. körben, Verstappen visszavette a második helyet, ám lemaradása ekkor 23 másodperc volt Norris mögött.

 

Tovább csökkent Norris hátránya a pontversenyben

Miközben a mezőnyben voltak csatározások, az utolsó 20 körben nem történt változás az élen: Lando Norris a 45. körben vétett újabb, ki nem kényszerített hibája ellenére is nagy fölénnyel nyerte meg a Szingapúri Nagydíjat, mögötte 21 másodperc lemaradással Max Verstappen ért célba. Harmadikként Oscar Piastri zárt. Ezzel a Szingapúrban pályafutása harmadik nagydíjgyőzelmét ünneplő Norris 52 pontra csökkentette hátrányát Verstappennel szemben a pontversenyben.

A vb-sorozat most egy hónapig szünetel, október 20-án, az Egyesült Államok Nagydíjával folytatódik. Azzal együtt már csak hat futam van hátra a 2024-es bajnokságból – ennyi lehetősége van még Norrisnak arra, hogy a maga javára fordítsa az állást Vertappennel szemben. 

A világbajnokság élmezőnye

Pilóták:
1. Verstappen 331 pont

2. Norris 279

3. Leclerc 245

4 .Piasti 237

5. Sainz 190

6. Hamilton 174

Konstruktőrök:

1. McLaren 516 pont

2. Red Bull 475

3. Ferrari 441

4. Mercedes 329

5. Aston Martin 86

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.