(hol a gyűlölet forrása )

Az úgynevezett nyugati világban nincs és nem is volt szakadék egyazon országon belül a különböző nézetű pártok között.

Kristóf Attila
2015. 04. 21. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Természetesen mivel a demokrácia lényege éppen az eszmék küzdelmét és egymást megtermékenyítő voltát jelenti, nem a teljes egyetértés békéjéről van szó, a politikai csaták heve adott alkalommal ott is magasra csap, ám mivel a legfontosabb értékek közösek, az aktuális viták és nézetkülönbségek nem tekinthetők végzetesnek. S ha kell, mindig előtérbe kerül a nemzeti érdek. Ez a rendszer és ez a habitus immár hosszú ideje működik, maga a társadalom pedig – a kormányok jellegétől függetlenül – őrizte állandóságát és polgári hagyományait. Mindez nem jelenti azt, hogy – utalva Kádár apánk egyik kedvenc mondására – általában arrafelé kolbászból van a politikai kerítés, s ha mégis, akkor az a kolbász felettébb csípős.

Mindennek fényében meg kellett volna lepődnünk azon, hogy amikor Magyarország a demokrácia kies öblébe ért, az addig halálos álmukat alvó, továbbá a sohasem létezett pártok vagy micsodák azonnal egymás torkának estek, ezzel megvetve az alapját a későbbi letargikus időknek. A kérdés az, honnan származott, s kerekedett minden más érzemény fölé a gyűlölet. Az ellenzék már azelőtt megosztott volt, mielőtt egyáltalán a hatalom megszerzésére gondolhatott volna, bár a fejlettebb és célratörőbb hálózat már hosszabb idő óta máson sem gondolkodott, és kapcsolatait is ennek jegyében alakította. Tudatos gátlástalanság jellemezte, és célja nem a haza üdve volt, hanem saját fényes jövője. S mivel felettébb intelligens emberekről volt szó, korán felismerték, hogy a főhatalomhoz vezető modus operandi a demokráciákban sem sokban különbözik a Kádár-korszakban megszokottól.

Létezett a magyar közéletnek egy máshol nem tapasztalható történelmi jellemzője, a népi–urbánus ellentét, ami a harmincas években a kultúra rákfenéje és a gyűlölet melegágya volt. Ez összefonódott az antiszemitizmussal és annak a nemzet egészére kiterjedő átpolitizált és drasztikus vádjával. A történelem tovább kísértett, s ez a kísértet, amelyet a holokauszt manifesztált, befolyásolta a jövőt. Az új társadalmi rend és morál megteremtésére hivatott erők már évekkel a lehetőség beköszönte előtt megosztottak voltak, s alkalmasint jobban gyűlölték egymást, mint a bukni készülő kommunistákat. Mert bizony a gyűlölet harmadik eredőjeként a kommunisták szervezetten készültek a hasznos bukásra, s gondoskodtak saját jövőjük biztonságáról, sőt luxusáról. Mulatságos, ahogy most Biszku Béla kommunista Jézusként elveszi a rendszer bűneit.

A nyugati világ minderről nem vett tudomást, mivel demokratikus hagyományaiban a gyűlölet ilyen áradása nem játszott szerepet. A szabad demokraták európai és amerikai kapcsolatrendszere, az akkor elképesztő liberális túlsúlyban lévő hazai sajtó és feltételezhető titkosszolgálati információi révén a Nyugat úgy vélte, hogy az első szabad választást a szabad demokraták nyerik. Az MDF győzelme rossz óment jelentett számára, amit kezdetben enyhített Antall József személye és habitusa.

Ezzel együtt senki sem sietett az ország segítségére, amely lényegében hadszíntér lett, s a gyűlölet minden jelét magán viselte. A beteg miniszterelnököt és kormányát rutinos sakálhad vette körül. Az MSZP egy ideig csendben volt, az alkalomra várt, amit aztán a gyűlölet meg is teremtett számára. Hogy az MDF dilettantizmusa mekkora szerepet játszott a helyzet alakulásában, én nem tudom...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.