Digitális ősrobbanás

Az embert ember mivoltában fenyegeti a technológiai utópia.

Kiss Károly
2015. 05. 15. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

De akkor mit szóljunk ahhoz, hogy Ray Kurzweil, a Google 67 éves mérnökzsenije (és ez nem tévésorozat, nem show, hanem a valóság) százötvenféle pirulát szed, hogy kitartson addig, amíg az öregedés megállítható és az emberi élet meghosszabbítható lesz? Ez szerinte 2029-ben fog bekövetkezni: ekkorra a komputerek már mindent tudni fognak, amire az ember képes, sőt még annál is többet. A gépek gondolkodnak, legyőzzük a rákot.

Ray Kurzweil hiteles jövendőmondó hírében áll: 1990-ben megjósolta, hogy a számítógép nyolc éven belül legyőzi a sakkvilágbajnokot (és lőn: 1997-ben az IBM által épített Deep Blue nyert Garri Kaszparovval szemben). Ő beszélt először arról, hogy az internet meg fogja változtatni a világot, és ő vizionált elsőként kiberautóról. A műszaki haladás félelmetesen felgyorsult. Az iPhone még csak hét éve létezik, de már elfelejtettük, milyen volt előtte az életünk. A világ minden tudását lehívhatjuk egy digitális kártyával. Amerikában a részvénykereskedelem hetven százalékát már algoritmusok (ember által nem felügyelt számítógépprogramok) végzik. Megjelentek a tanuló komputerek és az okosrobotok. Óriási tudományos kapacitások munkálkodnak a mesterséges intelligencia megteremtésén. Huszonöt év múlva – állítják élvonalbeli tudósok – már nem lesznek számítógépek és hasonló informatikai eszközök körülöttünk; láthatatlan molekuláris komputerek és bioszenzorok váltják fel a mai nehézkes technológiát.

Korábban a nagy bankok, olajcégek és fegyvergyártók uralták a világgazdaságot, ma már a technológiai vállalatoké a vezető szerep. (Technológiain azt értjük, hogy tevékenységük digitális szolgáltatásokon alapul.) A frankfurti tőzsdén jegyzett harminc legjelentősebb német vállalat (DAX–30) tőzsdei értéke 1046 milliárd dollár. A Szilícium-völgy harminc legnagyobb cégének értéke ezzel szemben 2614 milliárd dollár. Az Uber, a taxivállalatoknak konkurenciát támasztó, magánautókkal taxiztató, alig néhány éves cég 41 milliárd dollárt ér; annyit, mint a Deutsche Bank. A Der Spiegel idei 10. számának címlapja A világkormány felirattal jelent meg (alcím: Hogyan irányítja jövőnket a Szilícium-völgy). Rajta öt elszánt arc, technológiai világcégek vezetői: Sergey Brin (Google – természetesen Google Glassban látható a fotón), Travis Kalanick (Uber), Marissa Mayer (Yahoo), Mark Zuckerberg (Facebook), Tim Cook (Apple). Joe Gebbia, az Airbnb vezetője lemaradt a csoportképről – ő a szállodáknak támaszt az Uber módjára konkurenciát. A világ központja már nem a Wall Street, hanem a Szilícium-völgy. Ezek az emberek veszélyesebbek, mint a profitra hajtó kapitalisták. Nekik küldetéstudatuk van. Meg akarják változtatni a világot. Íme Sebastian Thrunnak, a Google kutatási laboratórium német származású vezetőjének ars poeticája: „Szeretném megmozgatni a társadalmat. Ezért azt kérdem magamtól: hogyan tudnám maximalizálni a világra gyakorolt pozitív hatásomat?” (Az ő irányítása alatt született meg a Google Glass, az a hangvezérlésű, az internethez kapcsolódó szemüveg, amely ellen tömegek tiltakoztak Amerikában; s amelyet ha valaki felvesz, és belép mondjuk egy szórakozóhelyre, vagy csupán az utcán sétál, feltűnés nélkül „lekamerázhatja” a helyszínt, előhívhatja, és szemüvege lencséjén át elolvashatja a jelenlévők arcképe alapján a kibertérből kikeresett, rájuk vonatkozó információt. Micsoda pozitív lehetőség: nem a hatóság figyel meg engem, én magam lépek a hatóság helyébe!) Ugyanakkor ezek az emberek a vagyonuk egy részét oktatásra fordítják, hogy a legtehetségesebb fiatalok körében terjesszék eszméiket.
Ahogy az ipari forradalom idején a kétkezi munkát a gépek váltották fel, most is egy hasonlóan nagy átalakulásnak vagyunk a részesei, csak a lefolyása sokkal gyorsabb. És a világ új urai már nemcsak azt akarják megszabni, hogy mit fogyasztunk, hanem hogy miként fogyasztunk, hogyan élünk, hogyan gondolkozunk. Kurzweil jó egy évtizede kidolgozta a „szingularitás” fogalmát: amikor ember és gép oly mértékben közeledik és válik hasonlóvá egymáshoz, hogy a folyamat az emberiséget egy robbanással a következő civilizációs fokozatba katapultálja. Túlzásnak tűnik robbanásról beszélni? Gondoljunk csak a Moore-törvényre, amely szerint másfél-két évenként megduplázódik a mikroprocesszorok kapacitása. A 2014-ben gyártott chipek számítási teljesítménye harminckétmilliószor(!) nagyobb, mint az 1971-es első Intel chipé. Történelmünk folyama az elmúlt sok ezer évben lineárisan csordogált, a helyi történések medrében. Nemrégiben azonban globálissá szélesedett, a globalitás pedig a digitalizálással párosult, és az eseményeket már exponenciális időskálán kell ábrázolnunk.

Az ősrobbanásról a legtöbb embernek csak felszínes fogalmai vannak: úgy 13-14 milliárd évvel ezelőtt egy sűrű kis valami felrobbant, és abból keletkezett az univerzum. Szakszerűbben leírva mindez félelmetesnek és hihetetlennek hangzik. Az elméleti fizikusok szerint kezdetben vala a „szingularitás”, amely kiterjedés nélküli, de végtelen nagy súlyú, végtelen nagy sűrűségű és végtelen magas hőmérsékletű állapotot jelent. A robbanás során egyforma mennyiségben keletkezett egymást megsemmisítő anyag és antianyag. De szerencsénkre valamilyen pontatlanság folytán minden egymilliárd antianyag-részecskére egymilliárd plusz egy anyagrészecske jutott. Így a nagy, sugárzó semmi helyett ezekből a megmaradt egymilliárd-egyedik részecskékből univerzum keletkezett. Sőt, többek szerint megszámlálhatatlanul sok univerzum, azaz multiverzum. E robbanás 13,7 milliárd évvel ezelőtt szétspriccelt termékei – kezdetben elemi részecskék, majd kozmikus por, gázfelhők, naprendszerek és galaxisok – azóta is röpülnek, egyre távolodva egymástól, váltakozó, mostanában másodpercenként több mint 70 kilométeres sebességgel. (Ennél a teremtés mítosza, a Genezis is hihetőbben hangzik.)

Mi vár ránk, ha ez a hasonlat helytálló, és a jóslat is bejön: 2029-ben bekövetkezik a szingularitás, s attól kezdve a mi jól-rosszul bevált, szimpla kis világunk és életünk is felrobban, s a digitalitás szárnyain száguldunk a semmibe? Nem kellene még idejében gátat vetni ronda régi világunk lerombolásának, a Szilícium-völgyben élő világmegváltók elmeszüleményeinek? Kurzweil azt válaszolja, hogy ez olyan, mintha száz évvel ezelőtt, amikor feltalálták az autót, egyesek a lovas kocsik megmentéséért szálltak volna síkra. De míg az autó a lovakat tette feleslegessé, addig a digitális ősrobbanás minket fog. (Hogy mást ne mondjak, századunk második felére minden munka háromnegyedét robotok és számítógépek fogják elvégezni. Kissé leegyszerűsítve a helyzetet, kétféle ember lesz: aki a komputereknek parancsol, és akinek a komputerek parancsolnak.)

Hannoverben zajlott a CeBIT, az információtechnológia világkiállítása. Itt hangzott el, hogy már most el kell kezdenünk gondolkodni azon, milyen státust, milyen jogokat kapjanak az egy-két évtizeden belül megjelenő különféle ember–gép keverékek, hogyan viszonyuljunk hozzájuk. Ha ugyanis nem vesszük komolyan a problémát, és ragaszkodunk kiváltságos helyzetünkhöz, könnyen lehet, hogy ezek a köztes lények pusztító erejű „rabszolgalázadásokat” fognak indítani ellenünk.

Az új népboldogítók eszmevilága a libertarianizmus, az ellenkultúra, a hippimozgalom és a New Age utópia keveréke. Minden állami szabályozást elleneznek, és ahol az az utukba áll, félresöprik, nem vesznek tudomást róla. Ők a bitek szabad világában érzik otthon magukat. Mindazonáltal piaci ideáljuk kemény realitásokon alapszik: hódíts meg egy területet, és építsd ki ott a saját monopóliumodat! Az Uber erőszakosságát most a szállodaipart és a turizmust forradalmasító (azaz felforgató) Airbnb homályosítja el. Százkilencven országban és 34 ezer városban van jelen. Éjszakánként 400 ezer vendéget helyez el, és percenként 227 foglalás érkezik be hozzá. A Der Spiegel következő számában – az előző címlapsztorira reagálva – az egyik olvasó ezt írta: „Itt száguldanak körülöttünk ennek a technoőrületnek az intelligenciaszörnyetegei, és azzal fenyegetnek, hogy mindent megvalósítanak, ami megvalósítható.”
Dixi et salvavi animam meam.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.