Eger városának ostroma

2002. 06. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén októberben ünnepli Eger dicsőséges várvédelmének 450. évfordulóját. A hevesi megyeszékhely azonban újkori megszállás alatt ünnepel; most a baloldali pártok a törökök. Hiába működnek a történelmi településen polgári pártok, hiába létezik frakciójuk a megyei jogú város közgyűlésében, közvetve és közvetlenül Egerben ugyanis minden és mindenki az MSZP, illetve az SZDSZ kezében van. Hogy ne beszéljek a levegőbe: a baloldalé az önkormányzat, az Egerben székelő Heves Megyei Közgyűlés; a polgármestert és a közgyűlési elnököt is a szocialisták adják, akik egyébként parlamenti képviselők is. A közhivatalok vezetői zömében egykori KISZ- és MSZMP-káderek, továbbá a jelentősebb vállalkozásokat is a pártállami múltú egyének irányítják. Mi sem természetesebb, hogy főként ők a nyertesei a helyi megrendeléseknek. Ilyen felhozatal után szinte kézenfekvő: még az érdekvédő szervezetek első emberei is a múltat idézik. Arról már nem is beszélve, hogy milyen pártokhoz közeli személyek és cégek nyúlták le a híres borvidéket, a borgazdaságokat. Megsúgom: nem az MDF vagy a Fidesz emberei vásárolták fel a térséget. Könnyű kitalálni azt is, hogy a pártállam alap- és megyei szervezeteiből érkező jogászok immár bíróként, ügyészként, esetleg ügyvédként melyik oldalhoz húznak. Persze leginkább a médiahelyzet tükrözi Eger „bevörösödését”. A megye egyetlen napilapja az MSZP kampánykiadványává silányult. Miközben a tolarencia és a másság jegyében a keményvonalas Heves Megyei Hírlap nap nap után címlapon sztárolja a hibát soha nem ejtő helyi és megyei szocialista, illetve szabad demokrata politikusok ténykedéseit, addig a polgári pártok képviselőit agyonhallgatják, esetleg a hátsó oldalakon néha leközlik nyilatkozataikat, amelyekből aztán ízes publicisztikai írások születnek. Aki elolvassa a napilap bármely számát, rádöbben arra, hogy az Orbán-kormány alatt gyakorlatilag semmi jó nem történt, és csak az MSZP–SZDSZ alkotta koalíciónak köszönhető az ország boldogulása.
De maradjunk még egy kicsit a médiumoknál. Az önkormányzat által megjelentetett városi újságot egy SZDSZ-közeli vállalkozás készíti, míg az MSZP–SZDSZ vezette önkormányzat tulajdonában van a városi televíziót működtető társaság is. Jobboldali elfogultsággal nem lehet vádolni a helyi rádiók tulajdonosait sem. A hálózat tehát jól működik; a városi elitet szoros szálak kötik egymáshoz Egerben. És miközben ezrek sorsa függ egzisztenciális értelemben a baloldaltól, a média révén folyik az agymosás.
A felsoroltak ellenére azonban a polgári oldal jól szerepelhet az önkormányzati választásokon; az őszi ostromon, amelyet már csak a politikai pluralizmus érdekében is meg kell nyernie. Meglepően jó ugyanis a muníciója a polgári oldalnak; amikor is konzervatív vezetősége volt Egernek, 1990–98 között, valósággal nagyberuházási korszakot tudhatott magáénak a város. Megkezdődött és befejeződött a várost ellátó vízművek rekonstrukciója, a település déli részén található ipari park kialakítása, a vállalkozói zónát elkerülő tehermentesítő útszakasz kivitelezése, elkezdődött Makovecz Imre tervei alapján a fedett uszoda építése, továbbá befejezték az Egri Gárdonyi Géza Színház átalakítását. És teljes egészében megújult a neobarokk belváros. Ezekre az eredményekre építhet a „másik Egernek”! Mindezzel szemben a szociálliberális városvezetésnek nem futotta nagyívű fejlesztésekre az elmúlt négy évben, továbbá a meghirdetett új, mind ez idáig meg nem valósult projektek zömében vállalkozói pénzekre épülnek, a véghez vitt és zajló beruházások fedezetét (lakásprogramok) pedig főként az Orbán-kormány teremtette elő.
A polgári oldal jó szerepléséhez persze az is kell, hogy megtisztuljanak a pártok; önkormányzati választásokat ugyanis csak hiteles emberekkel lehet nyerni. Erre a folyamatra a jelek szerint van remény, hiszen éppen tegnap, a parlamenti választások eredménye miatt lemondott posztjáról a Fidesz-Magyar Polgári Párt Heves megyei választmányának elnöke, valamint a szervezet elnökségének négy tagja.
Egyébként a történelem már bebizonyította, hogy búslakodásra semmi ok: a török seregek is csak ideiglenesen tudták bevenni Eger várát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.