Budapesté a 2027-es vizes vb!

Még el sem kezdődtek Kvangdzsuban a vizes világbajnokság vasárnap esti döntői, de Magyarország már nyertes: Budapest rendezi meg a 2027-es vizes világbajnokságot.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 21. 12:24
null
A Duna Aréna fogadja a legnagyobb világsztárokat Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár nyílt titok volt, azért megpróbáltunk meglepődni, amikor Julio Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség uruguayi elnöke vasárnap este hétkor teátrális mozdulatokkal felbontotta a borítékokat, és először Kazany, majd Budapest nevét húzta elő; a Volga-menti város nyerte el a 2025-ös, a Duna-parti metropolisz pedig a 2027-es vizes világbajnokság rendezési jogát. Erős a párhuzam a két győzelem között, hiszen mindkét város tíz évvel az első ott rendezett vb után lesz házigazda.

A magyar küldöttség hatalmas erőkkel vonult fel. Eljött a dél-koreai városba Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa, olimpiai bajnokok hada – Kovács Ágnes, Gyurta Dániel (utóbbi NOB-tag is), Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, Molnár Tamás, a FINA vízilabda bizottságának tagja –, de segédkezett a pályázat sikerén Kemény Dénes, az MVSZ korábbi elnöke is, és természetesen Gyárfás Tamás, a FINA Büro tagja.

A magyar jelentkezés gondolata akkor született meg, amikor a FINA tavaly meghirdette a pályázatot – mondta Fürjes Balázs a Magyar Nemzetnek.

– A Magyar Vízilabda és Úszó Szövetség vetette fel, pontosabban a magyar olimpiai bajnokok, hogy – felbuzdulva a 2017-es vb frenetikus sikerén – vágjunk bele újra, és tíz év elteltével rendezzünk ismét világbajnokságot. Budapest városa Tarlós István polgármesterrel az élen melléállt az elképzelésnek, hiszen a rendezés óriási lökést ad a magyar verseny- és szabadidősportnak, egy sikeres vb sok gyereket inspirál arra, hogy elkezdjen úszni, vízilabdázni. Biztosra veszem, hogy majdani, 2028-as, esetleg későbbi olimpiai bajnokaink közül sokan a 2017-es vb hatására mentek le az uszodába.

Tudjuk, hogy ez az esemény összekovácsolja a nemzetet – egy olyan, különleges esemény, amely egyszerre tart igényt globális érdeklődésre, és közben magyar sikereket, aranyérmeket tartogat. Ilyen a futballban, kosárlabdában, atlétikában, teniszben aligha elképzelhető. Budapest még ismertebb, még vonzóbb, még látogatottabb főváros lesz a turisták és a befektetők szemében – fővárosunk egyértelműen nyerni fog.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.