időjárás 3°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Dallam, halandzsa, szöveg – így születnek Szikora Róbert slágerei

Forrás: Ripost.hu
2022.02.26. 16:57 2022.02.26. 17:17
Dallam, halandzsa, szöveg – így születnek Szikora Róbert slágerei

Zenészkörökben bevett „szokás”, hogy a dalszerzők halandzsa nyelven szövegezik meg a fejükből kipattanó dallamot.

Szikora Róbert megszámlálhatatlan gigaslágert írt már sok évtizedes pályafutása során. Egy laikus számára úgy is tűnhet, mintha csak a kisujjából rázná ki a fülbemászó dallamokat és a pörgős vagy éppen romantikus sorokat – olvasható a Ripost.hu cikkében.

Nos, a dallamok valóban „könnyen” születnek, bár ahogyan most látható, a legendás zenésznek mind a tíz ujjára szüksége van hozzájuk. A szöveg viszont már más tészta…

Az R-GO alapító legendája egy rövid videóban mutatta meg, hogy kezdődik egy-egy nóta megszövegezése abban a pillanatban, amikor egy dallam belefészkeli magát a fülébe. Szikora Robi a dalszövegek kezdeti stádiumában három „nyelvet” használ, attól függően, hogy egy rock and roll, egy szerelmes vagy éppen egy kicsit agresszívabb, pattogósabb sláger van-e születőben. Bár a csikidám atyja kiválóan beszél angolul, még ezen a nyelven is halandzsázik, hiszen egy dalszöveghez még neki is idő kell. Ugyanakkor egy dallam a születése pillanatában sem maradhat szöveg nélkül. Ehhez jön még a francia és a német „kamuzás”.

@maca.neni Ez a Robi gyerek milyen kis rafinált! #macaneni #szikorarobi #slager ♬ eredeti hang - Maca néni

Borítókép: Szikora Róbert egy koncerten (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.