Szerda reggel, tél és hó és csend

2003. 01. 22. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda van, reggel. Hiányzik valami. A tiszta beszéd, a felelős gondolkodás, a pontosan fogalmazott mondatok ereje.
Bekapcsolom a televíziót. Szerencsém van, éppen egy reggeli riport megy az egyik adón. Aczél Endre kérdéseket tesz föl a német nagykövetnek. De hát csak van valami oka annak, erősködik a riporter, hogy a németek és a franciák annyira szeretik egymást. S hogy rossznyelvek szerint a németek és a franciák közötti kapcsolatok „a szalmakazlakban” (sic!) köttettek.
Aczél Endre mosolyog, a német nagykövet nem mosolyog. Várom a fejleményeket. A gyakás mint olyan fölemlítése nem hozza zavarba Gruber urat, a német nagykövetet. Megvárja a fordítást. Szalmakazal, etc. Szemüvege mögül figyelmesen tekint a végtelenül ízléstelen riporterre.
Ülök a tévé előtt, és szégyellem, hogy magyar vagyok. Ezt kell nekem végighallgatnom, ezt kell végignéznem? Hogy a szalmakazlakban, a háborúban elvadult katonák által meggyakott nők engedékenységén múlik ezek szerint a mai német–francia kapcsolatok ereje? Egyre kíváncsibb vagyok Gruber úr reakciójára.
Szerelem, az persze létezik, mondja kíméletesen, mintha egy elmesérülttel társalogna. De inkább beszéljünk a német és francia fél közt létrejött gazdasági és kulturális kapcsolatokról. Ebben a tónusban folytatja, a balkáni ízléstelenséget egyetlen mondattal átterelve európaibb mederbe. Olyan rosszkedvű leszek, hogy átkapcsolok egy másik csatornára.
Aztán mégis visszakapcsolok. Ismét szerencsém van, most Szemkeő Judit asszony, a Szövetség a Nemzetért Polgári Kör szóvivője nyilatkozik a polgári körökről, és visszautasítja a gyűlöletbeszédet, amellyel a baloldali frakcióvezető illette a minap a polgári körök tevékenységét. Ez a gyűlöletbeszéd, ez jelenti az árokásást, és ez az, amit el kell utasítani, mondja. Mélykúti Ilona riporter pánikba esik. Elfelejti, hogy riporter, mert indulattal telten és kategorikusan kijelenti: az nem volt gyűlöletbeszéd! Nem, az nem volt az! Éppen csak hozzá nem teszi, hogy gyűlöletbeszéd baloldaliak szájából nem lehetséges. Várom Szemkeő asszony érveit, mert szemmel láthatóan nem ért egyet a riporternővel.
És ekkor olyasmi történik, amire utoljára a rendszerváltozás előtt láttam példát. (Talán keveset tévézem.) A meginterjúvolt jobboldali személyiség hangjára egyszerűen bejátszanak egy újságírói jegyzetet. Megyesi Gusztáv jegyzetét ráolvassák Szemkeő Judit kimondott szavaira. Hogy a polgári körök védelmezőjének szavait ne hallja a néző. Látjuk, hogy beszél, érdekes lehet, amit mond, de hogy senki el ne dönthesse, igaza van-e vagy sem, helyette egy baloldali jegyzetíró szavait halljuk. Így fejeződik be a riport. Egy szót sem hallottunk Szemkeő Judit asszony érveiből, s hogy miért utasítja el a baloldal gyűlöletpropagandáját.
Többet én közszolgálatról hallani sem kívánok. Közmanipulációról lehet beszélni. Közmanipulációról, amelynek működtetői elfelejtik, hogy Európában vannak.
Mert még csak nem is ravasz ez a cenzúra. Hanem ostoba és agresszív.
Magyar Bálint szavaira, midőn Orbán Viktort szidalmazta, akinek fő célja szerinte az volt, hogy kikönyökölhessen a Sándor-palota erkélyén, és megnézze „az ő népét”, de persze Budapest nem az ő népe, tette hozzá hamiskásan Magyar Bálint, nos, ezekre a szavakra a közmanipulációs csatornán érdekes módon nem mondták rá mondjuk Szerető Szabolcs vagy Ludwig Emil jegyzetét.
Nem is tudom, miért nem.
Szerda reggel van. Átkapcsolok a közmanipulációs csatornákról. Jó lesz nekem a Hír TV is. Vagy a CNN.
Vagy a csönd.

A szerző irodalmi szerkesztő

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.