Akik felélik a holnapot

Fábián Gyula
2005. 06. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régi mesterségek nyomában kerestem valamikori ismerősömet, aki szénégető volt. Volt, hol van már a volt! – hallottam ennyit felőle, miközben a két erdőben járó megtisztelt bizalmával, és mivel mostanság ha beszédbe fog három ember, ott panasz terem az életről.
Mindig a mostról, mert ez a legfájdalmasabb. Mindketten öregebbek a ránézésre észrevehető kornál, mert ugyan elhagyták a hatvanötöt, de hetvenen túljáróknak gondoltam őket. Valami tűzifavételre igyekeztek volna, de vagy késtek, vagy a hír csak kósza volt, hiába jártak. Így hármasban együtt haladhattunk a buszmegálló felé, és az úthoz téma kell, az idő is gyorsabban múlik.
– A vesztesek, a hiába járók mindig mi vagyunk, a kisemberek, akiket lehet akár bolondítani is.
– Tudja, milyen nehéz egy pár mázsa tűzifához is hozzájutni, miközben vágják az erdőt, viszik a fát, mi meg kimaradunk. Mert ha az idő már jobb, az ember a gázt nem égeti, inkább a régi sparheltben rak tüzet, az az olcsóbb.
– De az sem mindegy, hogy egy tűznél az asszony megfőz két evésre valót. Minden fillér számít már, mert az a régi nyugdíj csak apad.
– Kimondhatjuk: felét sem éri, mint amikor először kézbe kapta a munkás. A kocsmaajtót egy hónapban egyszer ha benyitja az ember, akkor is kiszámolja előre, meddig mehet.
– Maradjunk a tűznél. A füstölnivalót, jobban mondva a rávalót meg kellett kurtítani. Fene megette. Hiába, hogy két dobozról egyre szállítottam le a hetit, az egy is drágább, mint a régi kettő. A gyerek szokott egyszer-egyszer kisegíteni, de ő a városi piacon szerzi, nem igaz úton kerültből.
– Énvélem végleg letetette a doktor, sokat fulladtam. Azt mondta: ha élni akar, akkor hagyja el. Megkínlódtam, de azóta csak jobb. Még ennyi útra se indultam volna mondjuk januárban.
– Hát ha még akkor is hiába lett volna. De most gondoljon bele, mert eddig maga meg sem szólalt. Itt élünk az erdők mellett, de nekünk nem jut öt-hat mázsa.
– Várjunk. Még mielőtt mondana valamit. Tudja, hová lesz a kitermelt száz mázsák menynyisége? Viszik az erőműbe. Bezárták a bányákat, és az országban három erőművet is fával fűtenek. Látott már ilyen bolond világot? Azok az erőművek megeszik az ország összes erdőjét. Nem gazdaságos a gyönge minőségű hazai szén. Eddig jó volt? Hát mondja meg, ki ennek az országnak a gazdája?
– Most én mondanék még valamit. Hallgatom a hírekből, hogy a világ kezd észbe kapni, megpróbálják megőrizni a világ őserdőit. Ha nem lesz erdő, nem lesz élet. Ez a tenyérnyi kis ország, amelyiktől éppen az erdeit-bányáit-forrásait vették el, mindent megtett, hogy ültessünk fát, homokokba, szikekre, víznyomásos helyekre. Most tüzeljük fel, amit nagy keservesen nevelgettünk?
(Még mindig nem jutottam szóhoz.)
Így lehet elvesztegetni egy országot. Felülkerekedett a kisemberellenes világ. Az újgazdagok diktálnak, mint valamikor a bárók. És mi maradunk, mint öregapáink, kisemmizettek.
– Ezt úgy tanították pár esztendeje: kizsákmányoltak.
– Figyeljen ide, tisztelt messziről jött barátunk! Kereste a szenesembert. Nem mondtuk első szóra, hogy hiába érkezett. Nincs. Itt vállalkozás már minden. Az erdő, a bánya, a gáz-, villany-, vízhasználat, de már tán az út is, amin járunk. Egyik német, a másik francia, de van itt már amerikai is, csak mi nem vagyunk sehol.
– Higgye el, sokan ezt is akarják. Ha mi majd nem leszünk, lehet osztozni a nyugdíjainkon is. De hallgasson meg, aki megeszi a holnapot, éhen hal holnapután. Ezt elfelejtik újgazdagék.
Elfogyott az út, megérkezett az autóbusz is. Ők felszálltak, én majd a túloldali váróból mehetek tovább. Még kezet foghattunk és integethettünk egymásnak. Akkor arra gondoltam, de hiszen én azért jöttem, hogy őket meghallgassam. Nem egészen így teljes, hanem hogy az ő véleményüket adjam tovább. Őszinte, okos beszéd volt, s szeretnék másokat is elgondolkoztatni: aki eltékozolja a mát, felfalja a holnapot, nem hagy az utódokra csak csődöt, megérdemli, hogy mihamarabb eltűnjön a semmibe, ahová való.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.