Szerencsés pillanatok, küzdelem a célokért – Beszélgetés Csík János zenésszel

Csík János első zenekarát, a Garabót középiskolásként alapította, miközben a Kecskemét Táncegyüttesben ropta a táncot. A katonaság után, 1987-től több alföldi néptáncegyüttes főállású zenésze volt, megfordult a budapesti Honvéd Együttesben is. Csík zenekar néven 1988-ban saját bandát alapított, sorra jelentek meg albumaik, itthon és külföldön sokfelé koncerteztek. Több városban tanított művészeti iskolákban, jelenleg a kecskeméti Kodály iskolában az általa alapított népzenei tanszakot vezeti. Zenekarával Magyar Örökség-, Prima Primissima- és Kossuth-díjat érdemelt ki, ő pedig megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet – olvasható a Szabad Föld cikkében.

Forrás: SZABADFOLD.HU2021. 06. 04. 10:40
CSK Jnos
Pásztó, 2020. július 8. Csík János hegedül a Mezzo zenakarral közösen adott koncertjén a Muzsikál az erdõ - Mátrai Mûvészeti Napok rendezvényen Pásztó Mátrakeresztes településrészén 2020. július 8-án. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Melyik születésnapja a legemlékezetesebb?

– Tizenkilenc éve, pont egy hónappal a születésnapom előtt, 2002. november 29-én súlyos balesetet szenvedtem, amit valamiféle isteni csoda révén sikerült túlélnem. Az a második születésnapom. Hosszú idő kellett a felépüléshez, fizikailag és lelkileg gyökeresen megváltozott az életem. Szinte mindegyik végtagomat csavarok tartják össze. Régebben fejjel mentem a falnak, a balesetem óta azonban sokkal megfontoltabb, visszafogottabb vagyok. A zenében csupa jó dolog történt velem, pedig az is kérdéses volt, tudok-e még egyáltalán hegedűt fogni a kezembe.

– Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Nem hinném, hogy lenne ilyen. Nem biztos, hogy mindig okosan döntöttem az életemben, de igyekeztem a legjobb döntést hozni, és leginkább sikerült. Amikor itt akartam hagyni az országot, mégis inkább maradtam. Amennyiben nem lépek ki a Honvéd Együttesből, sosem jön létre a Csík zenekar. Sok múlik azon, hogy észreveszi-e az ember a felkínálkozó lehetőségeket, illetve képes-e küzdeni a cél­jaiért. Semmit nem adnak ingyen, még a szerencsés pillanatokért is tenni kell, hogy elérhetővé váljanak.

Csík János hegedűs, a Csík Zenekar alapítója, vezetője
MTI Fotó: Marjai János

– Mit szeret önmagában?

– Szeretem megélni az élet apró örömeit. Sosem kapkodom el az étkezést. Élvezem az ízeket. Nagyra becsülöm az igényes, értékes dolgokat is. Mindig nyitott voltam a különféle művészeti tevékenységekre, kíváncsi vagyok a történelmi és a tudományos témákra.

– Mivel lehet kikergetni a világból?

– Az eredendő ostobasággal, a buta gondolatokhoz való ragaszkodással. Nekem a józan paraszti ész a mérvadó, akinek pedig nem, azzal nehezen tudok azonosulni.

– Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Világhírű hegedűművészek bőrébe szívesen belebújnék. Különös érzés lenne Yehudi Menuhin, Joshua Bell vagy Stephan Grappelli alkotói élményeit megélni.

Csík János hegedül a Mezzo zenakarral közösen adott koncertjén a Muzsikál az erdő- Mátrai Művészeti Napok rendezvényen Pásztó Mátrakeresztes településrészén
MTI/Komka Péter

– Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úti célul?

– Jó lenne elmenni egy olyan tengeri vagy folyami hajókázásra, melynek során gyakran kikötnénk az utunkba eső városokban. Egy ilyen felfedező körútnak látnám értelmét. Ausztráliától Amerikáig sokfelé jártam már a világban, így nem vágyom messzire. Idehaza is bőven van látnivaló, és hogy őszinte legyek, a pandémiától függetlenül néha már nagyobb biztonságban érzem magam itthon, mint külföldön.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.