Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A vikingeket is fertőzte a kór

A fekete himlő eddig ismeretlen változatát fedezték fel vikingek fogaiban – először bizonyítva, hogy a gyilkos betegség legalább 1400 éven át sújtotta az emberiséget. Az eredményeket a Science magazinban a múlt héten közölték. A kór miatt csak a XX. században körülbelül háromszázmillió ember halt meg.

2020. 07. 30. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fekete himlő vírusát genetikai módszerrel vizsgálva derült ki, hogy a kizárólag az emberre veszélyes változat 16-68 ezer évvel ezelőtt különült el az afrikai rágcsálók rokon vírusaitól. A történészek szerint a fekete himlő időszámításunk előtt tízezer évvel már létezett, ám eddig nem volt tudományos bizonyíték arra, hogy a XVII. század előtt valóban jelen volt. Az sem ismert, hogy az első kórokozó hogyan fertőzte meg az embereket, feltehetően – a Covid–19-hez hasonlóan – állatokból származik. Noha már az ókori egyiptomi múmiákon is találtak fekete himlőre utaló jeleket, a kórokozó örökítőanyagát eddig kizárólag késő középkori vagy annál fiatalabb mintákban tudták kimutatni. Eddig azt hittük, hogy a vírusnak a tömegek halálát okozó formája 1600 éve jelent meg Ázsiában. A halálozás 25-40 százalékos lehetett, de Amerika felfedezésekor az ottani bennszülöttek körében a nyolcvan százalékot is elérte ez az arány. (A kórokozó másik módosulata később alakult ki, enyhébb tüneteket okozott és csupán minden századik beteg vesztette életét.) A túlélők harmadának bőrét csúnya hegek borították, illetve sokan megvakultak. A XVIII–XIX. században a vakok csaknem harminc százaléka a fekete himlő miatt vesztette el a látását. Himnuszunk szerzője, Kölcsey Ferenc is ­emiatt lett egyik szemére vak.

A himlő elleni védőoltás felfedezése – 1796-ról beszélünk – Edward Jenner angol orvos nevéhez fűződik. Ő jött rá, hogy a tehénhimlővel mesterségesen fertőzött emberekben védettség alakult ki a kórokozóval szemben – ez volt az emberiség történetében az első mesterséges immunizálás, az első védőoltás. Az Ántsz.hu portálon olvasható, hogy 1977. október 26-án Szomáliában regisztrálták az utolsó fekete himlő okozta természetes halálesetet. Az első himlőmentes év 1979 volt a Földön, de lehetett volna az előző is, ám egy birminghami labor két munkatársa megfertőződött. Egyikőjük a fertőzés miatt halt meg, a másik érintett a laboratórium professzora volt, aki öngyilkos lett.

– A vikingek fogain felfedezett kórokozó genetikai felépítése eltér a XX. században felszámolt modern himlővírusétól. Tudtuk, hogy a vikingek Euró­pában és azon túl is mozogtak, és most már azt is tudjuk, hogy hordozták a himlő vírusát. Az időszámításunk után 600 és 1050 között élt emberek csontvázaiból kinyert 1000–1400 éves genetikai információ rendkívül jelentős, mivel a himlőt okozó variolavírus evolúciójának történetéről sokat elárul – nyilatkozta a Sciencedai­ly.com tudományos portálnak Eske Willerslev, a University of Cambridge professzora. A kutatók a kórokozót tizenegy vikingkori temetkezési helyen találták meg Dániában, Norvégiában, Oroszországban és az Egyesült Királyságban. Négy mintában a teljes vírusgenomot rekonstruálták.

A koppenhágai egyetem professzora, Martin Sikora úgy véli, a himlő kialakulásának üteme nem világos, de a gyilkos vírus legkorábbi ismert törzsének kimutatásával először bizonyították, hogy a himlő a viking korban biztosan létezett. Noha nem tudjuk biztosan, hogy ezek a himlőtörzsek okozták-e a mintát adó vikingek halálát, de bizonnyal bekerültek a véráramukba, hiszen 1400 évvel később kimutathatták ezeket. A vírus genetikai struktúrájának megismerése hasznos lehet az ilyen típusú kórokozókkal folytatott küzdelemben.

Figyelemre méltó, hogy a vikingekben talált vírusgénállomány jelentősen eltér a XX. század végén felszámolt gyilkos kórokozó genetikai állományától. Az ősi vírus 15 százalékkal több gént tartalmazott a XX. században sikeresen kiirtott kórokozóénál. A vikingkori himlővírus génállománya a kettő közé esett. A kutatók feltételezik, hogy minél több gént tartalmaz a vírus, annál kevésbé halálos. Azaz a vikingkori vírus fertőzésének halálozási aránya a XX. század végén felszámoltnál alacsonyabb lehetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.