Ugrás a sötétbe

Vigh Károly
2004. 10. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második világháború történetében Magyarország számára 1944. október 15-én lehetőség kínálkozott a háborúból való kiugrásra. Igaz, hogy ezen a napon Lakatos Géza miniszterelnök – a koronatanácsról távoztában – így vélekedett: ugrás a sötétbe. Valóban ugrás volt a „sötétbe” 1944. október tizenötödike?
Erre a kérdésre kíséreltem meg választ adni még 1986-ban ugyanezzel a címmel megjelent könyvemben, amelyet a Magvető Kiadó jelentetett meg. Ennek a műnek a megírásához akkor a koronatanúk egész sorának addig még nem publikált visszaemlékezései, levelei, valamint a kérdés szerteágazó irodalma állt rendelkezésemre. Ez a gazdag történeti forrásanyag nem csupán Magyarország második világháborús szereplése miatt nyújt megszívlelendő tanulságokat, hanem az egész Horthy-korszak teljes államhatalmi és katonai összeomlásának mélyén fekvő okokat is megvilágítja. Ezért nem csoda, hogy a könyvem akkoriban két kiadást is megélt, és azóta csak hiányolni lehet ezt a fontos témakört a könyvpiacon.
Most azonban az esemény 60. évfordulója alkalmat nyújt arra, hogy legalább a sajtó útján magyarázatot adjunk arra a kérdésre: miért nem sikerült országunknak a háborúból való kiugrás, ami megakadályozhatta volna, hogy Magyarországra ismét a trianoni határokat kényszerítsék?
Magyarország helyzete 1944 őszén még abban különbözött a hitleri Németország csatlósállamaitól, hogy az ország megszállása 1944. március 19-én azzal a kompromisszummal járt: Horthy kormányzó megtarthatta államfői tisztét, és csupán a jelentéktelenebb fasiszta pártok képviselőit kellett hatalomra juttatnia. Igaz: a Sztójay-féle magyar Quisling-kormány azután teljesen kiszolgáltatta az országot, amelynek gazdaságát a hitleri Németország kifosztotta. Habár a vidéki zsidóság deportálását nem lehetett megakadályozni, Horthy támogatásával a budapesti zsidóság a Koszorús ezredes által végrehajtott katonai akció révén megmenekült Auschwitztól. És akkor a Sztójay-kormányt felváltó Lakatos-kabinetre várt a feladat, hogy az országot kivezesse a háborúból.
Lakatos Géza kormánya azonban alkalmatlannak bizonyult arra, hogy ezt a történelmi feladatot megoldja: az országot kivezesse a háborúból, és véget vessen a néptömegek szenvedéseinek. Miután Horthy elveszítette az angolszász felszabadításba vetett reményeit, mert a katonai események Európában nem tették lehetővé, hogy az angolszász haderők megközelítsék a magyar határokat, a kormányzó Moszkvába küldött megbízottjai révén előzetes fegyverszüneti egyezményt kötött a Szovjetunióval. De a kormányzó a Lakatos-kormány gyengesége, a sorozatos katonai árulások miatt képtelennek bizonyult az egyezmény végrehajtására, a háború – magyar részről történő – befejezésére. Maga Lakatos a sikertelen kiugrási kísérlet okait emlékirataiban így foglalta össze: „Hiába szépítenénk a tényt: az 1944–45-ös tragédiának okait részben politikai és katonai balfogásaink számlájára kell írnunk.”
Az október 14-i intézkedések során Horthy és kormányzati körei a leglényegesebb mulasztást azzal követték el, hogy a kiugrási tervről nem értesítették sem a szovjet kormányt – amellyel fegyverszüneti egyezményt kötöttek –, sem a szovjet csapatokat. Holott már érvényben volt az előzetes fegyverszüneti egyezmény, amelyben a szovjet főparancsnokság a maga és szövetséges társai nevében kötelezettséget vállalt a magyar átállás fegyveres erővel történő támogatására. Viszont a készülő eseményekről Budapestről semmilyen tájékoztatást nem küldtek Moszkvába sem Faraghónak, a magyar kiküldöttnek, sem Malinovszkijnak, akivel már kiépült kapcsolatuk volt. Vattay Antal visszaemlékezése szerint a Moszkvába küldött táviratból csupán közvetve lehetett sejteni, hogy valami készül Budapesten. Mert ahogy Vattaynál olvashatjuk: „A sürgöny ugyanis említi, hogy a németek már gyanakodnak, és ha tudomásukra jut a fegyverszünet, nyilvánvalóan támadnak is, amely ellen feltétlenül védekezünk. Ez esetben az orosz–magyar csapatok együttes sürgős feladata lesz Budapest felmentése. Addig a Várat mint a kormányzat székhelyét feltétlenül tartani akarjuk.”
Az október 14-i tervek és elképzelések szerint a kormányzó bejelentette a fegyverszüneti feltételek elfogadását, és másnap megtették a szükséges politikai, valamint katonai intézkedéseket. Ezek közé tartozott, hogy Lázár altábornagy – felkészülve a Vár védelmére – a Széna tértől a Várba vezető utakat aláaknáztatta. Mivel ezek mentén volt a német követség, Vessenmayer követ kifogásolta, hogy nem tud érintkezni a követségen kívül lakó személyzettel. Ezzel szemben az igazság az volt, hogy Szálasi akkor még a német követségen tartózkodott, az Úri utcai palotában türelmetlenül várta, hogy színre léphessen. Ott hallgatta meg saját rádiószózatát is. A német követség épülete pár lépésre volt a Nádor laktanyától, ahol két jól felfegyverzett, kormányzóhű zászlóalj állt rendelkezésre. Kádár Gyula joggal írta visszaemlékezéseiben, hogy csak a parancs kiadására lett volna szükség, hogy a követség vezetőit Vessenmayerrel és Rahnnal az élen, az ott kuksoló Szálasival együtt elfogják, és legalább a Várban magukhoz ragadják Horthyék a hatalmat és a kezdeményezést. Ezzel szemben a készséges Lakatos felhívta Vattayt, és utasította őt arra, hogy tegyék szabaddá a közlekedést a német követségig, amit Lázár kénytelen volt teljesíteni. Ezek után Vessenmayer közölte Lakatos miniszterelnökkel, hogy Rahn távozni óhajt a Várból, ezért adjanak mellé kísérőül egy magyar tisztet, hogy átvezesse az aknazáron. Mikor a tiszt megérkezett, Rahn arra való hivatkozással, hogy a sötétben nem lát jól, és kísérőre van szüksége, odaszólt a szobában német tiszti egyenruhában szótlanul, csendesen üldögélő férfihoz: „Herr Schneider, kommen Sie mit mir.” (Schneider úr, jöjjön velem!) És a mit sem sejtő magyar tiszt Rahn nagykövetet és Schneider urat, alias Szálasi Ferencet átvitte az aknazáron. Ez – Szálasi későbbi vallomása szerint – este 22 óra körül történt.
Miután az árulások következtében Budapesten a katonai helyzet kilátástalanná vált, s a kezdeményezés is teljesen átment a németek és a nyilasok kezébe, 15-én este csak az volt a kérdés, hogy ennek következményeit a kormányzó és körei hogyan vonják le. A 15-én este kialakult reménytelen helyzetben, a Lakatosékkal folytatott tárgyalás után, Vattay arra a megállapításra jutott, hogy a háborúból való kilépést célzó akció végrehajtása a fővárosban, a hátországban már lehetetlen, a németekkel szembeni ellenállás kilátástalan. Október 15-én, este 10 óra körül a 24. német páncélos hadosztály – miután magyar részről immár szabaddá tették az utat a Vár felé – Tigriseivel felvonult a Vár ellen, és számos SS-csapat minden közlekedési utat elzárt a magyar alakulatok elől.
Horthy és környezete ezek után már csak abban reménykedhetett, hogy kint a fronton a honvédség zöme a fegyverszüneti feltételeknek megfelelően fog viselkedni. Eközben Budapesten a német páncélosok a Várban a Szent György téren túlhaladva olyan kedvező helyzetbe jutottak, hogy Lázár Károly parancsot adott a harc beszüntetésére. Amikor a német haderő eme alakulatai behatoltak a Várba, a kormányzó két hűséges embere a csapást nem tudta élve elviselni. Tost Gyula alezredes, a kormányzó szárnysegédje, mielőtt a németek elvitték volna, főbe lőtte magát. Csatay Lajos honvédelmi miniszter szintén nem tudta elviselni a Szálasi-puccs szégyenét, és feleségével együtt a halálba menekült.
Minderről természetesen az utca embere nem tudott a fővárosban, de amikor a kormányzói kiáltvány elhangzása után nem sokkal értesülhetett a Várban történtekről és a Szálasi-puccsról, láthatta, hogy a Budapesten tartózkodó német SS- és Wehrmacht-egységek megszállták a Honvédelmi Minisztériumot, a laktanyákat, a pályaudvarokat, a közlekedési csomópontokat, a főbb középületeket. Amikor pedig Tigris-harckocsik vonultak a körúton és más fontosabb útvonalakon, sikerült megfélemlíteni a főváros lakosságát. De a Szálasi-puccs sikeréhez tartozott az is, hogy október 15-én délután a nyilas pártszolgálatosok – a 22. német lovashadosztály jóvoltából – a Pasaréti úti titkos német katonai raktárból 10 ezer puskát, körülbelül 2000 géppisztolyt és 20 ezer kézigránátot kaptak.
Mindezeket ismerve felvetődik a kérdés: valóban ugrás volt a sötétbe 1944. október tizenötödike?
Hatvan év után a kiugrási kísérlet okairól szólva meg kell említenünk a magát túlélt negyedszázados rendszer gyengeségét is. Kiderült, hogy a kritikus napokban az a politikai és katonai elit, amelyre a kormányzó országlása során támaszkodott, csekély kivételtől eltekintve, már nem állt mögötte. Horthy személyes tragédiája lehetett, hogy – családját és kis számú környezetét leszámítva – október közepének baljós napjaiban úgyszólván magára maradt. Szálasi kicsempészése a német követségről is ennek egyik jellemző bizonyítéka.
De az európai események alakulása is kedvezőtlenül hatott a háborúból való kiugrásra. Ugyanis nagymértékben megnehezítette a háborúból való kilépést az a körülmény is, hogy a szövetséges hatalmak hadseregei egyre közeledtek Németország határaihoz, és úgyszólván már csupán Magyarország maradt a hitleri birodalom olyan Hinterlandja, amelynek gazdasági kifosztását még folytathatta. Ugyanakkor a birodalom védelme érdekében, tehát stratégiai és katonai okokból is létfontosságú Vorfeldje volt Magyarország az egyre inkább hátráló náci hadseregnek. Mindezek alapján érthető a német vezetés maximális felkészülése, hogy a Szálasi-puccs megszervezésével megakadályozza Magyarország kiválását a háborúból.
A kiugrási kísérlet balsikeréhez egyéb okok is hozzájárultak. Ilyennek tekinthető az antifasiszta erők és a hatalom közt tátongó szakadék. A kormányzó és körei, különösen az 1944. március 19-i német megszállás után, képtelennek bizonyultak arra, hogy legalább az országmentés céljából szövetségre lépjenek a demokratikus baloldallal. Ugyanakkor a fordítottja is igaz: a baloldali erők túlságosan gyengék voltak ahhoz, hogy megnyerjék maguknak a kormányzati köröket egy közös német- és háborúellenes fellépésre. Erre például a szomszédos Romániában sor került. Viszont a kormányzati körök arról nem tehettek, hogy a szövetséges hatalmak fegyverszüneti feltételei között szerepelt a hitleri szövetségben visszaszerzett területek kiürítése, visszavonulás az 1937-es határok mögé.
A felsorolt okok együtthatása eredményezte, hogy 1944. október 15. nem a háborúból való kiugrás napjaként, hanem a szégyenteljes nyilaspuccs dátumaként vonult be Magyarország legújabbkori történetébe.

A szerző történész

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.