Az MTI-ben „helyzet van”

D. Horváth Gábor
2007. 06. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1. A Magyar Távirati Iroda szakmai kérdéseivel nem foglalkozom.
2. A Magyar Távirati Iroda szakmaisága megbízható.
Ha valaki értelmezi ezeket a mondatokat, akkor könnyedén beláthatja, hogy változatlan feltételek mellett e két kijelentés egy ugyanazon szájból nem hangozhat el. Ha mégis, akkor az legalábbis – fogalmazzunk így – némi bizonytalanságot tükröz a közlőjéről.
Márpedig ez a helyzet. Mindkettő Gyarmati Lászlótól származik, aki a Magyar Távirati Iroda Társadalmi Tulajdonosi Testületének (MTI TTT) a Fidesz által delegált tagjaként mondta egyszer az egyiket, másszor a másikat.
Az első állítást általában akkor hangoztatja, amikor a Magyar Nemzet azután kíváncsiskodik nála például, hogy a közpénzből működő hírügynökség hírszolgáltatási tevékenysége miért részrehajló a balliberális oldal felé, s hogy ennek megváltoztatása érdekében milyen erőfeszítéseket tesznek a jobboldali párt által oda vezényelt emberek. A kormány, azok tagjai felé tanúsított részrehajlás, a kiegyensúlyozatlanság pedig gyakorlatilag mindennap tetten érhető, ezek közül többről beszámoltunk már. Emlékeztetésképpen a számtalan eset közül idézzünk fel kettőt! A rendőrök által tapasztalható brutalitás másnapján, 2006. október 24-én az MTI nagy terjedelemben közölt olyan külföldi lapvéleményeket, amelyek leplezetlenül a Gyurcsány-kormány igazát védik. Önálló hírben ismertették például az osztrák liberális Der Standard álláspontját, de megtudhattuk azt is, hogy az orosz NewsInfo orosz hírportálnak nyilatkozó Alexander Rahr német külpolitikai szakértő szerint Gyurcsány Ferencnek nincs miért lemondania. A világlapok hírei között tallózó távirati iroda nagy teret szentelt a polgári oldalt kritizáló cikkeknek, így a francia baloldali Le Monde-nak, amely a Fideszt teszi felelőssé a budapesti zavargásokért. A nemzeti hírügynökség mindeközben hallgatott a világ vezető közvélemény-formálóinak – BBC, CNN – tárgyilagos helyzetelemzéseiről és a Gyurcsány-kormányt kritizáló külföldi visszhangokról. Másik: tavaly decemberben levélben volt kénytelen fordulni Vince Mátyás MTI-elnökhöz Balog Zoltán fideszes képviselő, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának elnöke amiatt, mert a távirati iroda elégtelen módon számolt be – a hatalomnak rendkívül kínos – brüsszeli meghallgatásukról, ahol az őszi rendőrterror áldozatai elevenítették fel élményeiket. Ezen eset után is kérdőre vontuk Gyarmati Lászlót, hogy a brüsszeli beszámolóról például milyen kifogásokat fogalmazott meg Vince Mátyásnak. A kérdésre nem válaszolt. Felvetettük neki azt is, a jobboldalt rendszeresen negatív színben feltüntető MTI-ről nem kellene-e tájékoztatni a nyilvánosságot, ám leintette az újságírót: egy testületi ülésen elhangzottak nem tartoznak a nyilvánosságra.
A második állítást a minap tette Gyarmati László, amikor is a TTT tagjai vele együtt elfogadták Vince Mátyás elnöknek a 2006. évről tett beszámolóját. A helyzet tehát egyértelmű. A TTT-tagok nem érdekeltek abban, hogy az MTI kiegyensúlyozottan működjön, de Gyarmatiék abban sem érdekeltek, hogy az őket oda delegáló Fidesz alapvető politikai érdekei érvényesüljenek a tájékoztatásban.
Tragédia.
Pedig a kulcsfontosságú intézményben „helyzet van”. A TTT június közepén írja ki a pályázatot az elnöki posztra, Vince Mátyás mandátuma ugyanis novemberben lejár. Az új elnök 2007 decemberében kezdheti meg munkáját. Borítékolható, hogy Gyarmatiék továbbra sem a szakmát, hanem Vince Mátyást fogják támogatni. Az indokolt reformra még várni kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.