Holokauszttúlélők álképviselője

2003. 01. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabolcsból az ötvenes évek elején elszármazott, New York-i illetőségű Salamon Berkowitz 1991 óta él újra Magyarországon. A balatonvilágosi Traubi-üzem 1992-ben került a vállalkozó tulajdonába. Az üzletember 1999 februárjában a Mechon Simon Alapítvány létrehozójaként és az Ortodox Zsidó Világtanács alelnökeként lépett a nyilvánosság elé. Alapítványa közreműködésével kárpótláshoz kívánta juttatni a holokauszt zsidó túlélőit és azok hozzátartozóit, a forrást a svájci bankperek nyomán elkülönített pénz jelentette volna.
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményben hívta fel a figyelmet, hogy Salamon Berkowitz nem alelnöke az Ortodox Zsidó Világtanácsnak, a Mechon Simon Alapítvány nincs bejegyezve (ekkor folyt a bejegyeztetése), és az alapítvány nevében fellépő személyek „nem rendelkeznek felhatalmazással ahhoz, hogy személyes adatokat gyűjtsenek, a holokauszt-túlélőket képviseljék, őket nyilvántartásba vegyék.”
Az üzleti életben is történtek „nézeteltérések”. Ugyancsak 1999 februárjában egy gazdasági hírlevélben az alapítvány a kóser étel- és italárukban rejlő lehetőségekre hívja fel a figyelmet. Berkowitz egyik vállalkozása, a Salamon and Company is szerepel a hirdetésben mint olyan cég, amely „segítséget nyújt az értékesítésben”. Fixler Hermann, a Magyarországi Autonóm Ortodox Hitközség elnöke hangsúlyozta, hogy valamennyi kóser termék előállításához vagy forgalmazásához kizárólag az ortodox hitközségnek van joga.
Később, 2001 áprilisában a Márka üdítőital gyártása kapcsán alakul ki jogi vita a Traubi Hungária Rt. és a Promontorbor Rt. között. A Promontobor Rt. szerint ők tekinthetők a Pest Megyei Pincegazdaság (amely kikísérletezte, majd bevezette a Márkát) jogutódjának, ezért csak nekik van jogosultságuk az üdítő gyártására.
Salamon Berkowitz előszeretettel mutatkozik baloldali politikusokkal. A Mechon Simon Alapítvány alapítója meghívására 2002. február 18-án Magyarországra érkezett Menachem Mendel Taub pátriárka főrabbi – áll az OTS-Cégvonal egykori tudósításában –, akit fogadott Demszky Gábor főpolgármester is. A megbeszélésen képviseltette magát Ausztria nagykövetsége és Salamon Berkowitz is.
Tavaly novemberben Kovács László Adrian Nastase román kormányfő társaságában részt vett a hanuka alkalmából tartott gyertyagyújtáson a Parlament előtt. Az MSZP pártelnöke közölte, hogy Salamon Berkowitz főrabbi meghívására jelentek meg az eseményen. A főrabbi az ünnepségen hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy az Országház előtt először tavaly felállított menóra mécsesét első ízben gyújtotta meg együtt egy román miniszterelnök és egy magyar miniszter, akik egyúttal kormányzó pártok elnökei – olvasható az MTI november 29-i tudósításában.
Később, december 2-án Lamperth Mónika belügyminiszter is részt vett a menóra negyedik gyertyájának meggyújtásán. A hanukaünnepséget a Mechon Simon Alapítvány szervezte, és azon felszólalt Salamon Berkowitz is. A belügyminiszter asszony kijelentette: a tolerancia és a békés együttélés alapja az azonosságok és sokkal kevésbé a különbözőségek hangsúlyozása. Lamperth Mónika kiemelte: a kormány tagjaként azt szeretné elérni, hogy hívők és nem hívők – keresztények, zsidók és más felekezetűek – egyaránt támogassák törekvéseiket a jogállamiság és alkotmányosság talaján álló civil ország építésében. Az ünnepségen részt vett Szalay István, a Miniszterelnöki Hivatal egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.