Ólmot olvasztó hőség a szomszédban

Az amerikai űrügynökség (NASA) évtizedek óta először indít űrszondát a Vénuszhoz. Nem is egyet, mindjárt kettőt. Az eszközök feltárják, hogy volt-e a bolygón víz és hogy valaha adottak voltak-e a feltételek az élet kialakulásához.

2021. 06. 30. 13:44
A két misszió 2028–30 között kelhet útra Forrás: NASA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vénusz legutóbb tavaly ősszel került a hírekbe. A világsajtó akkor arról adott hírt, hogy a bolygó felső légkörében találtak vagy találni véltek foszfingázt, ami egy fontos biomarker. Jane Greavesnek, a Cardiffi Egyetem munkatársának és kollégáinak a foszfin jelenléte mellett érvelő tanulmányának megállapítá­sait sokan kétségbe vonták – főleg, miután kiderült, hogy az adatok feldolgozásába hiba csúszott. A foszfin azért érdekes, mert ismereteink szerint kőzetbolygókon ez a gáz csak rendkívül csekély mennyiségben keletkezik napfény vagy villámlás hatására – erről a Csillagászat.hu szakportál írt –, illetve vulkanikus tevékenység során. Foszfint termelnek továbbá bizonyos mikroorganizmusok oxigénmentes környezetben. Mivel a foszfin a felső légkörben rövid idő alatt lebomlik, így egy kőzetbolygón jó biomarker lehet, hiszen élő szervezetek folyamatos foszfintermelésére utalhat. Ezért rendkívül fontos kérdés, hogy van-e foszfin a Vénusz felső légkörében, és ha van, mennyi. A gáz biológiai eredete nem zárható ki, de nem is bizonyítható. A bejelentett két űrmissziónak azonban nem e kérdés igazolása, illetve cáfolása a feladata.

– A két program célja annak megértése, hogy a Vénusz miként lett olyan pokolszerű világ, hogy a felszínén az ólom megolvad – vetette fel a ­missziók programját ismertető NASA-igazgató, Bill Nelson. A küldetések arról is adatot adhatnak, hogyan alakult a Föld és miért lakható jelenleg is, miközben a Naprendszer többi kőzetbolygója erre alkalmatlan. Egyébként nem volt biztos, hogy a Vénuszra küldenek két szondát. Négy lehetséges koncepció versengett az utolsó pillanatig – a két vénuszos mellett komolyan felvetődött a Jupiter Io holdjának, illetve a Neptunusz legnagyobb holdjának, a Tritonnak a meglátogatása.

A két misszió 2028–30 között kelhet útra
Fotó: NASA

Az egyik újonnan kiválasztott küldetés, a DAVINCI+ évtizedek óta az első szonda, amelynek célja a bolygó vastag, forró légkörének megismerése. Az eszköz körülbelül egy méter átmérőjű golyó lesz, amely körülbelül egy óra alatt halad át a Vénusz légkörén, közben méri, hogyan változik annak összetétele. Ezek a megfigyelések segítik annak megértését, hogyan, miként változott a vulkáni aktivitás, illetve ­lehetett-e élet egykoron a Földhöz leginkább hasonló égitesten.

– A DAVINCI+ légköri mérései alapján választ adhatunk a következő kérdésre: a Vénusz mindig olyan volt, mint amilyennek napjainkban látjuk, vagy valaha lakható volt, majd idővel megszűntek az életfeltételek? – mondja Paul Byrne bolygótudós, a raleigh-i Észak-Karolina Állami Egyetem munkatársa. Az adatok segítik a tudósokat abban is, hogy meg tudják különböztetni a Föld nagyságú exobolygókat az atmoszférájuk alapján. Nem mindegy ugyanis, hogy a távoli bolygó légköri adatai Föld-, illetve Vénusz-szerű égitestre utalnak.

A másik küldetés, a VERITAS, a Vénusz körül keringve a bolygó felszínét tanulmányozza, hogy kiderítse, miért különbözik ennyire a Földtől. A keringő egység radarral térképezi fel a felszínt, ami alapján háromdimenziós térkép készülhet. Illetve méri a Vénuszon még mindig zajló lemeztektonikát és vulkanizmust. Ezek a megfigyelések adatot szolgáltathatnak arra, hogyha rendelkezésre áll a megfelelő technológia, hol szálljon le a távoli jövőben ember alkotta eszköz a bolygón. Byrne szerint a VERITAS-szal egy vadonatúj Vénuszt ismerhetünk meg. Az egyenként félmil­liárd dollárba kerülő ­missziók ­várhatóan 2028 és 2030 között indulnak – áll a NASA közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.