Dallam, halandzsa, szöveg – így születnek Szikora Róbert slágerei

Zenészkörökben bevett „szokás”, hogy a dalszerzők halandzsa nyelven szövegezik meg a fejükből kipattanó dallamot.

Forrás: Ripost.hu2022. 02. 26. 16:57
SZIKORA Róbert
Budapest, 2021. augusztus 19. Szikora Róbert és az R-Go lép fel a Szent István-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó Retro Tabán koncerten 2021. augusztus 19-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szikora Róbert megszámlálhatatlan gigaslágert írt már sok évtizedes pályafutása során. Egy laikus számára úgy is tűnhet, mintha csak a kisujjából rázná ki a fülbemászó dallamokat és a pörgős vagy éppen romantikus sorokat – olvasható a Ripost.hu cikkében.

Nos, a dallamok valóban „könnyen” születnek, bár ahogyan most látható, a legendás zenésznek mind a tíz ujjára szüksége van hozzájuk. A szöveg viszont már más tészta…

Az R-GO alapító legendája egy rövid videóban mutatta meg, hogy kezdődik egy-egy nóta megszövegezése abban a pillanatban, amikor egy dallam belefészkeli magát a fülébe. Szikora Robi a dalszövegek kezdeti stádiumában három „nyelvet” használ, attól függően, hogy egy rock and roll, egy szerelmes vagy éppen egy kicsit agresszívabb, pattogósabb sláger van-e születőben. Bár a csikidám atyja kiválóan beszél angolul, még ezen a nyelven is halandzsázik, hiszen egy dalszöveghez még neki is idő kell. Ugyanakkor egy dallam a születése pillanatában sem maradhat szöveg nélkül. Ehhez jön még a francia és a német „kamuzás”.

@maca.neni Ez a Robi gyerek milyen kis rafinált! #macaneni #szikorarobi #slager ♬ eredeti hang - Maca néni

Borítókép: Szikora Róbert egy koncerten (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.