Az anyaság bére

A világ gazdagabbik felén, a nyugati féltekén nemrégiben olyan hírek jelentek meg a napisajtóban, amelyek szerint az anyaság kész ráfizetés. Itthon a témát előbb a HVG egyik publicistája kapta fel, aki szerint a „gyermekvállalás a nők elszegényedésének vezető oka”, majd a napokban a Népszabadság idézett egy csapat brit kutatót. Ők kiszámolták: évi 172 ezer fontot, vagyis több mint 73 millió forintot kereshetnének azok, akik otthon maradnak háztartást vezetni és gyerekeket nevelni.

Nagy Áron
2015. 03. 27. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiindulópont mindkét esetben az, hogy az anyaság lényegében egy összetett, mentálisan és fizikailag megterhelő munka, amiért senki sem fizeti ki a szerencsétlen nőket, s mindennek tetejébe még évekre meg is fosztják őket a karrierépítés lehetőségétől. A problémafelvetés jó, de azon kívül nagyjából semmi sem. Legfőképpen a viszonyítási pontok és a következtetések hibásak. Miről is van szó az említett véleményformáló lapok szerint? Egyfelől a férfiközpontú világ elnyomja a nőt: belekényszeríti az anyaszerepbe, elvárja, hogy szüljön, gyermeket neveljen, és mindezt tegye ingyen! A nők tehát rabszolgaszerepre vannak kárhoztatva. Másfelől az ember értéke annyi, amennyi a bére. Miközben mások, a menedzserek és üzletasszonyok százezreket-milliókat tesznek zsebre, és rendületlenül kapaszkodnak fölfelé a vállalati ranglétrán, addig szegény csóringereknek nem marad más, mint a szoptatás meg a pelenkázás...

Szóval így állunk, és bárki beláthatja: a helyzet egyre tarthatatlanabb. Vannak, akik a fentiekre tekintettel azt javasolják, hogy az anyaságot a lehető legrövidebb úton le kell tudni: a nők fogadjanak örökbe valakit, bízzák rá az állami ellátórendszerre, esetleg egy bébiszitterre, ők pedig törődjenek a karrierépítéssel! Mások a petesejtek lefagyasztásában látják a megoldást. Hiszen, amíg fiatal az ember, addig élni kell, „babázni\" meg ráér később. A gyerekhez ráadásul férfira sincs szükség, s – minő szerencse a ruhatárra nézve – a kihordását is mellőzni lehet: a spermabank és a béranyák megoldanak mindent. Aztán a következő javaslat az, hogy az anyaságot keresőfoglalkozássá kell nyilvánítani. Aki elég elkeseredett ahhoz, hogy elvállaljon egy ilyen nehéz munkát, azt legalább fizesse meg az állam vagy valaki, elvégre a gyerek nem két ember szerelmének a gyümölcse – nem, véletlenül sem, hanem kulimunka

Rideg számítás árad az efféle sorokból. Az odaadásnak és a szeretetnek, a kötődésnek vagy bármiféle emberi jóérzésnek nyoma sincs bennük. Vagyis éppen azokról a tényezőkről nem esik szó, amelyek az anyaság lényegét jelentik. A mélyen átélt anyaság ugyanis éppen arról szoktat le egy nőt, hogy állandóan hangsúlyozza: az én testem, az én akaratom, az én jogaim. Férfiak és nők milliói élik le egymás mellett (vagy éppen egymástól külön) a szürke ötven árnyalatában „pompázó\" életüket – de ha megkérdeznénk őket életük értelméről, alighanem jellegtelenebb választ adnának, mint azok a nők és férfiak, aki gyereket vállalnak, nevelnek.

Elismerem, lehet kárhoztatni a férfiakat azért, mert nem támogatják kellően a munka és a család frontján egyszerre küszködő nőket. De erre a problémára semmiképpen sem az anyaság intézményének lealacsonyítása, elanyagiasítása a megoldás. Ha lemennék a legközelebbi játszótérre, és találomra megkérdeznék egy asszonyt – akinek, miközben nekem válaszol, szeme azért a csemetéjén maradna –, mi a véleménye arról, hogy az anyaság szegénnyé tesz, és ha ott azt a gyereket a mászókán nem szülte volna meg, sok tízezer forint maradt volna a zsebében, hát minek neki az a gyerek – azt hiszem, vasvillaszemekkel nézne rám. Talán még meg is kergetne.

És igaza lenne

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.