Kovács Kokó István szerint az IBA csak látszatból rendez amatőr ökölvívótornákat

A Nemzetközi Bokszszövetség újabb diadalt aratott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által favorizált World Boxing felett, miután az Ázsiai Ökölvívó-szövetség tagállamai az Egyesült Arab Emirátusokban rendezett kongresszusán leszavazták az utóbbi szervezethez csatlakozást. Az IBA újabb, két súlycsoportból álló bajnoki sorozatot jelentett be ezúttal Kínában, ahol több amatőr klasszis jelezte a részvételét. Egykori bokszlegendánk, Kovács Kokó István úgy látja, az IBA évente ötvenmillió dollárt füstöl el a Gazprom támogatásából feleslegesen arra, hogy az általa szervezett tornákkal sikerrel törjön be a profik világába, ám utóbbiak egyszerűen figyelembe sem veszik az itt elért eredményeket.

2024. 09. 01. 14:55
Kovács Kokó István szerint nem kell összekeverni a profi és az amatőr bokszot IBA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint azt korábban megírtuk, az amatőr ökölvívás vezetéséért vívott küzdelemben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által igencsak támogatott új szervezet, a holland Boris Van der Vorst által vezetett World Boxing (WB) csúfos vereségre áll a NOB által egy ideje támadott Nemzetközi Bokszszövetséggel, az IBA-val szemben. Most ráadásul egy újabb pofont kapott az amatőr ökölvívás vezetéséért küzdő WB, ugyanis az augusztus 31-én, az Egyesült Arab Emírségekben, Al Ainban az Ázsiai Junior Ökölvívó-bajnokság (ASBC) égisze alatt rendezett rendkívüli kongresszuson kimondták, hogy nem csatlakoznak a World Boxinghoz. A kongresszuson részt vevő 36 nemzeti szövetség közül 14 szavazott a World Boxinghoz való csatlakozásra, 21 nemmel voksolt, egy pedig nem szavazott. Ennek eredményeként az ASBC és tagállamai egyelőre nem csatlakoznak a World Boxinghoz.

Az Ázsiai Ökölvívó-szövetség tagállamai az Egyesült Arab Emirátusokban rendezett kongresszusán leszavazták a WB-hez való csatlakozást. Forrás: IBA

Ugyanakkor az IBA sem dőlhet hátra, hiszen a szavazást követően a Szaúd-Arábiai Ökölvívó-szövetség azt indítványozta: döntsenek arról is, hogy függetlenedjenek a Nemzetközi Bokszszövetségtől is, és önálló szervezetként kizárólag a NOB iránymutatása alapján működjenek. Mivel ez a felvetés nem szerepelt a kongresszus eredeti napirendi pontjai között, így csak akkor kaphatott volna többséget, ha a jelenlévők kétharmada igennel szavaz. Nos, ez nem jött össze – a 36 tagországból 19-en voksoltak a függetlenségre –, így az Ázsiai Ökölvívó-szövetség megmaradt az IBA égisze alatt.

A Nemzetközi Bokszszövetség egyrészt örömmel vette az ASBC-kongresszus döntését, másrészt viszont újra kijelentették, a NOB által hatalmas nyomásnak kitett nemzeti szövetségek körültekintően hozzák meg döntéseiket a World Boxinggal kapcsolatban, mert ha valamelyik az IBA-tól való távozás mellett dönt, annak nem lesz lehetősége a visszatérésre. Ugyanakkor bejelentette, hogy az általa életre hívott, Bajnokok éjszakája elnevezésű rendezvény hatalmas sikerrel zárult Kubában, és az IBA különleges ökölvívó-bajnokságot szervez Kínában, mégpedig összesen két súlycsoportban – 63,5, valamint 71 kilogrammban –, melynek küzdelmei 2024. november 16-án kezdődnek a fővárosban, a Pekingi Nemzeti Fedett Stadionban, a pénzdíja összesen kétmillió dollár lesz.

Kínában szervez a világ legjobb amatőr bunyósaival egy bajnoki sorozatot az IBA. Forrás: IBA

Azt már most tudni lehet, hogy összesen nyolc-nyolc bunyós vesz részt súlycsoportonként a küzdelemben, és amíg a negyeddöntők összesen hat, addig az elődöntők és a döntők tíz-tíz menetből állnak majd. A viadalon részt vevő ökölvívók névsora igencsak veretes, hiszen az előzetes tájékoztatás szerint olyan sztárok lépnek majd szorítóba a 63,5 kilós mezőnyben, mint a háromszoros világbajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes francia Sofiane Oumiha, az olimpiai bajnok kubai Erislandy Alvarez, az üzbég világbajnok Ruslan Abdullaev, az orosz Európa-bajnok Gabil Mamedov, a világbajnoki bronzérmes tádzsik Bakhodur Usmonov és a mongol Misheelt Battumur, az Afrikai Játékok bajnoka, a marokkói Mohamed Hamout. A 71 kilósoknál a világbajnoki ezüstérmes üzbég Saidjamhid Jafarov, a világbajnok és kétszeres olimpiai bajnok kubai Roniel Iglesias, az orosz Eb-győztes Pavel Sosulin, a háromszoros vb-bronzérmes kazah Ablaikhan Zhussupov. Mindkét súlycsoportban egy-egy kínai bokszoló is lehetőséget kap.

– Ez az esemény egy új korszakot jelent a bokszban, ahol a világ legjobb sportolói mutatják be tudásukat. A versenyzők ilyen kivételes névsorával és a jelentős nyereményalappal biztosak vagyunk abban, hogy ez a liga új mércét állít fel a sportág számára, és világszerte inspirálja az ökölvívók következő generációját – mondta Umar Kremljov, az IBA elnöke.

Ugyanakkor nem lehet nem észrevenni az IBA azon törekvését, hogy az általa szervezett bajnokságok, gálák egyre inkább hajaznak a profi ökölvívást irányító szervezetek rendezvényeire. Nem véletlen, hogy a közösségi oldalon az IBA újabb gálájához kapcsolódó poszthoz hozzászóló Kovács Kokó István is erre, illetve ennek veszélyeire hívta fel a figyelmet hozzászólásában. Egykori bokszlegendánk – mindent megnyert amatőr és profi ökölvívóként – szerint ugyanis igencsak összetett kérdés az, vajon mi számít profinak és mi amatőrnek.

 

Az IBA már csak a látszat kedvéért rendez amatőr versenyeket, ők a profi piacra vágynak

Umar szándéka egyértelmű, az IBA már csak a látszat miatt tart amatőr rendezvényeket, a végső cél a profi piacra való belépés, ráadásul teljesen szembementve a jelenlegi működési modellel, a világszervezet egyben promoteri feladatkört is magára vállal, amihez valóban elengedhetetlen a Gazprom-pénz. De amint ez a támogatás megszűnik (nincs semmilyen egyéb forrás), abban a pillanatban ez a cél elérhetetlen lesz. Annak idején az AIBA eladta a  WSB-jogokat, és a bevételt eldorbézolta, a jelenlegi IBA pedig évi ötvenmillió dollárt füstöl el hasztalanul – írta le a hozzászólásában Kokó.

Úgy vélekedett, az egyetlen haszon ezeken a rendezvényeken, hogy a szorítóba lépő amatőr bunyósok az eddigiekhez képest hatalmas pénzeket keresnek, de nagyon távol állnak attól, amit a valódi profik kapnak. Ráadásul, noha Kovács István szerint is fantasztikus és tényleg magas színvonalú presztízscsatákat – mint a legutóbbi kubai gálán Cesar la Cruz meccse – láthatunk, ez egyszerűen nem érdekli a televíziókat, és ez az érdektelenség tökéletesen mutatja be az ökölvívás szereplőinek hozzáállását ehhez a kérdéshez, valamint ez alapján az IBA-ról kialakult képet.

A világ jelenleg legjobb amatőr bunyósának tartott kubai Cesar de la Cruz havannai meccsét 56 ezren látták eddig a YouTube-on. Fotó: Getty Images

„A YouTube-közvetítés vicces nézettségeket hoz, a világ dedikáltan legkiválóbb bunyósának, La Cruznak a meccsét, sőt az egész gálát alig 56 ezren nézték meg eddig, és ebben benne van az is, hogy én már vagy háromszor rákattintottam. Ráadásul a profi ökölvívás egyetlen és egyben legfontosabb adatbázis-kezelője például tudomást sem vesz az IBA profi gáláiról, így pedig az itt szorítóba lépők nem gyűjtik a mérkőzéseket és nem szereznek pontokat, ami közelebb vinné őket egy esetleges nagy szervezet regionális vagy világbajnoki címéhez. A pénzügyi finanszírozás ráadásul komolyabb profi bunyós megjelenését nem is tudja megoldani, hiszen egy Bivol–Beterbiev- vagy Uszik–Fury-gála költségvetése sokszorosa az IBA egész éves költségvetésének” – tette hozzá Kokó.

Ugyanis az az esetleges megnyerhető összeg százezer dollár, amit megkaphat egy-egy IBA Champions Night versenyző, ám ez nagyon távol áll attól, amilyen pénzek a profi ökölvívásban a címmérkőzések közelében mozognak. Ráadásul Kokó elárulta, hogy az AIBA idején sem voltak profik azok a mérkőzések, amiket rendeztek, és az eredmények az ökölvívók amatőr rekordjába kerültek be még akkor is, hogyha hosszabb menetidővel vagy esetleg fejvédő nélkül vívták őket.

Nagy kérdés tehát, vajon megéri-e hosszú távon az IBA-nak ezeket a gálákat megszerveznie, valamint mi lesz akkor, ha a Gazprom és a pénze hirtelen eltűnik a szervezet mögül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.