(hol kezdődik )

Én nem tudom, ki mit hisz léleknek, ha hisz valamit egyáltalán.

Kristóf Attila
2015. 05. 31. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan állítást is hallottam, miszerint a léleknek tömege van: a test súlya a halál pillanatában két grammal csökken, s ezt a csökkenést a lélek eltávozása okozza. Az emberek általában éntudatukat vélik léleknek, ami sajátosan az övék, és magában fejezi ki az egész személyiséget. Némelyek a szellemet azonosítják a lélekkel; bár ez a két megfoghatatlan fogalom emlékeztet egy sziámi ikerpárra, mégsem azonos. De nem azonos a jószívűséggel és a nagylelkűséggel sem, mivel a lélek gyakorta eltéved a földi vígságok és siralmak útvesztőjében, s elnyomorodik.

Valaki valahol leírta, hogy a Fidesznek elfonnyadt a lelke. Ezt én nem hiszem. Bár néha úgy látszik, hogy e tömeglélekkel a szellem is távozott, azt gondolom inkább, hogy a fejlett éntudattal és még fejlettebb önbecsüléssel rendelkező politikusok úgy vélik, hogy racionális értelmük mindent megold, a lélek és a belső érzékenység használata a gyengéknek való. Pedig a jótét lélek, mivel legközelebb áll Istenhez, nem erejével és akaratával, hanem alázatával hódítja meg embertársait.

Boldog John Henry Newman, a protestánsból katolikussá lett egyháztudós a láthatatlan valóságról elmélkedve felteszi a kérdést, hol kezdődik a lélek. „Mi nem csak egy érzéki világban vagyunk [ ], hanem egy (láthatatlan) szellemvilágban [ ] és egy harmadik világgal is kapcsolatot tartunk, amelyet látunk. Mégsem tudunk róla többet, mint az angyalok seregéről – ez az állatok világa [ ]. Nyilvánvaló, hogy nekik is vannak szenvedélyeik, szokásaik, de körülöttük valami titok lappang. Azt sem tudjuk, tudnak-e vétkezni [ ], s vajon örök életük van-e.”

Ezekre a teológiai kérdésekre a modern etológia sem tud válaszolni, de ha néhány állatfaj viselkedésére gondolunk, például a halott társuk sírhelyét rituálisan felkereső elefántokéra, azt kell hinnünk, a kegyeleti aktusban a lélek van jelen és láthatatlan anyaga, a szeretet. A kitűnő magyar etológus, Csányi Vilmos utalt rá, a kutyák fejlődésük során olyan úton járnak, amely végül is az egylényegűségig is elvezethet. De vétkezni egyetlen állat sem képes, mivel a bűn csak a törvény ismeretével együtt létezik. Egy tigris tiszta szívvel marcangolhat, miként egy baktérium is ölhet, nem illeti büntetés, hacsak a penicillint nem tartjuk annak.

Ezek a kérdések engem régóta foglalkoztatnak, bár nem életszerűek. Tizenegy éves koromban megkérdeztem biológiatanáromtól, van-e a hidrának éntudata. A tanárnak leesett az álla, majd azt mondta, nagyon helyesen, hogy az ösztön nem egyenlő az éntudattal. Mostanra rájöttem, hogy mindaz a habitus, ami egy kutya gazdájához való viszonyára jellemző, s amiről gyakran úgy érezzük, hogy lélekre utal, nem más, mint a szeretet. Ezek szerint az a két gramm, ami állítólag a halál pillanatában az emberi testből távozik, tömény szeretet. Vajon a gyűlölet hány gramm, kilogramm, netán mázsa lehet? Az biztos, hogy lehúz bennünket mélyre. Akár egyedi, akár faji. Ezért legyen bár szó házi csetepatéról vagy politikáról, sohasem szabad megfeledkeznünk a lelkünkről, arról a belénk táplált jótét lélekről, amely nem tesz különbséget magunk és mások között. Hogy erre képesek vagyunk-e, én nem tudom

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.