Weisz Fanni: A jelnyelv a vizuális kommunikáció csodás formája

Örömmel és büszkeséggel tölti el Weisz Fannit, hogy 2009 óta hazánkban a jelnyelven beszélőkre úgy tekintenek, mint nyelvi kulturális kisebbségre. Korábban őt is jeltolmács segítette – írja a Bors.

Forrás: borsonline.hu2020. 11. 09. 9:50
null
Már hét éve tolmácsolja a köztársasági elnök beszédét újévkor Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Weisz Fanni már hét éve jelnyelven közvetíti köztársasági elnökünk ünnepi beszédét, ami számára is nehéz feladat, hiába szívta magába már gyermekkora óta ezt a nyelvet.

– Nagyra becsülöm a munkájukat, türelmüket a jeltolmácsoknak. Én nem vagyok jelnyelvi tolmács, hanem jelnyelven közvetítem az elnök úr szavait. Nagy megtiszteltetés ez a Magyarországon élő siket és nagyothalló, jelnyelvhasználó közösség számára, akikre nem csak mint fogyatékossággal élőkre tekinthetünk, hanem mint nyelvi kulturális kisebbségre. Ez a hozzáállás nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy mijük nincs a siket embereknek, hanem arra, hogy mi az a plusz, ami érték. Ez a nyelvünk, kultúránk. Ezért rendkívül megtisztelő számomra a feladat – mondta el Fanni a Borsnak, aki elárulta, miképp készül fel egy-egy ilyen ünnepi beszédre.

– Ahhoz, hogy a fordítás tökéletes legyen, pontosan meg kell értenem a szöveget. A pontos megértést azért említem, mert a siket emberek nincsenek a magyar nyelv birtokában teljes mértékben. Megdolgozom vele, de megéri és egyáltalán nem fárasztó. Elárulok egy titkot: Mindig kapok belőle „útravalót” a következő évre – mesélte boldogan a Bors olvasóinak az egykori szépségkirálynő. Fanni gyermekkora óta magyar jelnyelven beszél, de neki is volt tolmácsa, aki segítette őt a mindennapokban.

Már hét éve tolmácsolja a köztársasági elnök beszédét újévkor
Fotó: MTI

Fanni szeretné megismertetni saját nyelvét a világgal, ezért rengeteg „oktató” videót töltött fel a közösségi oldalára, ahol bemutatja saját nyelvének szépségét.

– A jelnyelv a vizuális kommunikáció csodás formája. November 9-e a magyar jelnyelv napja. A magyar jelnyelvet 2009 novemberében önálló nyelvként ismerte el a magyar országgyűlés. Ez számunkra azt jelenti, hogy jogunk van a saját nyelvünkhöz, a saját nyelvünkön tanulni, hivatalos ügyeket intézni, például szerződést kötni, házasodni, és az élet minden területén boldogulni. Ez szolgálja teljes mértékben a társadalmi beilleszkedésünk megvalósulását – tette hozzá Fanni.

A teljes cikk a borsonline.hu oldalán olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.