Barátok a bajban

Jeszenszky Géza
2004. 10. 16. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanöt éve kezdődött a II. világháború. Egyetlen országot sem sújtott ez a világtörténelmi tragédia annyira, mint Lengyelországot. Hitler különleges dühöt érzett, hogy egy szerinte alacsonyabb rendű nép nem törődik bele a túlerő által reá mért vereségbe, katonái külföldön folytatják a harcot, az otthoni ellenállás pedig a katonai sikerek mellett valóságos földalatti lengyel államot hoz létre, a londoni emigráns kormány irányítása alatt. A német diktátor és Sztálin negyedszer is fölosztotta Lengyelországot, s noha később egymásnak estek, 1944-ben közös erővel verték le a hősies varsói felkelést és rombolták le a lengyelek fővárosát. (Budapestnek és lakóinak még a hosszú ostrom ellenére is sokkal jobb sorsa volt, Prágáról nem is beszélve.)
1939 szeptemberében Lengyelország lángokban állt, sorsa a szeptember 17-i szovjet támadás után pedig megpecsételődött. A visszavonuló katonák és a menekülő civilek egyetlen szomszédnál találtak menedéket, Magyarországon. (Kárpátalja 1939. márciusi visszafoglalása után egy darabon helyreállt az ezeréves magyar–lengyel határ, s ezt tette lehetővé a magyar határ megnyitását jó százezer lengyel számára.) A magyar lakosság az évszázados barátság jegyében részvéttel és szeretettel fogadta a hazájukat elvesztett embereket, az akkori magyar vezetés pedig – Hitler és a náci kormány haragját kiváltva – biztosította a menekültek elhelyezését és megélhetését, sőt szemet hunyt a katonák Jugoszlávián át Franciaországba és Angliába történő szökése előtt. Teleki Pál miniszterelnök és Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter a menekültek gondozását Antall József miniszteri tanácsosra (a rendszerváltozás miniszterelnökének édesapjára) bízta, akit menekültügyi kormánybiztossá neveztek ki. Ő ezt a feladatot önfeláldozóan, szívvel-lélekkel végezte egészen addig, amíg az 1944-es német megszállást követően a Gestapo le nem tartóztatta. Munkáját igen sok magyar segítette, mindenekelőtt a lengyel–magyar menekültügyi bizottság, amelyben a hazafias magyar arisztokrácia kiváló asszonyai, mint Szapáry Erzsébet (a bizottság elnöke), herceg Odescalchiné Andrássy Klára, Andrássy Ilona, Károlyi Józsefné mellett Salamon-Rácz Tamás titkár végzett minden elismerést megérdemlő (de ezt itthon azóta sem kapott) munkát. A katonák ügyével Baló Zoltán ezredes foglalkozott az érintettek teljes megelégedésére mindaddig, amíg 1943-ban német követelésre le nem váltották – de utódja, Utassy Loránd hasonló szellemben működött. Számos más társadalmi szervezet, így a Magyar Vöröskereszt, a Magyar–Lengyel Diákszövetség és a cserkészet is fölkarolta az ügyet.
A Magyarországon menedéket találó lengyelek politikai és kulturális irányítását – Antall fölkérésére – egy sziléziai szociáldemokrata újságíró, Henryk Slawik vállalta magára. Kitűnő szervezőnek bizonyult mint a Lengyel Polgári Bizottság elnöke és mint az emigráns kormány megbízottja. Antall-lal együtt hoztak létre olyan intézményeket, mint Balatonbogláron a világban akkor egyedül működő lengyel középiskola (Varga Béla plébános, később a Nemzetgyűlés elnöke aktív támogatásával), a lengyel ifjúsági tábor és Vácott a lengyel zsidó gyermekek árvaháza. Mindennek véget vetett Magyarország 1944-es német megszállása, amikor nemcsak az intézményeket számolták föl a megszállók, de számos lengyelt tűzharcban vagy a börtönökben megöltek. Köztük volt Slawik is, aki a kínzások ellenére sem vallotta be Antall valódi szerepét, s ezzel megmentette annak életét.
A két nép kapcsolatainak ezt a legfényesebb fejezetét a kommunista korszakban mindkét országban hosszú ideig hallgatás övezte, sőt Magyarországon szinte tabu téma volt, mert a kommunizmus hamis történelmet írt és tanított, a lengyelek fogadtatása nem illett bele a bűnös nemzet, utolsó csatlós klisébe, ráadásul ehhez semmi köze nem volt a kommunistáknak. A lengyel ellenállók és magyar segítőik célja minden idegen megszállás kiküszöbölése és két szabad ország megteremtése volt. Csak az 1970-es évektől kezdték elismerni Slawik és Antall szerepét, előbb Lengyelországban, majd Izraelben, itthon inkább csak néhány szaktörténeti munkában. A rendszerváltozás után Varsóban Antall emléktáblát kapott az egykori királyi várban, s utcát neveztek el róla, budapesti lakóházának falán pedig tavaly avatták fel emléktábláját. Slawik mellőzésének az volt a magyarázata, hogy szociáldemokrata volt és hazafi. Ha megélte volna, úgy a szovjet megszállásnak is ellenfele lett volna, s akkor nem a németek, hanem a szovjetek ölték volna meg, vagy emigrációba kényszerült volna. Miután a jeruzsálemi Jad Vashem intézet emlékfával ismerte el embermentő munkáját, hazájában is fölfigyeltek rá. A közelmúltban jelent meg itthon is Gregorz Lubczyk volt budapesti lengyel nagykövet róla (és Antallról) szóló könyve A lengyel Wallenberg címen, sőt film is készült életéről. Az olvasmányos és történelmi jelentőségű képekkel illusztrált kötet valóban hézagpótló és aktuális, egyedül a címe vitatható, mert Slawik és Antall – ellentétben Wallenberggel – saját népéhez tartozókat, illetve egy történelmi barát polgárait segítette, míg Wallenberg egy idegen ország fiait és leányait. De közös a három személyben az önzetlenség, a bátorság, saját életük tudatos kockáztatása, ami kettő esetében tragikusan is végződött.
Antall mindig hangsúlyozta – ezt sokszor hallottam családi körben is –, hogy Teleki és Keresztes-Fischer biztosította munkájához a hátteret, de mindezt a Várból Horthy Miklós kormányzó hallgatólagos támogatása fedezte. E magatartás mögött ott volt a magyar társadalom józan fele, a Parlamentben működő kisgazda, polgári és szociáldemokrata ellenzék, mindazok, akik nemcsak a német győzelemben nem hittek, de elvi és morális alapon is szemben álltak mind a nácizmussal, mind a kommunizmussal. Ezt a hosszú ideig elhallgatott magyar hagyományt nemcsak tisztelni illik, de követni is.

A szerző az Antall-kormány külügyminisztere,
egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.