időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

A Gyűrűk Ura szovjet adaptációja annyira rossz, hogy az már jó

Forrás: origo.hu
2021.04.12. 16:45
A Gyűrűk Ura szovjet adaptációja annyira rossz, hogy az már jó

Nagy siker az interneten A Gyűrűk Ura című kultikus fantasyregény elveszettnek hitt első, 30 éve a Szovjetunióban készült filmváltozata, amelyet márciusban fedezett fel szentpétervári archívumában az orosz Ötös Csatorna – írja az Origó.

A Hranyiteli (Őrzők) címmel forgatott kétrészes Gyűrűk Ura produkciónak csak az első részét több mint 1,8 milliószor töltötték le eddig a YouTube-ról, de már a második részt is csaknem 400 ezren nézték meg annak ellenére, hogy egyelőre csak oroszul, feliratozás nélkül tekinthető meg.

J.R.R. Tolkien híres regényének a leningrádi filmstúdióban forgatott televíziós változatát mindössze egyetlen alkalommal, 1991. április 13-án és 14-én sugározta a szovjet televízió.

A szovjet időkben a könyv rajongói által nagyon kevés pénzből készített tv-filmet márciusban találta meg egy hagyományos tekercsen, majd digitalizálta a Pjatij Kanal.

A tévécsatorna „világszenzációnak” nevezte a felfedezést, mert ez volt a regényklasszikus első televíziós megfilmesítése, bár Peter Jackson világsikert arató filmtrilógiájától eltérően a szovjet televíziós változat csak a történet első részét dolgozta fel.

A szovjet változat írója és rendezője, Natalia Szerebrjakova azt mondta az orosz médiának, hogy készen áll a folytatásra.

Részlet a filmből
Fotó: YouTube

A rendező leningrádi színházakban talált színészeket, díszleteket és jelmezeket a filmváltozathoz, amelyet különleges effektusok nélkül, ám szemlátomást nagy élvezettel forgattak annak idején. A Hranyiteli zenéjét Andrej Romanov, az Akvarium nevű rockegyüttes vezetője komponálta, aki egyben narrátorként vezeti végig a nézőt a cselekményen.

„Annak idején nagy lelkesedéssel játszottunk” – mondta az Izvesztyija című lapnak Valerij Gyacsenko színész, aki Zsákos Frodót alakította a produkcióban. Mint elmondta, nagyon kezdetleges feltételek között dolgoztak, mindössze négy lovuk volt például, amelyeket kétszer mutattak, hogy nyolcnak látszódjanak. A két hete letölthető tévéfilm jelenlegi fogadtatása nagyon vegyes.

Egyes nézők silány, de vidám kulturtörténeti unikumként dícsérik, mások fanyalognak az olcsó adaptáción, amelyben Gandalf nem visel sem kalapot, sem szakállt, a hobbitokat pedig idősödő férfiak alakítják.

A 2000-es évek elején bemutatott Peter Jackson-féle A gyűrűk ura-trilógia csaknem 3 milliárd dollár bevételt hozott világszerte.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: YouTube

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.