Idősebb Antall József a német gyerekek védelmében

Vigh Károly
2004. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet december 22-i számában olvashattuk, hogy milyen felháborodást keltett a németországi Sonntagsblattban megjelent írás az állítólagos korábbi magyarországi németellenes politikáról. Ez a cikk nem csupán azért felháborító, mert a mártír politikus Bajcsy-Zsilinszky Endrét „németzabálónak” tünteti fel, hanem a valóságot meghamisítva ír a magyar kormányzat kisebbségi politikájáról, ami – az írás szerint – a kisebbségek beolvasztására törekszik még a jelenben is. Például azt hozza fel, hogy a pilisvörösvári német nemzetiségű általános iskolában az ómagyar rovásírást is tanítják…
A Sonntagsblatt állításaival szemben közismert, hogy a hitlerizmus szellemisége elterjedt a hazai németség körében. Ennek volt a következménye, hogy a győztes hatalmak utasítására a német kisebbség tízezreit a Szovjetunió lágereibe hurcolták. Ami pedig a hazai németséggel szemben alkalmazott politikát illeti, álljon itt a fiatal Antall József visszaemlékezése apjáról. Ugyanis az idősebb Antall Teleki Pál miniszterelnöksége alatt a Belügyminisztérium IX. ügyosztályának lett a vezetője, ami számára kezdettől fogva egyben a titkos diplomácia fontos posztját jelentette. Idősebb Antall József elsősorban a menekültüggyel foglalkozott, de nem csupán a lengyelek ügyével. Állandó kapcsolatot létesített a lengyel emigráns kormányon kívül az illetékes szövetséges hatalmakkal és a nemzeti ellenállási mozgalmakkal a zsidó, francia, olasz, orosz és más nemzetiségű menekültek befogadása érdekében. Mindezért természetesen 1944. március 19-e, a német megszállás után a Gestapo letartóztatta, de 1945 után, az Ideiglenes Nemzeti Kormány megalakulásakor előbb a Tildy-, majd a Nagy Ferenc-kormány tagja lett. Mígnem őt is elérte a kisgazdapárti politikusokkal szemben alkalmazott Rákosi-féle szalámitaktika.
Idősebb Antall Józsefnek a német kisebbséggel szemben gyakorolt politikájáról a fia visszaemlékezésében olvashatunk, amelyet Radics Péter közölt Antall József: Interjú és korrajz című munkájában az alábbiakban: „A visszacsatolás után apámmal végigjártam Kárpátalját és Erdélyt, mert hivatala szerint ott is meg kellett szerveznie a szociális ellátást. Elmentem vele akkor is, amikor ezrével jöttek kibombázott német gyerekek Magyarországra, és el kellett őket helyeznie – rendszerint olyan helyekre, erdélyi szászokhoz vagy magyarországi svábokhoz, ahol nem voltak nyelvi nehézségek. Emlékszem, sok helyen ez mégis problémát okozott, mert a magyarországi németek nagyon vallásosak voltak, a Hitlerjugendben nevelt vagy náci érzelmű családokból jött gyerekek viszont a Krisztus-képekre azt mondták, hogy mit keres itt ez a zsidó. Ma már kevesen tudják, hogy mennyire ateista és mennyire keresztényellenes volt a nácizmus. Én gyerekfejjel hallhattam olyan beszélgetéseket, hogy falvak bírói tiltakoztak a német gyerekek odahelyezése ellen, mert Krisztust leszedték az iskolában, ahol el voltak szállásolva.
Apám nagy gyerekbarát volt, a fiának érezte a német gyerekeket is, a lengyeleket is. Nagyon sok barátom volt a balatonboglári lengyel gimnázium diákjai között, de végigjártam a franciák, 1943 után pedig a badoglionista olaszok táborait is. Elmentem apámmal politikai gyűlésekre is…”
A fenti alapvető forrásanyagot még számtalan levéltári forrásanyag egészíti ki, amelyekből kiderül, hogy a közép-európai régióban egyedül a magyar kormányzatok bántak humánusan a német kisebbséggel.



A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.