Szabad magyar sajtó: élt nyolc évet

2002. 11. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most első ízben rangsorolt a földkerekség kétszáznál több országa közül 139-et a sajtószabadság szempontjából a tekintélyes, az újságírók jogait és az információáramlás szabadságát védő francia Tudósítók Határok Nélkül nevű szervezet. Magyarország fényes eredményt ért el: a 25. lett. Ezzel megelőzött olyan országokat is, mint Ausztria, Japán, Spanyolország, Olaszország vagy Argentína.
Az előkelő helyezés azt mutatja: az Orbán-kormány alatt „médiaterrorról” csak azok beszéltek, akik ma szájuk szélét nyalogatják a képernyőn már megvalósult totális egyszínűség láttán. Amikor az egész nemzet adófizetői pénzén fenntartott közszolgálati televízióban a „sokszínűséget” olyan emberek jelentik, akik a jelenlegi koalíció feltétlen hívei. „Egyrészt” Forró Tamás, „másrészt” Bánó András. „Egyrészt” Albert Györgyi, „másrészt” Simon András. Amikor az egyik kereskedelmi csatornán a Más-kép, más-hang jelmondat folyamatos gúnyba fordul Juszt László, Dési János és a koalíció egyéb harcos támogatói megjelenésével. „Egyrészt” az ATV, „másrészt” a tv2. „Helyreállítottuk a sajtószabadságot” – jelentette ki Kovács László pártvezér, külügyminiszter.
Nemcsak a Tudósítók Határok Nélkülnél, de a Freedom House-nál sem értik, mit állítottak helyre Kovácsék. Ugyanis a Freedom House az Orbán-kormány négy évében szabadnak minősítette a magyar sajtót, amelyet éppen az MSZP–SZDSZ-koalíció első négy évében minősített mindössze részben szabadnak. A Horn– Pető-kormány is „helyreállította” a sajtószabadságot. Azt, amely az amerikai szervezet szerint az Antall–Boross-kormány idején már szabad lett.
Ami ma a képernyőn látható, de főként, ami nem látható, megjósolhatóan most sem vívja majd ki e két szervezet elismerését. Az a kormánypárti emberekkel folytatott bájcsevegés, amit az ellenzékiek vallatása és rágalmazása követ, fagyos légkörben. Juszt László a tegnap reggeli ATV-műsorban azt kérdezte Rogán Antal fideszes vezetőtől: hogyan merészel szemtelen arccal hazudni? Vajon mikor kérdezik meg ugyanezt, ugyanígy Lendvai Ildikótól?
A közszolgálati televízióban a jelszó: ördög, aki jobboldali. Még NATO-szövetségeseink vezetői is. A „jobb időkben” a NATO ellen minden fronton harcoló Aczél Endre – éppen közszolgálati álarcban jelentkezve – október 24-én azzal jellemezte a demokratikusan megválasztott olasz miniszterelnököt, Silvio Berlusconit, hogy az olasz kormányfő székét „bitorolja”. Vajon mit szólt volna az ORTT, mit szóltak volna a magyarországi balliberális véleményformálók, ha az Orbán-kormány idején az MTV egyik embere jelentette volna ki hírmagyarázatában: Schröder a kancellári széket bitorolja?
De ma minden szabad. Egyrészt. Másrészt semmi. Azok a nyugati követségek pedig, akik korábban oly kritikusak voltak a szabadnak nyilvánított magyar médiával szemben, most hallgatnak, hiszen olyan kormány van uralmon, amely privatizálja a megmaradt nemzeti vagyont. Vélhetően jó áron.
A képernyő teljes egészében a koalícióé.
Médiaszakemberek tudják, a média manipulálásának legfontosabb eszköze nem a torzítás, hanem az elhallgatás. Amikor ma Magyarországon nincs olyan televíziós állomás, amely levetítené, milyen, temetőbe nem illő szavakkal hergelte fel Mécs Imre a gyászolókat. Nem. Ama szavait nem hallhatjuk. A képernyő-monopólium varratmentesen zár.
De beállt a sorba a Magyar Távirati Iroda is. Amely például elfelejtette országgá röpíteni a Tudósítók Határok Nélkül e jelentését. Amit természetesen azon lapok sem „vettek észre”, amelyeknek telik párizsi tudósítóra. Vajon a nemzeti hírügynökség és e lapok észrevették volna-e, ha az év elején egy harmadrangú francia lap az Orbán-kormány bármely tagját nacionalizmussal, a szélsőjobbal való kokettálással, hazug információ alapján antiszemitizmussal vádolta volna? A kérdés feltevése önmaga megválaszolása.
Igen. Kínos, nagyon kínos a Freedom House osztályozását megerősítő francia értékelés. A lórúgás erejével hat.
Lelki szemeinkkel látni véljük a véleményformálók kínzó gondolatait az utóvédharcot illetően. Mit tehetnek? Sok mindent. Lázasan igyekezhetnek kapcsolatot teremteni a váratlan „lövést” leadó francia szervezet vezetőivel, hogy meginterjúvolják őket. Hátha kiderül valami, ami a kétely apró foltját vetíti értékelésükre. Hátha egyik vezetőjük politikai múltját fel lehet túrni és azt rossz fénybe helyezni. Hátha egyikük „autótolvaj” volt, mint legújabban a nemzet egyik hőséről, az 1956-os forradalom idején fiatalkorában halálra ítélt Mansfeld Péterről derítette ki a „derék” Népszabadság. Hátha nem is olyan tekintélyes a szervezet, mint ahogyan az a világban elterjedt róla. Hátha kideríthető, hogy kik itteni informátorai. Hátha közöttük akad egyetlen is, aki „politikailag nem korrekt” kategóriába esik. Hátha, hátha…
Azután ott vannak a jövőt illető „pro-aktív” lépések. Netán a Franciaországban élő, számos SZDSZ-barát értelmiségi egyike tanácsadóvá tehető, hogy a szervezet jövő évi rangsorolása ne csússzon le akkorát, mint amekkora csúszással már most lehet számolni. Netán e tanácsadó ajánlhatja, a magyarországi informátorok közé kiket kell felvenni, kiket elhagyni közülük.
Mindez, mint a polgári lapokat olvasók is tudják, nem spekuláció. Vannak, akik emlékeznek arra a kínos „meglepetésre”, amit a Brit Helsinki Emberi Jogi Csoport készített az Orbán-kormány ellenzékének, amikor kiadta hosszú, részletes jelentését, amelyben nemcsak megvédte az Orbán-kormány alatti sajtóhelyzetet a kormány ellen folyó koncentrált támadásoktól, de megtámadta a sajtószabadságon a jobbközép kormányok idején eső legkisebb csorba miatt minden harangot félreverő, de az elhallgattatás minden eszközét bevető balliberális kormányok idején hallgató Nemzetközi Újságíró-szövetséget és annak durván részrehajló elnökét, Aidan White-ot. A jelentés után a balliberális lapok a brit szervezetet minden eszközzel igyekeztek lejáratni – azt a szervezetet, amelynek 2001. márciusi jelentésében ma oly döbbenetesen profétainak ható mondatok olvashatók, hogy érdemes őket hosszabban idézni:
Szinte nincs hét, amikor a nemzetközi sajtó ne támadná a Fidesz vezetése alatt álló koalíciót a médiával kapcsolatos magatartása miatt. A Fidesz elleni támadások azt is sugallják, hogy a kormány antiszemita, ami kényelmes és gyakran alkalmazott általános vád. Megragad az emberek fejében még akkor is, ha ennek nincs bizonyítéka. Az ilyen támadások a Brit Helsinki Emberi Jogi Csoport tapasztalata szerint egy totális nemzetközi médiatámadás „előhírnökei”, melyből az áldozatnak kiszemelt kormányok ritkán kerülnek ki sértetlenül. Minimumként arra használhatók, hogy hosszú, felőrlő háborút folytassanak a kormány ellen. És amikor a választásokra kerül a sor, a „nemzetközi közösség” már úgy tekint e választásokra, mint amelyeket nem tisztességes médiafeltételek között bonyolítottak le. Azt a tényt, hogy Magyarországon az állami televíziónak pusztán tíz százalék a piaci aránya, tekintetbe sem veszik.
A kormány támogatói általában kissé önelégülten azt szeretik hangoztatni, hogy a Fidesz és szövetségesei már korábban is átvészeltek a nemzetközi közösségtől jövő támadásokat és most sem lesz ez másként. A Brit Helsinki Emberi Jogi Csoport sajnos túl sok ilyen támadásnak volt a tanúja, amelyek során országokat folyamatos és könyörtelen, politikai indíttatású támadásoknak tettek ki a média miatt, és ezek a támadások általában sikereseknek mutatkoztak abban, hogy olyan kormányokat mozdítsanak el helyükről, amelyeket a Nyugat nem lát szívesen, és helyettük barátaikat ültették kormányzati székekbe.
Barátaik Budapesten is beültek a kormányba. És e kormány az adófizetők pénzén most úgy utaztatja Medgyessy kedvenc, kötelességüket előre tudó, rákosista kiképzésű sajtósait Washingtonba a „főnökkel”, hogy éppen e lap nem kapott meghívót.
A Tudósítók Határok Nélkül 2002-es országjelentésében főként azért bírálta Magyarországot, mert 2001. május 5-én és 6-án a Magyar Hírlap újságíróit nem engedték be a Fidesz országos konferenciájára, mivel éppen akkor e lap a Fidesz vezetőinek likvidálását nemzeti érdeknek tüntette fel. Ekkor, írta a francia szervezet, a Magyar Hírlap fehéren hagyta címlapját a nyomás elleni tiltakozásaként. Több lap követte példáját.
Remélhető, hogy e mérsékelt lap utánozza majd a szélsőségesen sajtószabadság-ellenes, kormányt radikálisan támogató akkori lapok tiltakozó akcióját. Amelyről a televíziók – a legkeményebb Kádár-időket felidézve – éppen úgy, koordináltan hallgatnak majd, mint a Tudósítók Határok Nélkül Magyarországot dicsérő besorolásáról.
A brit emberjogi szervezet szerint is ma a régi nómenklatúra került hatalomra. Való igaz: míg ők, netán szüleik körmöt téptek le az ÁVO pincéiben, ugyanazok vagy ivadékaik információt tépnek le onnan, ahová az való, de ők nem valók. A képernyőről van szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.