Apokaliptikus víziók

Rémálomként éli meg az Andrzej Duda győzelmével felsejlő lengyel konzervatív fordulat lehetőségét a fősodratú európai elit.

Stier Gábor
2015. 05. 27. 10:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a német, mind pedig az orosz vezetők sietve gratuláltak Andrzej Duda győzelméhez, tiszta szívből azonban leginkább David Cameron örülhetett az eredménynek. Ahogy ugyanis a jobbközép lengyel lap, a Rzeczpospolita elemzője, Jedrzej Bielecki fogalmaz, a napokban európai körútján Varsót is útba ejtő brit kormányfő látogatása lehetőséget nyújt arra, hogy megkezdődjék a megválasztott államfő „integrációs víziójának” megvalósítása. A szerző idézi Duda múlt heti, a Financial Timesnak adott interjúját, amelyben kilátásba helyezte, hogy megválasztása esetén bizonyos témákban törekedni fog Brüsszel jogosítványainak korlátozására. Hasonló gondolatokat fejteget a Duda leendő külügyi főtanácsadójaként emlegetett Krzysztof Szczerski, aki szerint az energetikai vagy klímapolitikai kérdésekben például vagy konszenzussal kellene dönteni, vagy ki kellene vonni őket Brüsszel hatásköre alól. Az ilyen változtatásokhoz azonban uniós szerződéseket kellene módosítani, ehhez az EP-képviselő szerint csak akkor fognak hozzá, ha ezt Cameron kezdeményezi.

Kongatják a vészharangot a nyugati lapok is. Másokkal egyetemben rossz jelnek nevezte Európa számára a lengyelországi eredményt a Corriere della Sera. Az olasz újság szerint a „nacionalista” Duda győzelme az unióval való együttműködést is veszélyeztetheti. Mint írták, a Varsóban bekövetkezett fordulat, a Nagy-Britannia és Magyarország által Európára gyakorolt nyomással együtt, súlyosbítja az uniós egység válságát.
Óv ugyanakkor a külföldi sajtó elsietett, apokaliptikus következtetéseitől az Andrzej Dudához közel álló Andrzej Nowak. A lengyel történész a Die Weltnek arról beszélt, hogy a megválasztott elnök és pártja aktívabb politikát folytat majd az unión belül, ám – teszi hozzá évődve – nem fog kilépni az unióból, mint ahogy háborút sem indít Oroszország ellen. Megerősíti viszont a Frankfurter Allgemeine Zeitung prognózisát, miszerint Duda győzelme nem teszi egyszerűbbé a világot Németország számára.

Távolodás az eurótól. Történelmi rekordot ért el Lengyelországban az euró bevezetését ellenzők aránya. A CBOS közvélemény-kutató tegnapi jelentése szerint a megkérdezettek hetven százaléka elutasítja a csatlakozást az euróövezethez. Az Európai Bizottság Eurobarométer programjának felmérése szerint e kérdésben a térség országai között nagyok az eltérések. Míg Romániában a válaszadók 68 Bulgáriában 55 és Horvátországban 53 vagy Magyarországon 60 százaléka az euró mellett, Csehországban a megkérdezettek 70 százaléka ellene foglalt állást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.