Sokan drogoznak az uniós intézményeknél egy belga államtitkár szerint

Újabb botrány az unió fővárosában: Pascal Smet államtitkár szerint a kokain a legnépszerűbb drog az EU-tisztviselők körében.

2023. 02. 13. 12:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy brüsszeli politikus színlelt felháborodással vádolja az eurokratákat, amiért azok nem akarnak a város drogfogyasztás által sújtott szegénynegyedeibe költözni, és azt állítja, hogy az EU köztisztviselői közül sokan maguk is drogfogyasztók – írta meg a brüsszeli Politico.  

Sokan, akik az európai intézményeknek dolgoznak, drogoznak

– mondta Pascal Smet brüsszeli urbanisztikai államtitkár az Európai Bizottság brüsszeli infrastrukturális és logisztikai hivatalának (OIB), az uniós alkalmazottak elhelyezéséért felelős hivatalának zárt ajtók mögött tartott megbeszélésén.

A január 23-án tartott megbeszélésen megvitatták az uniós ügynökségeknek az EU-negyedből a belga főváros alacsony jövedelmű északi negyedébe történő esetleges áthelyezését, amely egy kőhajításnyira van a brüsszeli Gare du Nord pályaudvartól, és amely területet a városi hatóságok évtizedes elhanyagoltság után megpróbálják újjáépíteni és felvirágoztatni.

Míg úgy tűnik, hogy az intézmények felsőbb szintjein támogatják a költözést, az EU alkalmazottait képviselő szakszervezetek aggódnak az áthelyezési erőfeszítések miatt, mégpedig az északi negyed magas bűnözési és kábítószer-használati arányára hivatkozva. 

Smet ugyanakkor gyorsan elvetette ezt az érvet, azt sugallva, hogy az uniós munkavállalók saját kábítószer-használati szokásai miatt aligha alkalmasak arra, hogy ítélkezzenek másokról.

A belga államtitkár arról is beszélt, hogy tudomása szerint a kokain az egyik legnépszerűbb drog az uniós politikusok és tisztviselők körében. Mint fogalmazott, 

a Schumannál (a Schuman tér a brüsszeli európai negyed szívében található, az Európai Unió fő intézményeivel körülvéve – a szerk.) is kereskednek kábítószerrel, és valószínűleg nem ugyanazokkal a szerekkel, mint [az északi negyedben], de valószínűleg annál egy kicsit fehérebbel.

Smet megjegyzései nemtetszést váltottak ki az uniós intézmények dolgozói körében, a tisztviselőket képviselő szakszervezetek pedig levélben fordultak Johannes Hahn költségvetési és igazgatási uniós biztoshoz. A Politico által idézett levélben a brüsszeli régió képviselőjének szavait „elviselhetetlennek” minősítették, Cristiano Sebastiani, a Renouveau & Démocratie szakszervezet elnöke pedig úgy fogalmazott:

„Nem értem, Smet mire gondolt, amikor ezt a megjegyzést tette, vagy hogy az OIB munkatársai miért engedték meg neki, hogy megtámadja az intézmények alkalmazottainak méltóságát és hírnevét. Smet úrnak vissza kell vonnia ezt a teljesen elfogadhatatlan kijelentést” – jelentette ki Sebastiani.

Smet a Politicónak már azt mondta, hogy megjegyzéseit csak „tréfának szánta”, és a találkozó egyik résztvevőjének válaszolt ezzel, aki azt sugallta, hogy az európai köztisztviselők nem tudják, hogyan bánjanak egy olyan közösséggel, amelyben kábítószer-fogyasztók is jelen lehetnek.

Csak annyit mondtam, hogy vannak más helyek is, ahol kábítószer-fogyasztók vannak, köztük a Schuman tér

– mondta, majd hozzátette azt is: „Egy város vagyunk… Nincsenek olyan városrészek, amelyek a brüsszelieké, míg mások pedig az európaiaké.”

Smet azt is elismerte, hogy a bűnözés problémát jelent a város északi negyedében. 2021-ben például a BNP Paribas Fortis nevű nemzetközi banknak biztonsági őröket kellett felvennie, hogy elkísérjék alkalmazottait a brüsszeli Gare du Nordtól az irodáikba, tavaly ősszel pedig több nem kormányzati szervezet is nyílt levelet írt, amelyben elítélte a térségben tapasztalható folyamatos erőszakot.

Smet azonban azt mondta, hogy bár együttérez a lehetséges lépés miatt aggódó eurokratákkal, a területre költözéssel szerepet játszhatnak annak regenerációjában.

„Az Európai Bizottság emberei a változás szereplői lehetnek” – mondta, hozzátéve: azzal, hogy idejönnek, megváltoztatják a környék természetét.

Borítókép: Az Európai Bizottságnak otthont adó Berlaymont-épület a Schuman téren (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.