Kiütöttük Salvadort, mint Nyilasiék 1982-ben

A magyar férfi és női csapat is 4-0-s győzelemmel kezdte meg szereplését a budapesti sakkolimpián.

2024. 09. 11. 20:03
Sakkolimpia megnyitó
A keddi megnyitóünnepségen Polgár Judit Arkagyij Dvorkovics, a FIDE elnöke és Schmidt Gábor államtitkár-helyettes társaságában gyújtotta meg a lángot Fotó: Polyák Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Magyarország és Salvador, akkor a sportban elsőre természetesen mindenkinek az 1982-es labdarúgó-világbajnokság csoportmeccse ugrik be, amelyen a magyar válogatott a 10-1-es győzelemmel a mai napig érvényes gólrekordot állított fel. Kiss László három, Nyilasi és Fazekas két-két gólt szerzett és betalált még Pölöskei, Tóth József és Szentes is.

A futballisták nyomdokain haladva a magyar férfi sakkcsapat is kiütéses, 4-0-s vereséget mért Salvadorra a budapesti sakkolimpia első fordulójában. Talán már azzal megleptük a latin-amerikaiakat, hogy Rapport Richárd kimaradt, avagy az első forduló alól felmentést kapott, így a derék salvadoriak a sutba dobhatták a felkészülésüket a magyar alapcsapat ellen.

Szanan Szjugirov végzett a leggyorsabban, kevesebb mint egy óra alatt legyőzte ellenfelét. Utána sorrendben Berkes Ferenc, Lékó Péter, végül Gledura Benjámin is győzött, így alakult ki a 4-0-s siker, ami – tegyük hozzá − papírforma. Lékó Péter tehát öt év után győzelemmel tért vissza.

Női csapatunk is 4-0-ra nyert. A mieink viszonylag könnyedén elhúztak 3-0-ra, Lázárné Vajda Szidónia nagyot küzdött, kölcsönös hibák után végül a maga javára fordította a végjátékot, így ő is hozta a teljes pontot. Hat csapatunk közül öt is 4-0-ra végzett elsőre, egyedül a női C csapat nyert 3-1-re Kuvait ellen.

Az első forduló magyar eredményei:

Nyílt torna:

Magyarország–Salvador 4-0
Magyarország B–Hongkong  4-0
Magyarország C–Guyana 4-0

Női torna:

Magyarország–Puerto Rico 4-0
Magyarország B–Mozambik 4-0
Magyarország C–Kuvait 3-1


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.