Nein, danke

Ellentétben a sokak által hangoztatott „evidenciával", a magyar csöppet sem idegengyűlölő nép, sőt.

Wekerle Szabolcs
2015. 05. 20. 10:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Útközben néhány napra megpihentünk egyikünk zürichi ismerősénél. Ám előtte még át kellett jutnunk a svájci határon, ami nem bizonyult egyszerű feladatnak. Ladánk ülései mögé néhány üveg pálinkát rejtettünk, melyeket szűkös svédkorona-készletünk kiegészítésének szántunk: elvisszük a flaskákat a nagyivó északiaknak, akik kemény valutát adnak majd cserébe, így hangzott a jónak tűnő terv. Csakhogy nem számoltunk a legendás svájci hatékonysággal. A határőr messziről kiszúrt minket. Nem csupán pimaszul fiatal korunk és járművünk tűnhetett fel neki – gyakorlott szem számára alighanem idegességünk is nyilvánvaló volt. Az egyenruhás feltette a kérdést, van-e nálunk bármi elvámolnivaló. Nincs, feleltem megilletődötten: mivel beszéltem németül, nekem jutott a feladat, hogy átverjem a határok őrzőjét.

Finoman szólva sem sikerült.

A strázsa válaszom elhangzása után szakszerű mozdulatokkal néhány pillanat alatt ízekre szedte a kocsit, és hamar rátalált a töményre is. Nem volt haragos, mozdulataiban, hangjában nem volt feddés, de nem volt együtt érző sem. Nem volt semmilyen. S ez volt benne a legriasztóbb.

Ott találkoztam először azzal a szenvtelenséggel és érzelemmentességgel, amellyel az akkori nyugat-európaiak gyakran a keletről jövőkhöz viszonyultak. Tapasztaltam később hasonlót Ausztriában is rendőrtől, hivatalos embertől, de még benzinkutastól is. Viselkedésükben lenézés elegyedett valami mélyen beléjük ivódott korrektséggel.

Miután fogunkat szíva kifizettük a büntetést, folytathattuk utunkat Zürich felé. Mesés város, állapítottam meg magamban a tavon úszó hattyúkat és a kirakatokat nézegetve, ám mindjárt megértettem (de legalábbis saját határélményemre vetítettem) a néhány belvárosi ház falán virító – és az abba a számunkra szinte felfoghatatlan jólétbe voltaképpen egyáltalán nem illő – falfirka üzenetét is. Schweiz? Nein, danke! – hirdették a feliratok. Én sem kérek ebből az országból, motoszkált bennem az ifjonti elhamarkodottsággal megalkotott ítélet. Mert persze: vétettünk a szabályok ellen, és igen, a határőr csak a kötelességét teljesítette. Nem emiatt volt bennem rossz érzés. Hanem ahogyan tette. Amilyen kérlelhetetlenül. Óraműpontossággal.

Ez a görcs, a nyugat-európaiakkal szembeni jogos vagy ok nélküli fenntartás még jó darabig bennem élt. És ez jutott eszembe újra most, amióta nálunk is naponta tárgyalt téma a menekültügy, és amikor a hozzánk beténfergőkkel szemben némileg hasonló helyzetben érezhetjük magunkat, mint egykor velünk szemben az a munkáját végző határőr. Persze tényleg csak némileg: mi nem menekültek voltunk, hanem turisták, igaz, a minket fogadók mintha hasonlóan tartottak volna tőlünk, mint mi most az ideözönlőktől.

A napokban postázzák a „megélhetési bevándorlással\" kapcsolatos nemzeti konzultáció kérdőíveit. Melyeken a kérdések meglehetősen lényegre törőre és erősre sikeredtek. A tizenkettőből az első három mindjárt közvetlen párhuzamot von a terrorizmus és a bevándorlás között, a nyolcadik a határon átlépők azonnali őrizetbe vételét javasolja, a kilencedik gyakorlatilag kitoloncolást. Azt, hogy a külföldről érkezők vagy menekülők a munkahelyeinket veszélyeztetik, két kérdésben is érintik, az ötödikben és a tizenkettedikben, előbbi így hangzik: „Sokféle véleményt hallani a bevándorlás kérdésével kapcsolatban. Vannak, akik szerint a megélhetési bevándorlók veszélyeztetik a magyar emberek munkahelyeit és megélhetését! Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?\"

Talán ezt látva fakadhatott ki a Mandiner hírportálnak egy hete adott interjújában Fabiny Tamás evangélikus püspök, azt vetve a kormány szemére, „ez nem más, mint a 23 millió románnal való riogatás pepitában\". Túlzás? Lehet. De talán túlzás a kormány reakciója is. Még inkább a stílusa, az embertelensége, az, amit sugall. Hogy rettegnünk kell, és hermetikusan bezárnunk minden kaput. Amiről mindenki tudja, hogy úgyis lehetetlen. Természetesen nem arról van szó, hogy a bevándorlás európai szinten ne lenne megoldandó probléma. És a terroristák tényleg bejuthatnak a kontinensre az embercsempészek karavánjaival. De ilyen hangulatot szítani az esetek többségében valóban nyomorult, segítségre szoruló emberek ellen – aránytalan cinizmus.

A politika persze nem mindig dolgozik szép eszközökkel. De vannak dolgok – lásd még az emberi élet szentsége, úgy is mint halálbüntetés –, amelyeket nem szabad szavazatszerzési célokból frivol közbeszéd tárgyává tenni. Mert, ellentétben a sokak által hangoztatott „evidenciával\", a magyar csöppet sem idegengyűlölő nép, sőt. Vendégszeretetünk, humanizmusunk erény. Minden esendőségével és esetlegességével együtt. És sokkal szerethetőbb, mint az a merev engesztelhetetlenség, amely Európa-szerte sok helyen a határőrök sajátja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.