időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Brüsszeli „drogéria”

Pilhál György
2023.02.14. 05:59
Brüsszeli „drogéria”

Érintett brüsszeli politikusok azon keseregnek, milyen szörnyű lesz, ha egyes uniós ügynökségeket áthelyeznek a belga főváros északi, drogos szegénynegyedébe, ahogyan azt már tervbe vették. (A bűnözés régóta komoly problémát jelent a züllött negyedben. Tavaly számos nem kormányzati szervezet is lesújtóan nyilatkozott a környéken uralkodó zord állapotokról, ugyanakkor reményüket fejezték ki a jövőt illetően: „Az Európai Bizottság emberei a változás szereplői lehetnek azzal, hogy idejönnek. Jelenlétükkel megváltoztathatják a környék természetét.”)

Mások szerint viszont csak legalizálnák a mámorban úszó drognegyedet. Akárhogyan is, Pascal Smet urbanisztikai államtitkár a napokban, színlelt felháborodást mímelve kijelentette: a kollégák hőbörögnek a kábszeres környék miatt, holott maguk is masszív fogyasztók. (Államtitkár uram még azt is tudni vélte, hogy a kokain a legnépszerűbb drog az uniós politikusok és tisztviselők körében.) Smet megjegyzései természetesen erős nemtetszést váltottak ki a „címzettek” köré­ben, a szakszervezet elnöke szerint Pascal Smet súlyosan megsértette az alkalmazottak méltóságát, jó hírnevét. „Az államtitkárnak vissza kell vonnia elfogadhatatlan kijelentését, már csak azért is, mert éppen az eurokraták a kábítószer-fogyasztás legnagyobb ellenzői” – mennydörögte az érdekvédelmi pallér. A megszeppent Smet erre azzal védekezett, megjegyzését csak tréfának szánta. „Csak annyit mondtam, hogy Brüsszelben vannak más helyek is, ahol drogfogyasztók vannak, köztük ez a szegénynegyed. Egy város vagyunk.” „Aki nem drogozik, ne is egyék!” – írja egy túladagolt kommentelő.

Borítókép: Fegyveres rendőrök biztosítják a helyszínt a brüsszeli metró Schuman téri megállójánál, az Európai Unió épületeinél 2023. január 30-án, miután egy férfi késsel megsebesített egy kiszállni kívánó nőt (Fotó: MTI/EPA /Stephanie Lecocq)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.