75 éve született Farah Fawcett, a 20. század szexszimbóluma

Hetvenöt éve, 1947. február 2-án született Farrah Fawcett amerikai színésznő, a múlt század egyik szexszimbóluma, aki a Charlie angyalai című tévésorozat sztárjaként vált ismertté. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga.

Forrás: MTI2022. 01. 31. 10:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farrah Leni Fawcett a texasi Corpus Christiben ír, francia és indián gyökerekkel rendelkező családban látta meg a napvilágot. Középiskola után – ahol minden évben őt választották meg a legszebb diáknak – három évig a Texasi Egyetemen tanult mikrobiológiát, s gólyaként itt is elnyerte az egyetem legszebb diáklánya címet.

Fotói különböző hollywoodi ügynökségek postaládájában landoltak, egyre több modellfelkérést kapott, szigorú szülei azonban nem engedték, hogy ezeket elfogadja.

Csak 1968 nyarán enyhültek meg, Fawcett pedig Los Angelesbe költözött, ahol két hét múlva már kezében volt egy heti 350 dollárról szóló modellszerződés.

Kezdetben fogkrémet, sampont, kozmetikumot és autókat reklámozott, majd tévésorozatok epizódszerepeiben tűnt fel, a népszerű The Six Million Dollar Man című sorozatban első férje, Lee Majors oldalán domborított. 1969-ben debütált az Egy férfi, aki tetszik nekem című filmben, a következő évben mellékszerepet kapott Gore Vidal: Myra Breckinridge című bestseller-regényének hatalmasat bukó filmadaptációjában.

Híressé nem a film, hanem az 1976-ban készült piros fürdőruhás plakát tette, az egyszerre ártatlan és kihívó, mosolygó szőke szépség fotójából 12 millió példányt adtak el, ez minden idők egyik legkelendőbb posztere.

A plakát szerepelt a Szombat esti láz és a Boogie Nights című filmekben, a Mattel cég 2011-ben kiadta Barbie-baba változatát, a Norma Kamali által tervezett ikonikus fürdőruha pedig bekerült a washingtoni Smithsonian Intézet gyűjteményébe. Fawcett még abban az évben szerepet kapott a Logan futása című sci-fiben, az Aaron Spelling-Leonard Goldberg producerpáros pedig beválogatta az 1976 szeptemberében debütáló Charlie angyalai tévésorozatba. Ebben Kate Jackson és Jaclyn Smith társaságában magánnyomozót alakított, aki egy gazdag és láthatatlan üzletember, Charlie-nak dolgozik. A műsort hiába csépelték a kritikusok, rekordnézettséget produkált, mindhárom színésznő nagy népszerűségnek örvendett, de Farrah lett messze a legismertebb.

Fotó: Flickr

1977-ben elnyerte a közönségkedvenc női szereplőnek járó People’s Choice-díjat, magazinok címlapjain szerepelt, dús szőke sörénye jelenséggé vált, nők milliói kérték fodrászaiktól a Farrah-frizurát.

Egy évad után viharos körülmények között távozott a sorozatból, amelyben közrejátszhatott Lee Majorstól való válása is. Spelling szerződésszegés miatt hétmillió dolláros kártérítést követelve beperelte, végül vonakodva peren kívüli egyezséget kötve aláírta, hogy két évadon keresztül hat részben vendégszerepel. A negatív hírverés és néhány rossz forgatókönyv-választás eredményeként karrierje rövid időre megfeneklett. Szerepet vállalt az Aki halt, aki nem (1978), a Leégve (1979), a Hármas számú űrbázis (1980) és az Ágyúgolyó futam (1981) című filmekben, azonban korábbi hírnevét nem tudta visszaszerezni. Ekkoriban ismerkedett meg Ryan O’Neallel, aki pár év kihagyással, de élete végéig társa maradt, kapcsolatukból egy fiú született.

A játékfilmes kudarcok után visszatért a televízióhoz, a Gyilkosság Texasban (1981) című sorozatban nyújtott alakításáról elismerően nyilatkoztak a kritikusok.

1982-ben Susan Sarandon szerepét vette át az Elszabadult indulatok című színpadi darabban, ahol egy nemi erőszak áldozatát alakította. Ez a drámai szerep vezette el a nagy visszatéréshez, amelyet a Tűzfészek (1984) című, igaz történeten alapuló film jelentett. A családon belüli erőszak témáját kíméletlen őszinteséggel feldolgozó alkotásban egy feleséget alakított, aki végül megöli folyamatosan bántalmazó férjét. Alakításáért Emmy- és Golden Globe-díjra jelölték, és aktív szerepet vállalt bántalmazott nőket segítő szervezetekben. Ezt követte az Elszabadult indulatok 1986-os filmadaptációja, amelyért újabb Golden Globe-jelölést kapott, de maga a film nem aratott sikert. A következő években jobbára a televízióban szerepelt, 1995-ben azzal keltett feltűnést, hogy – jóllehet addig nem volt hajlandó levetkőzni filmjeiben – 48 évesen félmeztelenül pózolt a Playboynak, ez lett a magazin legkelendőbb száma abban az évtizedben, két évvel később ismét fotózták a lap számára.

A filmvászonra a 2000-ben bemutatott Dr. T és a nők című filmmel tért vissza, ezt követte a 2003-as The Guardian, amelyért Emmy-díjra is jelölték.

Élete 2006-ban vett tragikus fordulatot, elvesztette nővérét, később édesanyját is, majd nála vastagbélrákot állapítottak meg, partnere, O’Neal pedig ekkor már leukémiás volt. Rövid ideig úgy tűnt, Fawcett legyőzi a betegséget, de az 2007-ben áttétekkel újult ki. A színésznő Németországban is kezeltette magát, de hiába, hosszú szenvedés után, 2009. június 25-én, a kaliforniai Santa Monicában, 62 évesen családja körében hunyt el. A betegséggel vívott hosszú küzdelméről barátjával, Alana Stewarttal forgatott videónaplót, a megrendítő Farrah története című dokumentumfilmet néhány héttel halála előtt mutatták be, és posztumusz Emmy-díjra jelölték érte. Vagyonának nagy részét egyetlen fiára, Redmondra hagyta, és létrehozta a rákbetegség kutatásával foglalkozó Farrah Fawcett Alapítványt.

Borítókép: Farrah Fawcett a Charlie angyalai egyik epizódjában (Fotó: Flickr)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.