Kár lenne a sógort magunkra haragítani

2002. 06. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, már Ausztria is célpontja lett a legnagyobb kormánypártnak: vezető szocialista külpolitikusok vérig sértik az osztrákokat, vagy ahogyan mi, magyarok, régóta nevezzük őket, a sógorokat. Hetekkel ezelőtt Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal Határon Túli Magyarok Hivatalát felügyelő politikai államtitkára okozott kisebbfajta diplomáciai botrányt Bécsben kijelentéseivel, hogy nincs szükség a Budapest– Bécs–München–Stuttgart-tengelyre, most kedden pedig Kovács László külügyminiszter a Trianon-évforduló kapcsán tett nehezen vállalható kijelentést. Az MSZP elnöke azt mondta a hazánknak mindmáig traumát okozó nemzetcsonkítás kapcsán, hogy „meg kell tanulnunk kicsinek lenni”, és példaként hozta fel az osztrákokat.
Ausztria történelmének felemlegetése többszörösen is rossz példa, mert az osztrákok, akik szintén átélték hazájuk felszabdalását – Karintia és Tirol déli része 1919-ben Olaszországhoz, míg Stájerország területei az akkori Jugoszláviához kerültek – nem törődtek bele abba, hogy „kicsik”. Olyannyira nem, hogy az észak-itáliai, német ajkú Dél-Tirol tartomány autonómiája modell értékű – ezt pedig az anyaország harcolta ki. A Tirol déli részén élőkről tudni kell, hogy soha, semmilyen körülmények között nem adták fel identitásukat. A teljes körű autonómiához persze a nemzettudat megőrzésén, a politikai egységen (!) túl még az anyaország támogatása is szükségeltetett.
Nem árt felidézni, hogy miközben az olasz elnyomást nyögte 1919-től Dél-Tirol, és megkezdődött a németek kivándorlása, az elkeseredett otthon maradottak robbantásos merényleteket hajtottak végre. A helyzet tisztázása érdekében az osztrák kormány az ENSZ elé vitte a dél-tiroli autonómia kérdését, s 1972-ben életbe lépett egy autonómiastatútum. Létrejött a Trient és Bozen provinciákat magába foglaló Trentino– Dél-Tirol régió, amelyben minden nyelvcsoport tagjai jogegyenlőséget élveznek; a német nyelv minden közintézményben hivatalosként az olasszal egyenértékű, valamint megvalósult egy etnikai arányossági rendszer is a közigazgatásban. Ilyen önrendelkezésről egyelőre csak álmodnak a határon túli magyarok!
Külpolitikai stílusváltást ígértek a szocialisták; reméljük, ez nem abból fog állni, hogy – mint fogalmaztak – keleti irányban erősítenek, s felszámolnak minden más kapcsolatrendszert. Egyébként pedig, régi magyar mondás szerint, az ember ne csináljon ellenséget a sógorából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.