Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Házhoz is megy

Pilhál György
2023.11.24. 04:58 2023.11.24. 15:14
Házhoz is megy

Népgyűlést szervezett Csepelre a minap Jakab Péter, a Nép Pártján felekezet alapítóembere. Az esemény nem járt útlezárással, forgalomeltereléssel – nagyjából futballcsapatnyi (kispadosokat nem számolva) érdeklődő verődött össze a munkáskerületben, egy részük a sajtótól jött. A PestiSrácok munkatársa meg is kérdezte Jakabot, hogy hol van a nép, akinek a pártján állnak, mire azt a választ kapta: otthon maradtak, mert félnek a hatalom retorziójától. – De semmi baj, ha nem mernek eljönni, házhoz is megyünk – magyarázta a Jobbik hajdani felszámolóbiztosa, aki szerint egyébként sem a mennyiség, hanem a minőség a fontos. (Ez a kis mozzanat is helyet kaphatna abban az elmegyógyászati Jakab-portréban, amit – a futóbolondkór feltérképezésére – talán majd megír valaki az űzött tekintetű néptribun viselt dolgairól.)

„Nem lettem a hatalom rabja, és erre büszke vagyok – tájékoztatta a megkönnyebbült utókort Jakab a Jobbikból való távozásakor. – Megmaradtam annak, aki voltam: egyszerű vidéki gyerek.” Pontosabban a népmesék kemény legényét alakította, aki meg van győződve arról, hogy személyében ölt testet a XXI. század emberideálja, ennek megfelelően az utókor szoboralakban fogja majd megmintázni. Pártelnöki munkásságában látványosan egyesült a gátlástalanság és a kőkorszaki tempó. (Volt, hogy egy zacskó száraztésztát tett a miniszterelnök asztalára, máskor narancsos buktát. Zsák krumplival is megpróbálkozott szegény, de nem járt sikerrel.) Búcsúposztjában felsorolta, hány területen fordult meg eleddig: volt kocsmáros, biztonsági őr, gyógymasszőr, tanár, önkormányzati képviselő, pártelnök. A máig aktív bohócot nem említette.

Borítókép: Jakab Péter (Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.