idezojelek

Újpest gólgyárosa

Száz éve született Szusza Ferenc stadionnévadó, labdarúgó-gólgyáros, Újpest büszkesége, futball-legenda.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
2023. 12. 01. 4:59
Fotó: Kallos Bea

Száz éve született Szusza Ferenc stadionnévadó, labdarúgó-gólgyáros, Újpest büszkesége, futball-legenda. Noha őt nem sorolták a szoros értelemben vett Aranycsapat legendás tagjai közé (ez is jelzi a magyar labdarúgás akkori színvonalát), szinte ontotta a gólokat: 462 meccsen 393-at; huszonnégy válogatottsága során tizennyolcszor talált a hálóba. A „kétlábas” Szusza a támadósor valamennyi posztján megállta a helyét, legtöbbször jobbösszekötőt játszott. Edzőként, szakvezetőként sem vallott szégyent, rövid ideig a spanyol Betist is irányította. Még életében, 2003-ban róla nevezték el a lila-fehér klub felújított Megyeri úti stadionját. (Ide most valami szép illenék a százesztendős legenda emlékezetére, de „újpesti széppel” most nem szolgálhatok. A nagy múltú lila-fehér csapat lassan már egy évtizede csak szenved, vergődik, az új Szuszáját keresi.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma már meglepően hangzik, de Szusza idejében még kizárólag magyar játékosok futballoztak a magyar futballbajnokságban. Újpesten zömében újpestiek, a kerület szülöttei. Hiszen hová is ment volna focizni egy itteni legény, mint a lilákhoz? (Manapság az NBI-es mezőny közel felét külföldiek alkotják. Pár éve a Fradi–Újpest-derbin a 22 játékosból – írd és mondd! – három volt magyar… Egy friss felmérés szerint eddig 97 ország 1372 légiósa fordult meg a magyar első osztályban.)

Az eltávozott újpesti nagyok se mentek messzire, legtöbbjük a Megyeri úti temető „futballparcellájában” pihen: Bene, Göröcs, Várhidi, Szusza… Török Gábor kapus hamvait egyenesen a futballpálya egyik kapujánál szórták a földbe. Újpesti futballistának lenni hitvallás volt.

Borítókép: Szusza Ferenc szobra (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.