időjárás -5°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Filmek amiket karácsonykor megéri megnéznünk

Forrás: origo.hu
2020.12.26. 13:37
Filmek amiket karácsonykor megéri megnéznünk

Nem csoda, hogy a karácsony igencsak népszerű téma a filmiparban, hiszen az ünnepek alatt az egész család könnyedén elcsábítható a mozikba (járványmentes időkben, persze), vagy ültethető le otthon a televízió elé. Karácsony alkalmából összegyűjtöttük minden idők tíz legsikeresebb és legnépszerűbb karácsonyi filmjét, melyek között találni akciófilmet, animációt, horrort, felnőtt korhatáros dramedyt, valamint fantasy-, családi és romantikus vígjátékot is – írja az Origó.

Az élet csodaszép, 1946

Frank Capra rendező és James Stewart főszereplő klasszikusában a főhős, az önzetlen George Bailey karácsony estéjén éri el a mélypontot, és öngyilkosságot kísérel meg, de jó cselekedeteinek és közössége szeretetének köszönhetően egy őrangyal megmenti, majd megmutatja neki, milyen lenne a város nélküle. Bár öt Oscar-jelölést kapott, a film se a közönséget, se a kritikusokat nem hatotta meg a bemutatója idején, viszont ma már a valaha készült legjobb filmek között tartják számon, és a tévék is rendszeresen műsorra tűzik az ünnepek idején.

Csoda a 34. Utcában, 1947

George Seaton rendezésében egy nagyáruház Télapója, bizonyos Kris Kringle (Edmund Gwenn) állítja magáról, hogy ő a valódi Mikulás. A három Oscar-díjat nyert film ma már ugyancsak örökzöld karácsonyi klasszikusnak számít, 1994-ben remake-je is készült Richard Attenborough főszereplésével. Igencsak érdekes volt a forgalmazása annak idején: Darryl F. Zanuck stúdiófőnök meg volt róla győződve, hogy az emberek jó időben járnak moziba (talán pont Az élet csodaszép karácsonyi bukását látva), ezért májusban mutatta be a filmet, és a film botrányosan semmitmondó és lózungos reklámanyagaiban gondosan eltitkolta a karácsonyi tematikát.

A legjobb karácsonyi filmek az egész családnak kikapcsolódást nyújtanak
Fotó: Pexels

Szörnyecskék, 1984

Ezt a fekete humorú horror-komédiát Steven Spielberg jegyzi executive producerként, a tapasztalt horrorrendező Joe Dante rendezte (Piranha, Üvöltés), és nem más írta, mint bizonyos Chris Colombus, a Reszkessetek, betörők rendezője. A „karácsonyi horror” talán legjelesebb képviselőjében egy mogwai nevű szörnyfaj okozza a bonyodalmakat: a fiatal főhős házikedvencként kap egy ártalmatlannak tűnő teremtményt, viszont elfelejti, hogy nem szabad éjfél után etetni. A film 11 milliós büdzséjéből több mint kétszázmillió dollárt kaszált, és egy folytatása is készült 1990-ben.

Szellemes karácsony, 1988

Charles Dickens Karácsonyi ének című regénye és annak filmváltozatai olyan népszerűek, hogy egy modern parafrázis is készült a Szellemirtók sztárja, Bill Murray nevével fémjelezve, aminek eredeti címe, a Scrooged is a Dickens-alapmű főhősére, Ebenezer Scrooge-ra utal. Bill Murray anyagias antihőst alakít ebben a filmben, aki néhány kísértet és karácsonyi szellem kéretlen segítségével keresi a megváltást. Richard Donner rendezése százmilliós bevételt ért el (harminckétmilliós büdzséből), de premierje idején megosztotta a közönséget és a kritikusokat, ma már viszont ez a film is visszatérő cím a karácsonyi tévéműsorokban.

Die Hard – Drágán add az életed, 1988

Évek óta vitatéma a filmrajongók között, hogy karácsonyi film-e Bruce Willis legendás akciófilmje, amiben félig-meddig még maguk az alkotók is állást foglaltak. Az mindenesetre tény, hogy a film szenteste játszódik ennek minden velejárójával, még ha egyébként a hagyományos akciófilmek rugójára is jár. A sikere úgyszintén elvitathatatlan: bár karácsonyi filmként csak bő két évtized után kezdték emlegetni, ez a film tette szupersztárrá (és akciósztárrá) Bruce Willist, és négy folytatás is készült hozzá.

A teljes cikket és a további filmek ITT érhetők el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.