A franciák Marty McFly fotójával búcsúznak Pierre Cardintól

A francia Twitterezők a Michael J. Fox által a Vissza a jövőbe című sikerfilmben megformált Marty McFly fotójával gyászolják Pierre Cardin francia divattervezőt, aki 98 évesen halt meg december 29-én – írja az Origó.

Forrás: ORIGO.HU2021. 01. 01. 14:54
CARDIN, Pierre
Párizs, 2020. december 29. 2016. július 9-én a Párizsi Divathéten készített kép Pierre Cardin francia divattervezõrõl. Az avantgárd divattervezõt, az elsõ pret-a-porter ruhadarabok készítõjét 2020. december 29-én, 98 évesen érte a halál kedden a párizsi melletti neuilly-i amerikai kórházban. MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo Fotó: Guillaume Horcajuelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Franciaországon kívül roppant rejtélyesnek számító jelenség magyarázata, hogy míg a film eredeti változatában a múltba visszautazó főhőst tévesen – a ruházata alapján – Calvin Kleinnek hívják, a francia szinkronos verzióban az amerikai divattervező nevét a francia legendáéra cserélték le, hátha úgy többet mond a közönségnek. Erről ír egy francia Twitterező is, aki szerint

nekem és a generációm háromnegyedének Marty McFly egyenlő Pierre Cardinnal.

 

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Elhunyt Pierre Cardin francia divattervező

Meghalt Pierre Cardin – közölte családja az AFP francia hírügynökséggel. Az avantgárd divattervezőt, az első prêt-á-porter ruhadarabok készítőjét 98 évesen érte a halál ma, a Párizs melletti Neuilly amerikai kórházában.

„Ez mélyen szomorú nap egész családunk számára, Pierre Cardin nincs többé. A nagy divattervező, aki majd egy évszázadot élt, páratlan művészeti örökséget hagy Franciaországra és a világra. Büszkék vagyunk állhatatos ambíciójára és egész életében mutatott merészségére” – írták közleményükben.

Pierre Cardin 1922-ben, Olaszországban született, kétéves korában költözött a család Franciaországba. Miután kitanulta a szakmát és elkészítette első kollekcióját, a párizsi Paquin divatháznál lett rajzoló 1945-ben, majd a következő évben részt vett A szépség és a szörnyeteg című Jean Cocteau-film jelmezeinek tervezésében.

Pályafutása alatt mintegy húsz film kosztümjeit tervezte,

különösen nagy kedvvel dolgozott Jeanne Moreau számára. 1946-ban Christian Dior a hagyományosan férfiak számára fenntartott poszton, a kosztümök és kabátok felelőseként alkalmazta, Cardin az „új stílus” (new look) jegyében alkotta meg híres, hosszú fekete szoknyából és testhezálló santung selyem kosztümkabátból álló bárkosztümjét.

Saját divatházát 1950-ben alapította, négy évvel később nyitotta meg első párizsi butikját. A kezdetben a színház számára dolgozó Cardin abban az évben állt elő „buborékruhájával”, amely világszerte ismertté tette nevét. 1959-ben – nem kis kockázatot vállalva – az exkluzív modellek mellett készruha-kollekciót is kreált, ő volt az első híres divattervező, akinek kis szériában készült női darabjait a Lafayette Áruházban árulták.

Első férfikollekcióját 1960-ban 250 egyetemista mutatta be, a férfidivat forradalmasítójaként is hírnevet szerzett.

Híres volt avantgárd stílusáról, a nők körében gallér és ujj nélküli miniruhákat hozott divatba, amelyeket geometriai mintákkal díszített. Később a miniről áttért a maxira, és felvette kollekciójába a mértani formájú kiegészítőket (bizsuk, táskák). 1966-ban találta ki az uniszex divatot, bár ezek a ruhái inkább kísérleti jellegűek voltak, mint praktikusak. Ugyanabban az évben párizsi hármas ikrek közreműködésével gyerekkollekcióját is a nagyközönség elé tárta.

Ruháiból tartottak divatbemutatót a moszkvai Vörös téren, ő vezette be Kínába és Japánba a klasszikus francia divatot.

Tovább

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.