Kész Eldorádó

2004. 06. 01. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Draskovics Tibor szerint jobban élünk, mint az Orbán-kormány idején. A pénzügyminiszter e megállapítását, néhány makrogazdasági mutató javulása kapcsán, immár nap nap után hangoztatja ilyen-olyan fórumokon. A pénzügyi tárca irányítója mellett (hiszen mégiscsak kampány van) Medgyessy Péter is paradicsomi állapotokat emleget. A miniszterelnök legutóbb a Pilvaxban – immár kétéves kormányzásukat ünnepelve – fejtegette, hogy a társadalom és ők is, mármint a kabinet tagjai, nagyjából elégedettek lehetnek. Megvalósult a 25 százalékos béremelés, javult a nyugdíjasok helyzete, már a munkanélkülieknek is egyre jobb…
Miután az átlagos halandó valószínűleg nem érti, helyesebben: nem érzi a három vagy négy (?) megszorító csomag után a Kánaánt a mindennapokban, teszünk egy kísérletet arra, hogy megfejtsük Draskovics és Medgyessy beteljesült álmát. Tény, hogy 2002-ben a parlament, a legnagyobb ellenzéki párt támogatásával, megszavazta a jóléti csomagra keresztelt előterjesztést, melynek révén a közalkalmazottak és az idősebb generációk anyagi értelemben átmenetileg jól jártak. Az érintettek sajnos csak rövid ideig élvezhették e dotációt – fizetésemelés és nyugdíj-kiegészítés –, mivel a döntésekre a költségvetésben nem volt fedezet, s az Orbán-kormány által hátrahagyott pénz, mint tudjuk, hamar elfogyott. Az MSZP által csak nagyvonalúan szociáldemokratának bélyegzett felzárkóztatási projekt itt le is zárult, hiszen a további eseményeket már a nyugati szakértők is gazdasági krachnak, magyar valutaválságnak titulálták.
De ne legyünk igazságtalanok! Voltak még nagy ívű döntések: a többi között egy másik száznapos program, felkészülés a kórház-privatizációra, s a látványos nagyvállalati kivonulások egyfajta ellentételezésére megszületett a közhasznú munkák pótlólagos forrásáról szóló határozat (értsd: az összeszerelő üzem dolgozói ezek után nyírhatják a füvet), hogy az euróbevezetés körüli mizériát ne is emlegessük. Létrejött persze az esélyegyenlőségi tárca is, amelynek már az elnevezése is abszurd, mert a kapitalizmusban – na jó: piacgazdaságban – nincs is ilyen fogalom. Aztán itt vannak az árak. Miközben a reálbérek emeléséről papolnak vezetőink, idén egyébként 0-0,5 százalékos (!) a növekedés szintje, az energiáért, azon belül is a gázért sokkal többet fizetünk, mint a polgári kormány alatt – hozzávetőleg 25-30 százalékkal. De az elmúlt két év leforgása alatt elképesztő mértékben drágultak ebben az országban még az élelmiszerek, a szolgáltatások, az iskoláztatás díjai, továbbá az albérlet, egyszóval: a megélhetéshez minden fillért be kell osztani.
A jelenlegi hatalom persze a gazdaságpolitikáját is sikeresnek ítéli, és gyökeres fordulatról beszél. Olyannyira eredményes időszak ez, hogy az Európai Unión belül változatlanul itt a legmagasabb az infláció, egekben a külső és a belső deficit, valamint az államadósság szintje is rekordokat döntöget. S hiába tűnik viszonylag kedvezőnek, hogy hatszázalékos hazánkban a munkanélküliségi ráta, ha tudjuk: tízmillió magyarból csak alig négymillió dolgozik. Azt pedig csak szomorúan jegyezzük meg, hogy az összes – jobboldali elfogultsággal aligha vádolható – nyugati kutatóintézet és szakértői gárda Magyarországot a májusban az unióhoz csatlakozott tagállamok sereghajtójának tartja.
Soroljuk még? Felesleges, hiszen az említett, a politikai és gazdasági kudarcot illusztráló tételek is jelzik, hogy az átlagos halandó nemhogy jobban nem él, hanem kifejezetten rosszabbodtak az életkörülményei az 1998–2002-es periódushoz képest – hiába ámítja tehát Draskovics és Medgyessy a népet.
Egyvalamiben persze megegyezhetünk: ez az ország valóban kész Eldorádó.
Nekik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.