A szociális érzékenység bűnébe esve

Makkai Béla
2007. 08. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor tusnádfürdői szereplése ismét heves reakciókat váltott ki a politikai túlparton. Elsőre mégis túlzásnak hat, hogy – úgymond – rárontott volna a baloldalra, amit aligha magyaráz az új kormányszóvivő odaadó megfelelni akarása. A pártelnök ugyanakkor kétségtelenül riválisai elevenjére tapintott, amikor az internacionalista, autoriter, monopolista és antiszociális fogalmakkal mérte be a kormányrúddal bajlódó pártszövetséget. Ám presztízsromboló igyekezetnél többről van itt szó. A szónok téziseit, azok politikai távlatai és megállapításainak vaskos valóságháttere miatt, illő figyelemmel számba venni.
Egy pártkongresszus záróakkordjaként láthattuk kipirult arccal, végső harcra szántan Internacionálét énekelni a magyar szocialistákat. S ha (a kormányfő módjára) szívünkre tesszük kezünket, nagy meglepetést nem okoz, hogy soraikban némelyek megmásíthatatlan szándéka „avítt” nemzeti Himnuszunkat átkomponáltatni… Másfelől a világ proletárjaival mindenáron egyesülni vágyó MSZP Blairrel, Putyinnal és elvbarátaikkal lassan többet tett/tesz a közös szebb jövőért, mint a „gettómagyar” Máérttel. A határon túli magyarsággal való kapcsolattartás intézményrendszerének lavinaszerű elsöprése tanúsítja a baloldali koalíció kötődéseinek irányát, pontosabban: hiányát. A parancsuralmi beidegződéseket az október 23-i brutális rendőrfellépés példázza, valamint a konszenzuskeresés és hatástanulmányok nélküli megszorítások. E gyurcsányi „k..va ország” a monopóliumok valóságos Eldorádója. A hazai kis- és középvállalkozások hányattatásai cseppet sem zavarják (sőt!) a multinacionális cégeket abban, hogy tovább növeljék amúgy is kirívó részesedésüket a nemzeti össztermék előállításában; profithányadukról pedig jobb, ha szót sem ejtünk. A kormány minden jel szerint mégis energikusan támaszkodni kíván a Gazpromhoz hasonló, altruistának a legkevésbé sem nevezhető gazdasági szereplőkre.
S végül: a koalíció antiszociális, mert céltalan lemondásra, segélyekre és megélhetési bűnözésre kárhoztat munkaképes tömegeket. (Még a lesajnált Romániában is magasabb az aktív dolgozók aránya!) Az önfenntartás és méltóság nélküli tömeges tengődés a baloldal számára nemcsak sok évtizedes megszokott emlék, de választási megfontolásokból felette hasznos is, hiszen médiatúlsúlya jóvoltából sokkal inkább képes manipulálni a blokkházakban és hitelcsapdában vegetáló reményvesztett lakosságot.
Az MSZP identitásproblémái ’56 kerek évfordulóján jócskán kiütköztek. Nem csoda hát, hogy különösen a szociális érzéketlenség tétele erős felindulást és zavarodottságot kelt soraikban, s ami még súlyosabb, a szimpatizánsi körben is. Horn Gábor zaklatott megjegyzése szerint Orbán Bálványoson egyenesen „nemzetiszocializmust hirdetett”. Jól értem: elválasztó jel vagy fegyverkezési program nélkül?! De talán Marx kései örökösei sem hitték volna, hogy a magyar munkásság a rendszerváltás után – a szalonszakszervezetek csitítása mellett – mukkanni sem mer majd a nagytőke pórázán; s hogy az (egyre kevésbé forradalmi) élcsapat, a Párt meg egyenesen a multimilliomosok gyülekezőhelyévé válik!
A baloldal mégsem a saját portája előtt sepreget, hiszen a legjobb védekezés a támadás. Inkább erőlködik riválisát hitehagyott, színeváltó pártként pellengérre állítani. S még a „program nélküli Fidesz” vádjához is van gusztusa, noha paradox módon éppen az erkölcsi megújulást hirdető, hosszú távú felemelkedési koncepció vált taktikai értelemben a nemzeti oldal legnagyobb koloncává. Ám hogy a választási kilátásokat is meghatározó módon befolyásolta, az a társadalmi valóságérzékelés relativizált értéktartományokba terelésének előrehaladott folyamatával magyarázható. Az elszánt Fidesz-csapat voltaképpen kormányzati pozícióban sem a szokásos desszertet adta Kádár népe elé, „esélyegyenlőségi” segélyt és langy-homokos műplázát, csacsogó csepűrágót csipetnyi show-val, Buzerával. Helyette a bátorságos „Merjünk nagyok lenni!” recept került forgalomba, csakhogy ez a jóérzésű (Isaura szemműtétjére is gyűjteni kész), ám a szocializmus és vadkapitalizmus karjaiban öntudatlanná ringatott nép nem kért Orbánék megátalkodott programjából. A Fidesz – legjobb szándékai ellenére – éppen az új mércének is tekinthető, frusztráló jövőképpel zúzta porrá az „én is elértem ebben a nyavalyás életben egyet-mást” csalóka bizonyosságát. A roppant deficit ugyan – Csurka óta tudjuk – az átkosban keletkezett, azonban az emberek ezúttal is a „rossz” hír hozóira, az „álmok álmodóira” nehezteltek meg. A rajtakapott, legalábbis kínos önvizsgálatra szorított társadalom a kollaboráns hitványság, az igénytelenség vagy hazafiatlanság (lásd: kokárdás szavazás) implicit vádjainak terhétől csak egyféleképpen szabadulhatott, a teljes tagadással: Ezek a zöldfülű tacskók akarnak kioktatni minket?! A baloldalnak szinte nem is maradt más teendője, mint ébren tartani a „fiúk” ellen támadt indulatokat. Így kerültek egy oldalra az előző rendszer fenntartói és kárvallott tömegei. S a megugrani hivatott mérce leszállítására – a baloldal e silány, ám taktikus gesztusára – a társadalom hálásan rezonált. A módszeres tekintélyrombolással és álnok eufemizmussal szalonképessé tett ügyesek és a bulvársajtóval sújtott milliók egyaránt megkönnyebbülten sóhajthattak fel. S ha utóbbiak mégis csalódtak? Nem hátrálnak, mert könnyebb bizonygatni, hogy szimpátiából tartok velük, mintsem a tükörbe nézve elismerni: bizony, rútul megvezették. Inkább maradnak a sötétből fakót, a világosból piszkosszürkét összemosó média sokat sulykolt „alapigazságánál”: Végül is mindegy, ezek úgyis mind egyformák… S félő, hogy elegendő nagyságrendű bázisátrétegződést, a szavazási preferenciákban tartós változást a megszorítások közepette is csak az hozhat, ha milliók kudarcokkal-nélkülözéssel terhelt létleltárában sikerül tapintatosan tiszta lapot nyitni.
Nos, július 21-én – Merkel, Sarkozy és Balkenende példájára – ilyen gesztust tett a volt kormányfő Tusnádfürdőn, amikor a legkisebb közös többszörös elve szerint a társadalom legszélesebb tömegeit szólította meg, a nemzeti, demokrata, versenypárti és szociális értékkoordinátákkal jelölve ki a haladás alternatív irányát. Az igazodási pontok között nem hat szervetlennek a társadalmi szolidaritás eszméje. („Senkit sem akarunk az út szélén hagyni.”) A munka becsületének
visszaállításáról, a családi adózásról vagy a tehetősök önkorlátozó áldozatvállalásáról szóló korábbi fideszes hitvallások és egykori intézkedések is jelzik, hogy a szociális kérdést – ha bázisképző szándékkal is, de – jelentőségének megfelelően kezelik. Most pedig mintha csak Hankiss Elemér minapi intelme köszönne vissza: a legmélyebb törésvonal nem jobb- és baloldal között húzódik a magyar társadalomban, hanem szegények és gazdagok között. Erre rímel Orbán üzenete, miszerint a jobb- és baloldal alkalmatlan, idejétmúlt kategóriák. S csakugyan, ha a szocialista–liberális blokk szemfényvesztő ígérgetéseken túl nem tesz egyebet az elesettek képviseletéért. Azok immár inkább számíthatnak az új jobboldal támogatására, amely egyre szélesebb társadalmi csoportokra gyakorol – balról veszélyesnek ítélt – hatást. Ezért, hogy a kiváltságosok szűk köre s a szájuk íze szerint működő kormánykoalíció a társadalmi terhek és javak méltányosabb elosztására kényszerüljön, a középosztálynak szövetséget kell kötnie a lejtőre került tömegekkel, hangsúlyozta a pártelnök. Ahogyan egykor az amerikai demokráciában is a farmer- és munkástömegek oldalára állt a progresszív értelmiség a kisembert vacsoráló monopóliumok megfékezésére, sőt a szavazók szempontjait a piaci logika ellenére szem előtt tartó kormánypárt, a gondoskodó állam maga is. Hasonlóképpen a szociális-politikai számkivetettek integrálásán fáradoztak a G. B. Shaw és H. G. Wells által vezetett brit fabiánusok, a német katedraszocialisták vagy a keresztényszocialista mozgalom. Óvakodván a marxi alaptanítás beteljesülésétől: a tőke és munka kibékíthetetlen ellentéte idővel társadalmi robbanást okoz. Csakhogy mára az osztályharcos keménykedés éppúgy híján van eredményeknek, mint a tömegek kegyeit kereső puhány revizionizmus! Azonban nem kevésbé veszélyes távlat – s Orbán Viktor aggodalma is ez –, ha a kisbéres tömeg és a társadalomfenntartó középosztály a nemzeti minimum talaján vállvetve nem alkot összetartó, erős szövetséget, akkor a globalizált tőkeérdekeltségek veszik kezelésbe és szalámizzák miszlikbe a kiszolgáltatott milliókat. Ez esetben e közös célok és belső kohézió nélküli hazára is a banánköztársaságokra jellemző kriminális kumpária, a kapcsolathűbériség polipkarjai tekerednek. S ma már senki sem hiheti, hogy ez „nem fog fájni”.
A Fidesz Bálványoson látványosan a szociális érzékenység bűnébe esett, ami nemcsak a távlatos gondolkodás megnyugtató jele, de taktikai értelemben is helyes irány (még ha „antimodernista vallási-politikai fundamentalizmus” átokszóval illetik is érte). Mert a korábbiakhoz képest nem mint valami zord atya, tanulásra, munkára, áldozatos hazafiságra inti a biztos szavazótáborán kívül lévőket, hanem küldetéses meggyőződéssel kínál védelmet és közös felemelkedést számukra. (Akár egy morális állam védőszárnyai alatt. Legyen! De távolról sem a megittasult-megistenült „Tudjuk, merjük, tesszük” gátlástalan jakobinus ambíciójával.) A kérdés most már csak az: Őszöd és 2006 forró ősze óta, legalábbis ráérezve a szabadság és egyenlőség jelszó feloldhatatlan ellentmondásosságára, a hétköznapi polgár is levonta-e a szükséges tanulságokat a maga számára.

A szerző történész, egyetemi docens

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.