Bécsi akcentus a tőzsdén

2004. 06. 03. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csend övezi vezetőink részéről a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) osztrák kézbe adását. Jóllehet, maga az adásvétel már két hete lezajlott, a bécsi lapok még csak most kezdik feltárni a háttérben rejlő spekulációs lehetőségeket. Pesten viszont, mint azt az előbb írtuk, mindenki hallgat.
A történet röviden ennyi: Miközben az elmúlt hetekben történelmi rekordokat döntögetett a BÉT irányadó indexe, a BUX, addig szép csendben a bécsi tőzsde és a tulajdonosai megszerezték a magyar börze kétharmadát. Méghozzá úgy, hogy sikerült a cél érdekében egy befektetői csoportot gründolni, amely – miután az értékpapírtőzsde a magyar árutőzsdével szeptembertől fuzionál – a Budapesti Árutőzsde (BÁT) 75 százalékát is tulajdonolja.
Látszólag persze csak egy tranzakcióról van szó, pontosabban arról: az osztrákok ügyesen megkerülték a sorsukat, így nem hagyták, hogy a németajkú térség legnagyobbja, a frankfurti felvásárolja a császárváros börzéjét. Aki esetleg nem tudná: a bécsi tőzsde ugyanolyan zsenge Nyugaton, mint a pesti itt Kelet-Közép-Európában. A császárváros parkettjén ugyanis alig több mint száz vállalatot jegyeznek, szemben a német börze négyszázas tételével. Szóval, ha osztrák volnék, elégedetten dörzsölném a tenyerem az üzlet kapcsán, hiszen a bécsi tőzsde végre felébredhet Csipkerózsika-álmából, s a térség vezetője is lehet.
A bökkenő viszont az, hogy ebben az esetben nem pusztán egy szokásos cégfelvásárlásról van szó, mikor is egy osztrák cég megvesz egy magyart, hanem a Budapesti Értéktőzsdéről. A pesti tőzsde pedig nemcsak kapitalista szimbólum, hanem nemzeti is. Tudniillik: alapítása vagy kényszerű megszüntetése, illetve a mostani értékesítése jelez valamit. Azt, hogy milyen állapotok uralkodnak ebben az országban.
Amikor a börzét száznegyven esztendeje megalapították, akkor a működése egy modernizálódó Magyarországot, erősödő gazdaságot fejezett ki. Mikor pedig 1948-ban feloszlatták, akkor azt, hogy a kizsákmányolás fellegvárának tekintett Szabadság téri intézmény nem fér meg a szocializmus keretein belül. Több mint negyven évnek kellett ahhoz eltelni, hogy 1990-ben a hazai börze kapui újból megnyílhassanak. Uniós csatlakozásunk első hónapjában azonban ettől a nemzeti jelképtől megint elbúcsúzhatunk.
A bécsi lapok egyébként arról cikkeznek, hogy lényegében pár magyarországi spekuláns járt jól csak az üzleten. Vagyis: néhányan úgy kerestek milliárdokat, hogy megvásárolták a BÉT-et működtető cég részesedését, majd az alapszabályt variálták át a maguk érdekében, s ezek után a megfelelő vevőknek eladták vagyonrészüket. Summa summarum: az osztrák birtokbavétel kedvező a spekulánsoknak, a magyar államnak viszont nem. Mellesleg az a döbbenetes, hogy Bécsben máris gyanú övezi a felvásárlást, itthon pedig úgy tűnik: senki sem tud semmit. A felettébb gyors tőzsdeprivatizáció nem ügy a parlamentben, a közbeszédben s a kampányban sem. Persze a kormánykoalíció pártjainak előbb-utóbb kellemetlen lesz az egész. Ha ugyanis kiderül, hogy törvénytelen spekuláció áll a háttérben, akkor a hatalom ismét megégetheti magát, mert hagyta elkótyavetyélni nemzeti értékünket, ahelyett, hogy megfelelő jogi konstrukciókat léptetett volna hatályba. Amennyiben viszont a szabályokat betartva zajlott le az adásvétel, úgy a napnál is világosabb: lehet még kereskedni a pesti tőzsdén. De csak bécsi akcentussal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.