Csendesen dühöngő ifjúság

Az egyetemi hallgatók elfordulnak a korábbi politikai váltógazdaság szereplőitől.

Pápay György
2015. 06. 21. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vannak, akik szerint máris adódik a következtetés: Magyarországon előretörtek a szélsőségesek. Ha viszont el tudjuk kerülni ezt a rövidre zárt értelmezést, a fenti adatokból jóval összetettebb látlelet bontakozik ki előttünk a mai magyar közállapotokról.

Érdemes hozzátenni, hogy az egyetemisták nemcsak a Jobbikra, hanem az LMP-re is nagyobb arányban voksolnának egy mostanában esedékes választáson, mint a kormánypártokra. A válaszadók 20 százaléka részesíti előnyben a Jobbikot, 14 százaléka az ökopártot, míg a Fidesz–KDNP csupán a harmadik helyen áll 12 százalékkal. Ráadásul a kutatócsoport korábbi adatai alapján ez egyáltalán nem új fejlemény: a Fidesz már egy 2012 legelején készült felmérésben is a harmadik helyre szorult, bár akkor a Jobbik és az LMP még fej fej mellett állt 19, illetve 18 százalékkal. Szintén nem új keletű, de annál meghatározóbb tendencia a „klasszikus” baloldal háttérbe szorulása: az MSZP, a DK, az Együtt és a PM összeadva sem érik el a 10 százalékot az egyetemre járó fiatalok körében.

Ha abból indulunk ki, hogy rendszerkritikus pártokról van szó, egyáltalán nem meglepő a Jobbik és az LMP jó szereplése ebben a korcsoportban. Ahogy az gyakorta elhangzik, az ifjúság eleve jobban vevő a radikális fellépésre, a rendszer egészének elutasítására. S amíg Magyarországon nincs valamirevaló baloldal – ezt nem én állítom, hanem az idézett kutatás számai –, addig e radikalizmust leginkább a Jobbik testesíti meg számukra (konszolidáltabb lázadóknak pedig ott az LMP). Ez a magyarázat kétségkívül tetszetős, de önmagában valószínűleg nem elégséges. E két párt esetében ugyanis arról sem szabad megfeledkezni, hogy a mai magyar politikai palettán nekik a legfiatalosabb a kommunikációjuk – részben kényszerűségből. A sajtó fősodrából kiszorulva a Jobbik és az LMP is kénytelen hangsúlyosan támaszkodni az internetre, a közösségi médiumokra.

Tudnivaló viszont, hogy korunkban „a médium maga az üzenet”: e kommunikációs csatornák tudatos alkalmazása eleve vonzó az azokat nagyobb arányban használó fiatalok számára.

Persze itt nemcsak úgy általában vett fiatalokról, hanem egyetemi hallgatókról van szó. Az, hogy a városias, értelmiségi karakterű LMP-nek vannak tartalékai ebben a rétegben, önmagában nem igazán meglepő – hiszen szinte kizárólag itt vannak tartalékai. De mi magyarázza a kevésbé intellektuális Jobbik sikerét ebben a közegben? Érdemes felidézni, hogy maga a Jobbik is egyetemi mozgalomként indult, és a későbbiekben sem tévesztette szem elől ide visszanyúló gyökereit, az egyetemi életben meglévő beágyazottságát. A párt nemcsak a hátrányos helyzetű kistelepüléseken építkezett tudatosan, lépésről lépésre, hanem a felsőoktatási intézményekben is, „beépülve” a hallgatói önkormányzatokba, valamint aktív propagandatevékenységet kifejtve. Talán épp ennek kívánja elejét venni a hírek szerint az ELTE-n bevezetni tervezett rasszizmusellenes tantárgycsomag – kérdés, milyen sikerrel. A Jobbiknak azonban a szorgalmas terepmunka mellett másra is szüksége volt: arra, hogy az egyetemisták körében pár évvel ezelőtt még toronymagasan vezető Fidesz fokozatosan magára hagyja, és így átengedje neki ezt a réteget.

Azt, hogy ez így történt, megintcsak a számok erősítik meg. Jelenleg a megkérdezett hallgatók alig több mint 10 százaléka – a biztos pártválasztók közül is csupán minden ötödik – szavazna arra, hogy a Fidesz maradjon kormányon. Ez pedig alapvető átrendeződést jelez a jobboldal vezető erejének támogatói körében. Ahogy arra annak idején többen is rámutattak, az előző kormányzati ciklus közepe táján fordult elő elsőként, hogy döntően középosztálybeli fiatalok vonultak utcára a Fidesz ellen, míg idősek és középkorúak mellette. Ez pedig nem csupán azt jelenti, hogy az idő vasfoga a párt szavazóbázisát sem kímélte, hanem azt is, hogy időközben megváltozott a kormányzat politikája által megszólítottak összetétele.

2002-es vereségéből okulva a Fidesz érthető módon odafigyelt arra, hogy a feltörekvő, aktív rétegek mellett a leszakadók és az inaktívak, különösképpen a nyugdíjasok számára is legyen mondanivalója, de üzenetei ma már egyre kevésbé szólnak az iskolázott fiatalokhoz. Már csak stílusukat tekintve sem: az épp most futó nemzeti konzultációs kampány például átlátszóan manipulatívnak tűnhet, s ezért kifejezetten taszító lehet számukra (még a radikálisabbak számára is). De e politika tartalmával is nehezebben tud azonosulni az a réteg, amely a gazdaság stabilizálódása ellenére sem lát maga előtt igazi perspektívát a munkaerőpiacon, ahová hamarosan ki kell majd lépnie – különösen a nyugati lehetőségekkel és az ottani bérekkel való összevetésben.

Az utóbbi természetesen nem kizárólag a jelenlegi kormány hibája, de az egyetemi hallgatók nem is csak a jobboldalt „büntetik”. Hanem, mint láthattuk, a baloldalt éppúgy, sőt általában a rendszerváltó pártokat, a korábbi politikai váltógazdaság szereplőit. Minden bizonnyal ez lehet a Jobbik és az LMP népszerűségének kulcsa, ahogy a demokráciával kapcsolatos szkeptikus alapállásé is: a felmérés által megszólaltatott generáció tagjai már a rendszerváltás után születtek, s politikai eszmélésük is legfeljebb az utóbbi öt-tíz évre tehető.

Nekik már nincs közvetlen tapasztalatuk a hőskorról, ők már nem tudnak lelkesedni a demokráciáért, mint kivívandó eszményért (bár nem is kellett csalatkozniuk ezzel kapcsolatos reményeikben). Számukra a demokrácia adottság, méghozzá eléggé kisszerű adottság, ami nem azonosulást kelt, hanem fásultsághoz vezet. Számukra a Fidesz már nem fiatal demokraták szövetsége, hanem épp olyan őskövületeké, amilyennek az egykori állampárt képviselői tűnhettek a Bibó-szakkollégium hallgatóinak szemében. A régi jobb- és baloldal már nem az ő nyelvükön beszél, nem az ő problémáikra reflektál. Erre érzett rá jobb pillanataiban az LMP, sőt újabban a Jobbik is, amely ma már a XXI. század pártjaként aposztrofálja magát.

Az egyetemisták politikai nézeteire – hacsak éppen nem konkrét oktatáspolitikai intézkedések ellen tiltakoznak – könnyű legyinteni, hiszen nem képviselnek kiterjedt választói réteget, és véleményük egyébként sem mondható tipikusnak a társadalom egészére nézve. Ezt a kisebbségi helyzetet, a fősodortól való távolságot feltehetőleg ők is érzik, amikor jelentős számban fordulnak el a politikától mint olyan területtől, amely nem velük foglalkozik, nem az ő mindennapjaikról szól. Nem szabad azonban elfelejteni azt a triviális tényt, hogy többségükben közülük fognak kikerülni a jövő politikusai és véleményformálói. Ez a jövő pedig nincs is olyan messze.

Egyáltalán nem mindegy tehát, ki tudja megszólítani ezt a réteget. És nem feltétlenül azért, mert ha a Jobbik lesz az, akkor jön a barna veszedelem. Sokkal inkább a szürke veszedelem fenyeget bennünket, a politika elszürküléséé, eszmények nélkülivé válásáé. Nagy adag idealizmus kell ahhoz, hogy ennek az ellenkezőjében bízzunk – azt meg ki mástól remélhetnénk, mint az ifjúságtól?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.