CCCP, DDR a módi az EU küszöbén

2003. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfigyelték-e már, hogy tíz hónappal az uniós csatlakozás és nyugati integrációnk előtt egyfajta politikai nosztalgia lett úrrá az országban? A magyarországi bevásárló- és üzletközpontok által kitermelt plazaifjúság például CCCP és DDR feliratú felsőben pózol, ám divatcikk még a sarlókalapácsos tréning, zokni, alsónemű is. Mondanom sem kell, hogy Bécsben, Münchenben, Párizsban vagy Milánóban nem ez a módi.
Mielőtt azonban eltűnődnénk rajta, hogy Európa ezen részén, ahol is jó pár millió ember élete ráment a fenti szimbólumokra, lehet-e egyszerűen divatból a megbukott kommunista diktatúra jelképeit népszerűsíteni, kapcsoljuk csak be a tévét. A nosztalgiakeltésnek hazánkban ugyanis még része, hogy mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi csatornák a hetvenes-nyolcvanas évekről készítenek manipulatív riportműsorokat. Akik esetleg nem tudnák: azokról az évtizedekről van szó, amikor még embereket üldöztek politikai meggyőződésük miatt, illetve tízezrek választották kényszerből az emigrációt. Az éterből ezzel szemben egy boldog, építkező Magyarország képe bontakozik ki, amely a hiánygazdaság és a pártállami berendezkedés ellenére a keleti tábor valóságos Mekkájának számított. Háromévente például Nyugatra lehetett utazni; volt hozzá ötvendolláros keret, s karácsony idején még banánt is árultak a közértben – derül ki a bejátszásokból.
Elhisszük persze, hogy a Pa-Dö-Dő egyik felét alkotó Falusi Mariann kubai fesztiválgyőztesnek és Vágó Istvánnak jó körülmények között telt el az 1985-ös év, ám azok, akik rács mögött, rendőri felügyelettel, esetleg már szabadabban, vagyis a traiskircheni lágerben szilvezterezték át a szocializmus hátralévő hónapjait, éveit, valószínűleg mást jelent a puha diktatúrának becézett korszak.
S hogy mekkora kereslet mutatkozik még most is a Kádár-rendszer iránt, ugyancsak jelzi: Szentendre és Buda ódon hangulatú utcáin az érából származó kiválódolgozó-jelvényeket árulják a kereskedők a matrjoskababák és egykori szovjet katonatisztek tányérsapkáinak, kitüntetéseinek társaságában. Ha valaki ezek után arra gondol, hogy nem manipulációról van szó, téved. Aljas, alattomos módon ugyanis megkezdődött a hatalmon lévő baloldali garnitúra múltjának teljes rehabilitációja.
A Big Brother és Való Világ után itt van tehát Jáksó László műsora a nyolcvanas évekről a huszonéveseknek, míg az idősebbek Lagzi Lajcsi, Vágó István, Dömsödi Gábor műsorain könynyezhetik vissza a 3,60-as kenyeret. Ezek után nem meglepő, hogy a kormánypárti politikusok immár büszkén tüntetik fel egykori MSZMP-s funkciókat. Míg azonban a CCCP-s és DDR-es tréninget a fiatalok viselik, addig a hatalmon lévők, akik kiszolgálták a diktatúrát, EU- és NATO-jelvényeket hordanak kitűzőjükben.
Magyarország így válik önmaga karikatúrájává.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.