80 éves Plácido Domingo, az „opera királya”

Január 21-én lesz nyolcvanéves Plácido Domingo spanyol operaénekes, a „három tenor” egyike. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Forrás: MTI2021. 01. 19. 12:41
DOMINGO, Plcido
Salzburg, 2020. augusztus 7. Plácido Domingo spanyol operaénekes beszél, miután átvette az életmûdíját az Osztrák Zenei Díjak gálaestjén a salzburgi repülõtéren 2020. augusztus 6-án. MTI/EPA/Andreas Schaad Fotó: Andreas Schaad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madridban született, de Mexikóban nőtt fel. Az operák iránti érdeklődését egy Tosca-lemez keltette fel, húgával az egészet megtanulták, és egymásnak énekelték a szerepeket. Első főszerepét húszévesen énekelte, a New York-i Metropolitan Operában hét évvel később mutatkozott be, az intézményben

a legendás Enrico Caruso rekordját megdöntve 21 alkalommal énekelt évadnyitó előadáson főszerepet.

A milánói Scala közönsége előtt 1969-ben debütált Verdi Ernani című operájában, ugyanabban az évben a Veronai Arénában Puccini Turandotjának főszerepét énekelte (az arénában 1999 és 2009 között ő vezényelte a Carmen-előadásokat). A londoni Királyi Operaházban Puccini Toscajában, a Salzburgi Ünnepi Játékokon 1975-ben a Herbert von Karajan vezényelte Don Carlos, a bayreuthi fesztiválon 1992-ben a Parsifal címszerepében debütált, a bajor városban 2018-ban A walkürt dirigálta.

Domingo több szerepet énekelt el, mint bármelyik más nagy tenor,

50. szerepe Bizet Gyöngyhalászok című operájának salzburgi koncertváltozata volt 2018-ban.

Plácido Domingo spanyol operaénekes beszédet mond, miután átvette életműdíját az Osztrák Zenei Díjak gálaestjén a salzburgi repülőtéren
MTI/EPA/Andreas Schaad

Különleges rekordja az is, hogy Bécsben 1991. június 30-án, az Otello előadása után 80 percig ünnepelték és 101 alkalommal hívták a függöny elé.

1992-ben 117 országban több százmillió tévénéző láthatta a Tosca római előadásában, ez volt az első alkalom, hogy egy egész operát a cselekmény szerinti helyszíneken adtak elő.

Fellépett a világ összes jelentős operaházában, 1967 óta több mint száz lemezt készített, tizenkétszeres Grammy-díjas.

Mexikóban töltött gyerekkora magyarázza elkötelezettségét a latin-amerikai népzene, a könnyedebb műfajok iránt. Szívesen énekel operettet, musicalt, zarzuelát (spanyol drámai daljáték prózai betétekkel), sőt kirándult a popműfajba is, 2012-ben Songs címmel könnyűzenei albumot készített és több operafilm főszerepét eljátszotta. 1990-ben az olaszországi labdarúgó-világbajnokság záró hangversenyén lépett fel először a másik két tenorsztár, José Carreras és Luciano Pavarotti társaságában.

A siker hatására együttműködésük állandósult, a „három tenor” az egész világot körbeutazta produkciójával.

A tenor 1973 óta vezényel, sőt rendez is. Csaknem négyezer alkalommal lépett színpadra, ötszázszor karmesterként. Több nemzetközi sportesemény (2006-ban a németországi labdarúgó-világbajnokság, 2008-ban a pekingi olimpia záróünnepsége, 2012-ben a londoni olimpiához kapcsolódó kulturális fesztivál, 2014-ben a brazíliai foci-vb) kapcsán rendezett kulturális eseményen lépett fel, sőt többnek szervezője is volt, Madridban újévi koncerteket kezdeményezett. Művészi munkája és humanitárius tevékenységei előtt tisztelegve 2017-ben New Yorkban megalapították a Plácido Domingo Classics fesztivált, amelynek rendezési jogát elsőként Magyarország kapta meg.

Plácido Domingo spanyol operaénekes átveszi az életműdíját
MTI/EPA/Andreas Schaad

Reklámokban is szerepelt, neveztek el róla vonatot, repülőt, rózsát, Mexikóvárosban egész alakos szobra áll. A Forma–1-es autófutamok és a Real Madrid futballcsapatának rajongója, 2011-ben a klub tiszteletbeli tagja lett. Olyan népszerű sorozatokban is feltűnt, mint a Simpson család vagy a Szezám utca. Önéletrajza 1983-ban jelent meg Első negyven évem címmel.

2003 és 2011 között a washingtoni Nemzeti Opera igazgatója, 2003 és 2019 októbere között a Los Angeles-i Operaház főigazgatója volt. Utóbbi tisztségéről azt követően mondott le, hogy több opera-énekesnő is zaklatással vádolta meg, az ügyben vizsgálatok indultak, bár az opera vizsgálata szerint nem találtak rá bizonyítékot, hogy valamilyen módon visszaélt volna hatalmával és bosszút állt volna egy nőn akár azzal is, hogy nem kapott szerepet, Domingo bocsánatot kért az őt megvádoló nőktől.

Számos elismerése között van a 2005-ben átvett Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetés, 2012-ben Pécs kulturális nagydíját kapta meg, 2016-ban a Pécsi Tudományegyetem díszdoktorává avatták.

Plácido Domingo spanyol operaénekes
MTI/EPA/Andreas Schaad

2010-ben az európai örökségvédelmi szervezeteket tömörítő Europa Nostra, egy évvel később a hanglemezkiadók világszövetsége (IFPI) elnökének választották meg. Megkapta a legrangosabb amerikai művészeti kitüntetést, a Kennedy Központ díját, a francia Becsületrend parancsnoki keresztjét, a spanyol Asztúria hercege díjat.

Az amerikai Elnöki Szabadságérem birtokosa, a Brit Birodalom tiszteletbeli lovagja, és csillaga díszíti a Hírességek sétányát Los Angelesben. 2009-ben elsőként tüntették ki a Birgit Nilsson-díjjal, 2012-ben személyében első alkalommal ítélték oda énekesnek a rangos izraeli Wolf-díjat a művészeti kategóriában.

A kétszeres Emmy-díjas énekes több humanitárius eseményhez is nevét adta, és az UNESCO jószolgálati nagykövetévé nevezték ki. 2013-ban életművéért átvette a londoni City kitüntetését, a tiszteletbeli szabad polgár címet, s megkapta a művészet Nobel-díjának nevezett japán elismerést, a Praemium Imperiale díjat.

Ifj. Plácido Domingo, aki a Virtuózok V4+ fő zenei témáját komponálta, apja fényképe mellett a Virtuózok V4+ Közös nyelven zenélünk klasszikus zenei televíziós tehetségkutató műsor utolsó forgatási napján tartott sajtótájékoztatón
MTI/Soós Lajos

Az „opera királyaként” is emlegetett Plácido Domingo „bel canto”, lírai és hőstenor szerepeket is kiválóan alakít, 2009-ben áttért a bariton szerepekre.

1993 óta szervezi az Operalia énekversenyt a fiatal tehetségek felkarolására, melynek több magyar város is helyszíne volt. Magyarországon először több mint három évtizede énekelt, a Toscában és az Aidában, a Magyar Állami Operaházban első alkalommal öt éve, a Shakespeare-estélyen hallhatta a közönség; ugyancsak 2016-ban a Budapest Sportarénában adott koncertet vendégeivel. A Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató verseny támogatója, 2020 decemberében a legutóbbi döntő zsűrijének tagja volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.