A Gyűrűk Ura szovjet adaptációja annyira rossz, hogy az már jó

Nagy siker az interneten A Gyűrűk Ura című kultikus fantasyregény elveszettnek hitt első, 30 éve a Szovjetunióban készült filmváltozata, amelyet márciusban fedezett fel szentpétervári archívumában az orosz Ötös Csatorna – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 04. 12. 16:45
gyűrűk ura
Részlet a filmből Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hranyiteli (Őrzők) címmel forgatott kétrészes Gyűrűk Ura produkciónak csak az első részét több mint 1,8 milliószor töltötték le eddig a YouTube-ról, de már a második részt is csaknem 400 ezren nézték meg annak ellenére, hogy egyelőre csak oroszul, feliratozás nélkül tekinthető meg.

J.R.R. Tolkien híres regényének a leningrádi filmstúdióban forgatott televíziós változatát mindössze egyetlen alkalommal, 1991. április 13-án és 14-én sugározta a szovjet televízió.

A szovjet időkben a könyv rajongói által nagyon kevés pénzből készített tv-filmet márciusban találta meg egy hagyományos tekercsen, majd digitalizálta a Pjatij Kanal.

A tévécsatorna „világszenzációnak” nevezte a felfedezést, mert ez volt a regényklasszikus első televíziós megfilmesítése, bár Peter Jackson világsikert arató filmtrilógiájától eltérően a szovjet televíziós változat csak a történet első részét dolgozta fel.

A szovjet változat írója és rendezője, Natalia Szerebrjakova azt mondta az orosz médiának, hogy készen áll a folytatásra.

Részlet a filmből
Fotó: YouTube

A rendező leningrádi színházakban talált színészeket, díszleteket és jelmezeket a filmváltozathoz, amelyet különleges effektusok nélkül, ám szemlátomást nagy élvezettel forgattak annak idején. A Hranyiteli zenéjét Andrej Romanov, az Akvarium nevű rockegyüttes vezetője komponálta, aki egyben narrátorként vezeti végig a nézőt a cselekményen.

„Annak idején nagy lelkesedéssel játszottunk” – mondta az Izvesztyija című lapnak Valerij Gyacsenko színész, aki Zsákos Frodót alakította a produkcióban. Mint elmondta, nagyon kezdetleges feltételek között dolgoztak, mindössze négy lovuk volt például, amelyeket kétszer mutattak, hogy nyolcnak látszódjanak. A két hete letölthető tévéfilm jelenlegi fogadtatása nagyon vegyes.

Egyes nézők silány, de vidám kulturtörténeti unikumként dícsérik, mások fanyalognak az olcsó adaptáción, amelyben Gandalf nem visel sem kalapot, sem szakállt, a hobbitokat pedig idősödő férfiak alakítják.

A 2000-es évek elején bemutatott Peter Jackson-féle A gyűrűk ura-trilógia csaknem 3 milliárd dollár bevételt hozott világszerte.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: YouTube

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.