Apa lesz a dél-afrikaiak olimpiai bajnok futónője

Babacipőről készült fotót és babaruhát ábrázoló gyerekrajzot osztott meg az Instagram-oldalán Caster Semenya, a dél-afrikaiak olimpiai és világbajnok futónője, akinek a hírek szerint gyermekkel bővül a családja. A 29 éves Semenya 2017-ben férfiként lépett házasságba, de tavaly a dohai atlétikai világbajnokságon még mindig a női mezőnyben szeretett volna indulni. A nemzetközi szövetség azonban ezt meg tudta akadályozni.

2020. 06. 09. 11:36
Diamond League - Zurich
Caster Semenya most nem az atlétikára koncentrál Fotó: REUTERS/Arnd Wiegmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2016-os riói olimpián a női 800 méteres síkfutást megnyerő dél-afrikai Caster Semenya 2017. január 7-én, a 26. születésnapján házasodott össze barátnőjével, Violet Raseboyával, és a közösségi oldalaikon elhelyezett friss fotók arról tanúskodnak, hogy hamarosan gyermek is érkezik a családba. A legárulkodóbb egy babacipő, de a babaruhákról készült gyerekrajzok is erről tanúskodnak, no meg a követők gratuláló üzenetei.

Semenyáról már korábban bebizonyosodott, hogy interszexuális, vagyis külső női és belső férfi nemi szervei vannak, és a nőkénél jóval magasabb a tesztoszteronszintje, de jogi úton hosszú időn keresztül elérte, hogy a női mezőnyben indulhatott. A 2009-es berlini vb-n tűnt fel, ahol 18 évesen aranyérmes lett, s ugyan volt olyan időszak, amikor felfüggesztették a versenyzői engedélyét, a világbajnokságokról van két aranya, egy ezüstje és egy bronza. Ám lényegesebb, hogy kétszeres olimpiai bajnok. Négy éve Rióban ő nyerte a 800 métert, s ugyan 2012-ben csak másodikként ért célba Marija Szavinova mögött, az orosz versenyző eltiltása miatt az az arany is Semenyához került.

Caster Semenya tavaly Dohában szerette volna megvédeni a vb-címét, de az ügyében a svájci legfelsőbb bíróság jogerősen végül a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek adott igazat. Ennek értelmében a szövetség gyógyszeres kezeléshez kötheti azoknak a sportolóknak az indulását, akik a megengedett értéknél magasabb tesztoszteronszinttel rendelkeznek. A dél-afrikai sportoló sokáig bizakodhatott az indulását illetően, ugyanis a svájci legfelsőbb bíróság első fokon felfüggesztette a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) korábbi tiltó döntését, így Semenya a Gyémánt-liga versenyeken rajthoz állhatott.

Caster Semenya most nem az atlétikára koncentrál
Fotó: REUTERS/Arnd Wiegmann

A nemzetközi szövetség 2018-ban döntött arról, hogy szigorítja a női atléták tesztoszteronszintjére vonatkozó szabályokat. Ilyen szabályt már 2013-ban is életbe léptettek, azonban a sportdöntőbíróság 2015-ben kimondta, nincs elegendő bizonyíték, hogy a tesztoszteronszint befolyásolta a sportolók teljesítményét. Semenya eredményei a gyógyszeres kezelés következtében jelentősen visszaestek, a CAS döntését követően azonban ismét dominált a 800 méteres távon, Rióban így szerezte meg pályafutása második olimpiai címét. Azóta az IAAF elvégeztette a szükséges vizsgálatokat, amivel kimutatták, a férfihormon-szint igenis hatással van a teljesítményre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.