Több mint jelzésértékű államfői választás Németországban

2004. 05. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két szempontból is jelzésértékű a vasárnapi német köztársaságielnök-választás. Részint azért, mert az első fordulóban sikerült a kétkamarás német parlament elektori testületének Horst Köhlert megválasztania. Vagyis: a konzervatív pártok (CDU/CSU) és a liberális FDP közös jelöltjének ily mértékű – több mint 60 százalékos – támogatottsága jelzi, hogy a jobboldalra felettébb szükség van a vén kontinensen. Másrészt pedig a pénzügyi szakember hírében álló politikusra – Horst Köhler a Nemzetközi Valutaalap korábbi vezérigazgatója volt – különösen most van igénye Németországnak; Európa legerősebb gazdasága tudniillik nem az elvárható szinten fejlődik, valamint a német büdzsé évek óta deficitet produkál.
Miután hazánknak politikai és gazdasági szempontból egyaránt Németország az első számú stratégiai partnere, mi is két szempontból örülhetünk a fejleményeknek: a német konzervatív pártok diadala talán az itthoni állapotokra is kihat, illetve ha Németország gazdasága a pénzügyi szakember közvetett irányítása nyomán felpörög, akkor annak hazánk is részese lehet. Aki esetleg nem tudná: legnagyobb exportpiacunk Németország, kivitelünknek csaknem a fele oda áramlik.
De mi is vár Horst Köhlerre? Mindenekelőtt egy erős bázisú, egyre nagyobb támogatottságú hinterland, s a CDU/CSU reményei szerint egy választási sikersorozat is. A szociáldemokrata–zöld koalíció leváltása ugyanis a napnál is világosabb – tessék csak az SPD folyamatos tartományi vereségeire gondolni. Persze a nagy megméretés első fejezete június 13-án lesz az EP-választáson, továbbá ugyanaznap Türingiában a tartományi voksoláson is. Bár utóbbi régióban az SPD fundamentumai hagyományosan meghatározók, a 20-22 százalékos keletnémet munkanélküliség s a bizonytalan gazdasági kilátások alighanem a jobboldalra terelik a szavazatokat. S ha nem ér véget a szociáldemokrata–zöld koalíció vereségsorozata, márpedig ez tűnik biztosnak, még az idén ősszel Schröder kancellár lemondására is sor kerülhet. A Medgyessy-kormány számára valószínűleg kellemetlen a jobboldali siker, noha Johannes Rau szövetségi államfővel sem sikerült a baloldali koalíciónak, továbbá az MSZP és az SZDSZ külpolitikai potentátjainak szoros kapcsolatot tető alá hozniuk. Aki pedig visszagondol a hét végi, magát ünneplő kormányzati külpolitikai sikerek propagálására, Kovács László expozéjára, bizony elszomorodik. Hiszen, legalábbis a külügyminiszteri beszéd alapján, a magyar kormány eredményként könyveli el, hogy Medgyessy Péter eljutott Indiába és Kínába, illetve az eltelt két esztendő során – egyfajta külpolitikai koncepcióváltás (?) jegyében – maga a miniszterelnök lekezelt néhány állam- és kormányfővel. A döbbenetes persze az, hogy a magyar–német kapcsolatok alakulását, illetve Németországot mint az első számú stratégiai partnert meg sem említette Kovács. Rossz üzenet ez. Mert akárhogyan nézzük is, hazánk számára az meghatározó, hogy mi történik Németországban. A többi csak fecsegés. És egy kis diplomácia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.