Először láthatók Magyarországon Pilar Aymerich fényképei

Először láthatók kiállításon Magyarországon Pilar Aymerich spanyol fotós, fotóriporter alkotásai, amelyek a barcelonai női mozgalmak legikonikusabb pillanatait mutatják be péntektől Budapesten, a Cervantes Intézetben.

Forrás: MTI2022. 09. 21. 15:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A feminista harc Barcelonában és a társadalmi riport című tárlat húsz fotót mutat be október 18-ig, Pilar Aymerich, a spanyol fotográfia egyik nagyasszonya azokat a nőket kísérte útjukon, akik jogaik és szabadságuk védelméért harcoltak – tájékoztatta a Cervantes Intézet az MTI-t.

A spanyol fotós 2021-ben megkapta a Spanyol Nemzeti Fotográfia-díjat, amellyel pályafutását ismerték el.

Pilar Aymerich felvonulásokat és társadalmi mozgalmakat örökített meg a Franco-időszak végétől a rendszerváltáson keresztül napjainkig. Egyedi nézőpontja mellett a  képeken megjelenik a katalán város radis transzformációja is: a nyolcvanas, kilencvenes évek Barcelonája. A tájékoztató szerint a fotóművész azt mondta, hogy Barcelona ekkor egyszerre három nemzedék tükrét adta vissza: láthatók benne olyanok, „akik visszatértek a száműzetésből, akik a belső ellenállás képviselői voltak, és a mindezen emberek és mások eszméiből töltekező fiatalok”. A fotós kiemelte azt is, hogy szakmájában mindig a nők szemével közelítette meg a valóságot.

Pilar Aymerich 1943-ben született Barcelonában. Az Adriá Gal Színművészeti Iskolában tanult. Itt találkozott Montserrat Roig íróval, akivel több közös projektet hoztak létre. 1965-től két évig Londonba riporterként dolgozott. Ezután Párizsban labortechnikát tanult. A hatvanas évek társadalmi mozgalmainak hatására fotós-újságíró lett, majd Barcelonába való visszatértekor portrékra és szocioriportokra specializálódott.

Mindegyik fotós műfajban tevékenykedett, de kiemelkedőek portréi, építészeti és színházi riportfotói.

Olyan folyóiratoknak dolgozott mint például az El País, a Fotogramas, a Qué leer, a Destino, a Triunfo, a La Calle, a Serra d'Or és a Vindicación Feminista. Hatvannál is több kiállításon mutatkozott be világszerte. 2002-ben elnyerte az Emberi Jogok Intézetének Szolidaritás Díját, 2005-ben pedig a Sant Jordi-keresztet (Szent György-kereszt) - áll a közleményben.

Borítókép: Pilar Aymerich (Fotó: YouTube)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.