Népi igazságtétel

A megátkozott Ferenc Józsefen a legenda igazságot szolgáltatott.

Ugró Miklós
2014. 10. 07. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azokban a napokban mély gyászba roskadt az ország. Sokan érezték úgy, történelmünk legtragikusabb időszakát élik. Muhi vagy Mohács szörnyűséges veszteségeit csatatéren szenvedtük el, minden apokaliptikus fájdalma ellenére emelt fővel viselte a nemzet, de azokban a napokban bitón vagy kivégzőosztag előtt végezték legjobbjaink. Hívő emberek voltak, élt bennük a test feltámadásának reménye, de számosan elveszítették az ország feltámadásába vetett hitüket. A szabadságharc leverése után a Habsburgok vérgőzös bosszút álltak az általuk évszázadok óta megvetett, gyűlölt, egyszersmind rettegett magyarokon. Az olyanok alattomos dühével, akik tudják, hogy nincs igazuk, mert hazudtak, ígéreteiket megszegték, visszaéltek a másik bizalmával. Maguk korbácsolta indulataikat növelte, hogy tisztában voltak legitimitásuk gyengeségeivel, hogy nem tehetségük és erejük révén uralkodnak, hanem szerencséjüknek és a törvények önkényes csűrés-csavarásának köszönhetik hatalmukat. A magyarok szabadságvágyát az uralkodó és családja elleni személyes támadásként fogták fel, s ebben a szellemben ítélkeztek a szabadságharc résztvevői felett. E tevékenységükhöz vakbuzgó hóhérra leltek Julius von Haynau gyalogsági tábornok, táborszernagy személyében. Aki a világosi fegyverletétel után így írt Radetzky marsallnak: „Az oroszoknál kiharcolom, hogy kiadják részemre az összes nálunk lévő lázadót. Paskievics ebbe beleegyezett, lelkemre kötve, hogy mindegyikük számára kegyelmet adjak. Én persze kitérő választ adtam, de bizony az összes lázadó vezért fel fogom akasztani, és az összes császári-királyi tisztet, aki a forradalmi hadseregben szolgálatot vállalt agyonlövetem.”

Ám a véres megtorlás nem a szabadságharc leverése után, hanem hónapokkal előbb kezdődött. Már 1848. december 7-én agyonlőttek Bécsben egy Horváth János nevű kovácsot. Őt tekinthetjük a szabadságharc első kivégzett mártírjának. A következő két vértanú már Haynau áldozata volt. Lipótváros várát 1849. február 2-án harc nélkül adták fel a magyarok. A kapitulációt csak két tiszt, báró Mednyánszky László és Gruber Fülöp ellenezte. Őket az osztrákok lefogták és haditörvényszék elé állították, de sokáig halogatták, hogy elítéljék őket. Haynaut 1849. május 30-án nevezték ki a magyarországi császári hadak fővezérévé. Egyik első intézkedése volt a két fogoly elítélése. Június 5-én munkába állhatott az ítélet-végrehajtó. A szabadságharc leverése utáni bosszúhadjárat első áldozata a Csehországban született báró Auffenberg Ormay Norbert ezredes volt, 1849. augusztus 24-én. Haynau hét hadbíróságot állított fel, amelyek szinte futószalagon hozták a súlyos ítéleteket. Aradon 850 ember fölött ítélkeztek, közülük 290-et ítéltek halálra. A pesti bíróságon 1400 ember sorsáról döntöttek, itt „csak” 170-et kívántak kivégezni. Ez a mérhetetlenül kegyetlen „rendcsinálás” már a többi európai despotának is szemet szúrt, s egyre többen javasolták Ferenc József császárnak, hogy állítsa le Haynau tombolását. Haynau természetesen értesült róla, hogy fogytán a fenséges bizalom iránta, ezért a rebellisek elleni bosszúvágya egyszerre a császár ellen fordult. 1850 márciusában 403, többségében halálraítéltnek amnesztiát adott, majd június közepén újabb 34 bitóra ítélt felségsértőnek adott kegyelmet. (A 34 elítélt között volt 23 egykori képviselő, akik 1849. április 14-én a trónfosztás részesei voltak.) Haynaut 1850. július 6-án leváltották. A végkielégítésként kapott 200 ezer pengőből Szatmár megyében vásárolt birtokot. Haynau távozásával a kivégzések megritkultak, de nem értek véget. Az esztelen bosszúnak voltak komikus pillanatai is. 1851. szeptember 21-én 36 halálos ítéletet hirdet ki a pesti haditörvényszék. Csak az volt a baj, hogy a vádlottak nem voltak jelen, ezért az ítéletek in contumaciam (távollétében) születtek. A forradalom és szabadságharc emigrációban élő vezetőit – köztük Kossuth Lajost is – ítélték halálra a bírák. Másnap az Újépület mögött az ítélet-végrehajtásra is sor került. Harminchat bitót állítottak fel, amelyekre fölszögeztek egy-egy táblát. Mindegyikre egy elítélt nevét mázolták. Utolsónak Kossuth táblája került bitóra, ezzel is jelezték, hogy őt tartják a legnagyobb bűnösnek. Az in effigie (jelképes) kivégzés valóságos komédiának bizonyult. A szakirodalom a szabadságharc vértanúi közé sorolja az 1853-ban leleplezett, Noszlopy Gáspár-féle összeesküvés után kivégzett öt hazafit, majd a marosvásárhelyi református főiskolán kibontakozó forradalmi mozgalom miatt hóhérkézre adott hat mártírt is.
A kivégzettek száma Szentkatolnai Bakk Endre 1893-ban megjelent összesítése szerint 123 fő. Közülük 99 nevét ismerjük, 24 személyt nem sikerült azonosítani. Jellemző, készült egy osztrák összesítés is. Az uralkodó pontos tájékoztatása érdekében egy bizottság állította össze 1851 februárjában. Ezek szerint 1849. november 1. és 1850. december 31. között 4628 rebellis ellen indult hadbírósági eljárás. Közülük 1-et (egyet) végeztek ki, a többiek különböző más büntetéseket kaptak. Igaz, hogy a kivégzések jelentős részét november előtt hajtották végre, de talán illendő lett volna azokról is értesíteni a császárt.ú

Bár a magyar haza- és szabadságszeretettel való Habsburg leszámolás közel öt évig tartott, a legiszonyatosabb traumát 1849. október 6-án élte át a nemzet. Egyetlen napon tizenöt kiválóságot végeztek ki! (Az aradi tizenhárom és Batthyány Lajos mellett végrehajtották a halálos ítéletet Fekete Ferenc ügyvéden is, aki gerilla csapatot szervezett és vezetett.) Ily hatalmas bűn nem maradhat büntetlenül, mondták a nép egyszerű, az igazságtalanság miatt lázongó és magatehetetlenül elkeseredett fiai. S nemcsak a túlvilági bíró fogja megbüntetni a bűnöst, de már itt a földön utoléri őt az Úr igazságosztó keze. Biztatást adott a reménykedőknek az aradi várparancsnok, Alois Howinger különös sorsa is. Október 24-én, két és fél héttel a tábornokok kivégzése után, Howinger lakosztálya közelében robbant egy láda robbanóanyag. A magyar rabok húzták ki a romok alól darabokra szaggatott testét.
Egy legenda szerint október 6-a után megátkozták Ferenc Józsefet. „Az ég és pokol pusztítsa el boldogságát! Minden nemzettsége vesszen ki a föld színéről! Öt magát azokban verje meg az Isten, akik legközelebb állnak a szívéhez! Az élete csak rombolás legyen, s a gyermekei nyomorultul pusztuljanak el!” Ezt az átokszöveget sokan és sokszor citálták, mert szilárdan hittek abban, hogy minden aradi vértanúért Ferenc József büntetése egy-egy családtagjának halála lesz. Az utólagos számvetés igazolja: az átok beteljesedett. 1. 1857-ben meghalt a császár első gyermeke, a hároméves Zsófia. 2. 1867-ben a sógornője, Charlotte mexikói császárné megőrült. 3. Alig két héttel később, unokatestvére: Matild hercegnő saját tüllruháját gyújtotta fel cigarettájával. Szörnyű kínok között halt meg. 4. Újabb két hét múlva agyonlőtték Ferenc József öccsét, az őrült Charlotte férjét, Miksa mexikói császárt. 5. 1889-ben öngyilkos lett a fia, Rudolf trónörökös. 6. 1891-ben eltűnik a tengeren János Nepomuk Szalvátor herceg, a császár unokatestvére. 7. 1894. Vilmos Ferenc Károly főherceg lovasbaleset áldozata lett. 8. 1895. Vadászaton halálosan megsebesíti magát László Fülöp főherceg. 9. Erzsébet királyné húga, Willtelsbach Zsófia Sarolta főhercegnő 1897-ben halálra égett Párizsban, egy jótékonysági rendezvényen kitört tűzvészben. 10. 1898. Genfben meggyilkolták Erzsébet királynét. 11. 1903-ban a 19 éves Klotild főhercegnő meghalt mérgezésben. 12–13. 1914-ben Szarajevóban meggyilkolták Ferenc Ferdinánd trónörököst és a feleségét, Chotek Zsófiát.

A legenda igazságot szolgáltatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.