Ismét a rendőrségi videókról

A balliberális oldal egy része az alkotásokat „szoftpornóba hajló szexizmusként” értékelte.

D. Horváth Gábor
2014. 12. 01. 11:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt napokban óriási visszhangot keltett egy médiakampány, amelyet a Baranya megyei rendőrség megbízásából készítettek. A szórakozni vágyó fiatal lányokra veszélyek leselkednek, így többek között az, hogy nemi erőszak áldozatává válhatnak. Ahhoz, hogy ne váljanak azzá, először is tisztában kell lenniük azzal, hogy ilyen veszély létezik, s meg kell tanulniuk, miként csökkentsék nulla közelébe annak valószínűségét. Ahogy tanulható és tanulandó az is, hogyan viselkedjenek egy állásinterjún. Jelzi a téma iránti élénk társadalmi érdeklődést, hogy nem akadt olyan újság, tévé, rádió, amelyik ne foglalkozott volna az üggyel. Még a nemzetközi közvélemény sem volt ez alól kivétel.

A rendőrség megrendelésére a kitűnő filmeket egy gyermekvédelmi alapítvány készítette el. A balliberális oldal egy része az alkotásokat „szoftpornóba hajló szexizmusként” értékelte, az ATV műsorvezetője egyenesen prostituáltnak és alkoholistáknak nevezte a tinédzser szereplőket. Más, ugyancsak az ATV-vel azonos ideológiai oldalon álló médiumok viszont – a női jogvédő szervezetekkel egyetértésben – épp az ellenkezőjét állították a filmekről. Őket nemhogy nem zavarta a filmekben az erotika meg a tömény szesz erőteljes fogyasztása, az ATV-vel ellentétben inkább a fiatalok meg nem értésével és maradisággal vádolták a rendőrséget. A szereplők és magatartásuk különböző értelmezése ellenére a balliberális szereplők egymást nem bántották, sőt, egy hatalmas logikai bukfenccel közös nevezőre jutva azt a kérdést tették föl a rendőrségnek, hogy milyen alapon teszi felelőssé a leányokat mint áldozatokat az őket ért nemi erőszakért. A rendőrség és a jogvédők álláspontja közötti különbséget azonban nem tették szóvá. Azt, hogy míg a hatóság a filmekben az áldozattá válás elkerülésére koncentrál, addig a jogvédők számára ez értelmezhetetlen, mert ők kizárólag áldozatokról gondolkodnak. Márpedig az áldozattá válás lehetősége és valósága nem ugyanaz. A kettőt éppen a nemi erőszak bekövetkezte választja el egymástól. A jogvédők kritikájának talán legnagyobb hibája az, hogy ellentmondást nem tűrő, obskúrus és demagóg ellenkezésükkel a leányokat és a családjukat még az önvédelem gondolatától is megfosztják.

A jogvédők és a balliberális értelmiség másik legerősebbnek szánt érve a videók ellen az volt, hogy a rendőrségnek az áldozatok hibáztatása helyett inkább a nemi erőszak elkövetőivel kellene foglalkoznia, mert azok felelősségét meg sem említik a filmek. Ami valóban igaz, hiszen a filmek nem erről szólnak. Erről árulkodnak a videóban a színművész szülők gyakorlatias tanácsai is, amelyekkel a lányokat lélekben próbálják fölkészíteni a szörnyűségre. A videókban azonban nyoma sincs annak, hogy a rendőrség nem az elkövetőt tenné egyértelműen és kizárólag felelőssé. Azért, mert az elkövetőt teszi felelőssé. A jogvédők vehemens támadása azonban elgondolkodtató. A „félreértések” tisztázása, illetve a társadalmi együttműködés és a rend érvényesülése érdekében – bár a dolog evidencia – a rendőrségnek a megelőzést az elkövetői oldalról is be kellene mutatnia.

Ezeknek a filmeknek a helyszíne és a forgatókönyve, szerkezete a kritizált videókéhoz lehetne hasonlatos, az általános üzenetük pedig, ugyancsak a vitatottakhoz hasonlóan, mondjuk, ez lenne: Uralkodj magadon! A felelősség a tiéd, csak te tehetsz róla! Az egyik például történhetne így: középiskolás korú srácok készülődnek egy buliba, s azért, hogy a jókedvük mellett a gátlásosságuk is oldódjon, útközben legurítanak pár felest. A bárban/diszkóban/kocsmában/kultúrházban az egyik srác kiszemel magának egy lányt, akihez közeledni próbál. Az alkoholtól és a hangulattól szintén megmámorosodott lány azonban csak egy darabig engedi a közeledését, s amikor a fiú erőteljesebben nyomulni kezd, félreérthetetlenül visszautasítja őt. A képsorokon ezután fölsejlene, hogy a fiú egy óvatlan pillanatot és egy sötétebb helyszínt kihasználva erőszakoskodni kezd a lánnyal, akinek fokozott ellenállása miatt egyre agresszívabbá válik. A jelenet végén előtűnne a megerőszakolt lány összetört alakja mint látomás. Ezután feltűnne a képen egy színész/apa, aki azt a tanácsot adja a fiának a buli előtt otthon, hogy ha udvarlását egy leány túlzónak véli, és a leghalványabb módon is nemet mond neki, akkor neki ez elutasítás ugyanúgy nemet kell hogy jelentsen.

A másik kampányfilm egy lakásban kezdődhetne. 5-6 fiatal srác titokban durva szado-mazo pornót néz, közben viszkiznek. Esti buli vár rájuk, a filmmel ütik el addig az időt. A bárban aztán csajok, pia, parázs hangulat. Amikor véget ér az este, még kellően földobott állapotban indulnak haza. A kellemes tavaszi időben nem szállnak föl a buszra, hanem gyalog tartanak hazafelé. Útközben megpillantanak egy igen lengén öltözött és vonzó prostituáltat, aki az autósok szexuális vágyát próbálja fölkelteni. A fiúk sokatmondóan összepillantanak, mindegyikük fejében ugyanaz jár. A filmen ezután a nemi erőszak látomásszerűen tűnik föl, a megerőszakolt nő egy bokor mellett a földön fekszik. Snitt, majd a színésznő/anyuka az ujját intően fölemelve felidézi fiának, hogy őt is érte erőszak már, amelynek még ma is őrzi elviselhetetlen emlékét. Arra inti fiát, hogy mindig legyen észnél, és a csordaszellem ellenére akkor is vegyen erőt magán, ha mások rosszat tesznek, s őt is arra biztatják.

A harmadik film helyszíne lehetne egy egyetemi gólyatábor, ahol az idétlen hallgatói önkormányzat rendezésében több száz egyetemista bulizik. A tábort évek óta szervező, gátlástalan diákvezető kinéz magának egy csajt, és megszervezi, hogy poharába altatót csempésszen valamelyik táskahordozója. A leány beleiszik, a következő képsoron kigombolkozva, aléltan fekszik az orvosi sátorban, egyedül. Ekkor magabiztosan belép a figura. Snitt. A következő képsorokon az egyetem vezetősége látható egy ülésteremben. A rövid mondatokból az derül ki, hogy bár az egyetem vezetői tisztában voltak a diákvezető hajlamaival, ez mégsem érdekelt senkit, s mindenki csak magáról hárítja el a felelősséget. Snitt. Egy fiatal rendőr a kamerába nézve határozottan azt mondja: bárhová bújtál, elkapunk és bíróság elé fogunk állítani. A videó a börtönélet képsoraival érne véget.

Ha tehát a rendőrség rászánná magát, és ilyen vagy ehhez hasonló kampányfilmet készíttetne, akkor újra demonstrálná, hogy álláspontja szerint továbbra is kizárólag az elkövetőé a felelősség, és nem az áldozaté. Mindez persze még mindig nem jelentené azt, hogy a magyar rendőrség ebben a kérdésben ne kapna további súlyos támadásokat. Hiszen például az elkövetők – meg persze az áldozatok – között lehetnek valamely hazai etnikai kisebbség tagjai vagy épp bevándorlók is, akik ugyanúgy itt élnek Magyarországon, mint mások. Vajon mit szólna a balliberális tábor, a fura jogvédőink, ha a rendőrségi kampányvideókban közülük is kapnának szerepet mint elkövetők? Elfogadná-e a kórus a magyar rendőrségtől is azt, ha a szerepek kiosztását például a brit ügyészség álláspontjával magyarázná, amikor kiderült, hogy Rotherhamben 16 éven át 1400 kamaszt erőszakoltak meg pakisztáni bevándorlók? Eszerint annak a bűncselekmény-sorozatnak azért nem volt etnikai jellege, mert az erőszakolókat nem a nemzetiségük határozza meg, hanem az, hogy mit gondolnak a nőkről és hogyan bánnak velük. Az angliai ügyet ismertetve a brit hatóság magyarázatát az általában mindenre finnyás 444.hu például a legenyhébb kritika nélkül közölte. De vajon ezt tenné a magyar rendőrség esetében is?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.