Financial Times: Étvágygerjesztők a magyar kötvények

2006. 11. 22. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerika városainak szegényebb részein „halálra rémisztik” a gyerekeket – kezdi cikkét John Dizard a londoni globális pénzügyi lapban. A megfélemlítő program része, hogy a kockázatnak kitett nebulókat elviszik a helyi börtönökbe és hullaházakba. Így azután láthatják, hogy hová vezet a bűnözői pályafutás. Annak ellenére, hogy a program hatékonyságáról vita folyik, a pénzügyi piacoknak ez a jelek szerint tetszik, és tavasszal az Európai Bizottsággal és a minősítőintézményekkel társulva Magyarországot „halálra rémisztették”. A taktika a jelek szerint működött. Jelenleg esély van arra, hogy a magyar kötvények jól jövedelmezzenek, és magas tőkenyereséget is hozzanak túlzott valutakockázat nélkül. Az euróalapú befektetőknek ez akár kilenc százalékot is hozhat jövőre, ami sokkal több, mint amennyit a fedezeti alapok eredményeznek.
Néhány hónappal ezelőtt a magyar kormány még Európa pénzügyi piacain arról volt ismeretes, hogy – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szavaival – „hazudjon reggel, délben meg este” a pénzügyi helyzetről. Ma a magyar miniszterek a tőkepiacokra repkednek, bevallva múltbeli bűneiket és jövő terveiket olyan részletességgel és a félelem legcsekélyebb jele nélkül, mint amire csak azok a tanúk képesek, akiknek teljes büntetlenséget garantálnak együttműködésük esetén. Azt ígérik, hogy a folyó fizetési mérleg és az államháztartás ikerdeficitje 2009-re az unió által elfogadható szintre süllyed. Mindez – és a Magyar Nemzeti Bank sorozatos kamatemelései – stabilizálták a valutát, és igen keresetté tették a forintban jegyzett kötvényeket. Ugyanakkor azonban a valuta és a kötvény erejének legnagyobb része rövid lejáratú befektetési előnyből származik.
A kérdés most az – folytatja a Financial Times cikke –, hogy ezen túlmenően a magyar kormány ragaszkodik-e reformprogramjához, és hogy más befektetők követik-e „az önök” magatartását, ha úgy döntenek, elhiszik a fordulatot.
„Azt hiszem, hogy most az optimisták az esélyesek, legalábbis a következő egy vagy két évre.” Jövőre az első negyedévben ideiglenesen nőni fog az infláció, amikor a korábban támogatott árak olyan szintre emelkednek, amelyek tükrözik a belső költségeket az egészségügyben és a világpiaci árakat az energia terén. Annak ellenére azonban, hogy a világ jól értesült a budapesti zavargásokról, megvan a kellő támogatottság, elsősorban a középosztály köreiben, hogy a kormány még tovább csökkentse a deficitet. A középosztályból sokan euróban és svájci frankban vettek fel hiteleket, arra számítva, hogy Magyarország csatlakozni fog az euróövezethez. A fogyasztók 300-400 bázispontot takaríthatnak meg évente az európai valutákkal. Ez azonban azt jelenti, hogy ha a kormány költségvetési terve csődöt mondana, az ezt követő szükségszerű leértékelés hatalmas károkat okozna a forintjövedelmükből euró- vagy svájcifrank-kölcsönüket törlesztő háztartásoknak. Vagyis igen nagy a támogatottsága a fiskális szigornak és a reformnak.
A kormánynak a költségvetéssel folytatott korábbi játékairól lehullott a lepel, és a helyzet feloldódott. A kormánynak az Európai Bizottság részére benyújtott konvergenciaprogramja szerint „a módszertani és számviteli változtatások az idei deficitet 1,4 százalékponttal növelték”. Ha ilyen kiigazításra lenne szükség az amerikai kormány egyenlegében, akkor a költségvetési hiány 180 milliárd dollárral nőne. „Múlt heti New York-i útján találkoztam Kóka János gazdasági miniszterrel” – írja Dizard. Kóka fárasztó tárgyalásokat folytatott amerikai kötvénybefektetőkkel. Szerinte ők nehezebb tárgyalópartnerek, mint az Európai Bizottság vagy az Európai Központi Bank tisztségviselői, mert „nem csak ígéreteket akarnak hallani a magyar kormánytól”. Kóka azt tervezi, hogy negyedévenként személyesen tesz jelentést a nagyobb tőkepiacoknak. „Ha visszatérek, már nemcsak elvekről tudok beszélni, de a költségvetés kulcsszámainak alakulásáról is, és ez az egyetlen módja annak, hogy bizonyítsuk: a helyes úton járunk.”
A szocialisták által vezetett koalíciós kormány (Kóka liberális – jegyzi meg a lap) nyíltan ütközött a Magyar Nemzeti Bank vezetésével és munkatársaival. Az MNB szövetséget kötött a nemzetközi befektetőkkel, hogy ellenálljon a kormánypolitikának. Most azonban az MNB munkatársai már a kormányt támogatják.
Mi ebből az üzlet a befektetőknek? – teszi fel a kérdést a Financial Times. A magyar kormány papírjai fordított hozamgörbéből élnek. A leghasznosabb minden bizonnyal az ötéves hozamidő, ahol a jelenlegi hozamok 7,5 százalékot érnek el. Ehhez még hozzáadhatunk némi tőkenyereséget, mondjuk 1,5 százalékot jövőre, ha a hozamok 50 bázispontot esnek a befektetői bizalom erősödésével. Ha a valuta a jelenlegi szintjén marad, ez összesen kilencszázalékos hozamot eredményez. Kétszázalékos leértékelésnél is ez még mindig hétszázalékos nyereség, ami jobb, mint számos fedezeti alap. Vagyis nem rossz üzletről van szó. A magyar kormányt megdöbbentették a sorozatos leminősítések, az Európai Bizottság azon figyelmeztetése, hogy felfüggeszthetik az uniós pénzeket, és az, hogy múlt áprilisban és májusban a tőkepiacok hirtelen barátságtalanabbakká váltak. A cikk ezután e mondattal zárul: „Végre kell hajtaniuk tervüket” (They should be sticking to their plan), amely buzdítás – noha többes számban áll – minden bizonnyal a kormányra vonatkozik, ám az is lehet, hogy a befektetőkre szintén gondolt a szerző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.