Odaítélték a Magyar Filmakadémia idei életműdíjait

András Ferenc rendező, Huszti Péter színművész, Rófusz Ferenc animációs rendező, Szakács Györgyi jelmeztervező és Udvaros Dorottya színművész kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal, a nemrégiben elhunyt Hildebrand István legendás operatőr életművét pedig posztumusz díjjal ismerik el. Az elismeréseket a Magyar Mozgókép Fesztiválon június 11-én este Balatonfüreden, a Kisfaludy galériában adják át.

Forrás: MTI2022. 06. 01. 12:01
UDVAROS Dorottya;
Budapest, 2020. február 25. Udvaros Dorottya színmûvész Szabó István Zárójelentés címû filmjének díszbemutatóján a Corvin moziban 2020. febrár 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Mozgókép Fesztivál, amelyet június 9. és 12. között Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban rendeznek meg, megemlékezik a száz éve született Pécsi Sándorról, a 120 éve született Jávor Pálról és a 150 éve született Janovics Jenőről. Így a legfrissebb hazai filmtermés mellett több klasszikus is látható lesz – olvasható a szervezők MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Mint a közleményben kiemelik, András Ferenc Kossuth-díjas rendezőnek két film is elég volt ahhoz, hogy beírja nevét a magyar mozgókép történetébe. 

Az 1977-es, Balaton-felvidéken játszódó Veri az ördög a feleségét társadalmi szatírája a gulyáskommunizmus világának tartott görbe tükröt, míg a Dögkeselyű az értelmiség lecsúszásáról tudósított egy izgalmas bűnügyi történet keretei közt. „1977-ben aláírta a Magyar Demokratikus Chartát, emiatt évekig nem forgathatott” – olvasható a közleményben. 

Mint írják, június 12-én 21 órakor Balatonalmádiban a Wesselényi strandon óriás kivetítőn láthatja a közönség a Dögkeselyű című filmet.

Huszti Péter a főiskolát Várkonyi Zoltán osztályában végezte el. A rendezővel később az 1970-es évek egyik közönségsikerében, a Fekete gyémántok című Jókai-adaptációban dolgozott. A filmet június 11-én 14 órakor vetítik Veszprémben, a Latinovits–Bujtor Játékszínben. Huszti Péter több mint száz tévé- és mozifilmben tűnt fel. 1974 óta tanít, 1994 és 2001 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora volt. Sokoldalú színészi pályafutása mellett színházi rendezőként és íróként is elismertségnek örvend – áll a közleményben.

 

Rófusz Ferenc Kossuth-díjas animációs rendező, a nemzet művésze 1981-ben A légy című rövidfilmért megkapta az Oscar-díjat. 

1988-ban kivándorolt Kanadába, ahol saját stúdiót alapított. 2001 óta ismét Budapesten él, az animációs projektek mellett tanítással is foglalkozik. 2019-ben – a megálmodása után 40 évvel – sikerült bemutatnia Az utolsó vacsora című filmjét. Június 10-én 11 órakor a Latinovits–Bujtor Játékszínben a közönség válogatást láthat alkotásaiból.

Szakács Györgyi a magyar jelmeztervezés egyik megújítója, több mint 800 színdarab munkálataiban vett részt, az 1980-as évek óta pedig több mint 30 mozifilmben viselték az ő ruháit: Ralph Fiennes A napfény ízében, a Napszállta titokzatos kalapos lányát alakító Jakab Juli vagy éppen A martfűi rém szereplői.

A filmet június 11-én 14 órakor a veszprémi Agórában nézheti meg a közönség.

Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Sándor Pál, Szabó István vagy Jancsó Miklós. Játszott a Dögkeselyűben, a Te rongyos élet! című szatírájában kitelepített dívaként egy falu életét bolygatta fel. Bacsó Péter filmje június 10-én 23 órakor látható a Latinovits–Bujtor Játékszínben.

Hildebrand István pályáját a Filmhíradó operatőreként kezdte, az 1960-as években Keleti Márton és Várkonyi Zoltán látványos produkcióiban dolgozott, az ő munkája többek között az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán és A kőszívű ember fiai. Stílusát a kísérletező kedv is jellemezte, amelynek legszebb példája Bódy Gábor Psychéje – áll a közleményben.

Hildebrand István emléke előtt a fesztivál az egyik legkiemelkedőbb munkájával, a ritkán látható Katonazene vetítésével tiszteleg, amely június 12-én 17 óra 30 perckor a veszprémi Hangvillában lesz látható.

A fesztivál a Kár a benzinért című film vetítésével emlékezik meg a száz éve született Pécsi Sándorról, a 120 éve született Jávor Pál tiszteletére látható lesz a Toprini nász című felújított klasszikus, a 150 éve született Janovics Jenő előtt pedig Kertész Mihály A tolonc című 1941-es filmjének vetítésével tiszteleg, amelynek producere volt.

A programokról további információ a www.mozgokepfesztival.hu oldalon érhető el.

Borítókép: Udvaros Dorottya színművész (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.