Érinthetetlen emberek

Hogyan úszhatja meg a Buda-Cash-botrányt a volt tulajdonos-ügyvezető?

Szabó Anna
2015. 06. 16. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank idén februárban leplezte le a fiktív ügyfelekkel, kettős könyveléssel működő társaságot, amely a gyanú szerint a pénzügyi felügyeletet és saját könyvvizsgálóját is félrevezette – ám erről a fő tulajdonos állítólag semmit nem tudott. Hiába mutatta ki a jegybank, hogy a bűncselekményeket a vezetőség tudtával, illetve irányításával követhették el (hogyan másképp?), a rendőrség számára ez nem volt elegendő ok, hogy bármivel is meggyanúsítsák P. Zoltánt, a társaság alapítóját, az igazgatóság volt vezetőjét. P. úr ezek szerint tévedés áldozata lett: jóhiszeműen úgy járt be a brókerház Ménesi úti irodájába, hogy csaló társai külön könyvelést vezethettek, s elrejtették előle az összes fontos dokumentumot.

Szinte hihetetlen, de sajnos igaz, bár P. úr ártatlansága még a magyar rögvalóságban, a Princz-, Kulcsár- és Quaestor-ügyeken edzett olvasók számára is nehezen emészthető. A több tekintetben is rejtélyes történet felháborító: jelenleg már csak három embert tartanak előzetes letartóztatásban a brókerbotránnyal kapcsolatban, holott februárban még kilenc gyanúsítottról számoltak be a nyomozó hatóságok. Ezek szerint a Buda-Cash központjában titokban ismeretlen személyek vezethettek fiktív számlákat, és a véletlen műve, hogy a rendőrség orra előtt mentették ki az iratokat az irodaházból. Már az sem érthető, hogy a jegybankba másfél évvel ezelőtt beolvadt pénzügyi felügyelet (PSZÁF) a februári ellenőrzés legelső napján kiszúrta azt a visszaélést, amit több mint egy évtizedig senki nem vett észre.

Miféle ellenőrzéseket folytathattak itt az ellenőrök? Ha rendszeresen hamis adatokkal tévesztették meg őket, miként lehetséges, hogy a jegybanki revizorok – ugyanezen adatsorokat látva – mégis azonnal gyanút fogtak? Vajon mennyire járt el körültekintően a felügyelet, ha a fiktív ügyfelek ezreit és a százmilliárd forintra tehető kárt hosszú időn át nem észlelték? A Quaestor és a Hungária Értékpapír Zrt. több tízmilliárd forintos sikkasztási sorozata sem szúrt szemet a PSZÁF-nak, holott ügyfelek tízezreit csapták be hamis kötvényekkel, fiktív ügyfélszámlákkal, amire az új (a jegybanki) felügyelet szintén már az ellenőrzés első napján rábukkant. Ennyi véletlen miként lehetséges? A kérdésre legalább két válasz adható. Az egyik a jóindulatú, már-már naiv megközelítés: eszerint a befektetési vállalkozások amúgy is megtévesztett ellenőrei slendrián, felületes munkát végeztek. A másik lehetőség a szándékos figyelmetlenség, amelyet a kifejezetten ritka ellenőrzéseket előíró törvények is elősegíthettek.

A nemrég kipattant három botrányban (Buda-Cash, Hungária Értékpapír, Quaestor) azonban több tízezer ügyfelet vágtak át, és összesen 250 milliárd forinttal nem tudnak elszámolni a korábbi vezetők. Nem újdonság, hogy a PSZÁF-nál a fogyasztóvédelem a hátsó sorban kullogott, ezért sem húzták be a féket a devizahitelezés elterjedésekor. Sőt emlékezzünk Szász Károly PSZÁF-elnök ominózus levelére, melyet a Kúriának írt a devizahiteleket érintő perekkel kapcsolatban. A hosszú és cirkalmas levélből sokan azt szűrhették le, hogy a hazai pénzügyi rendszerre nézve túl kockázatos lenne az ügyfelek javára dönteni a kérdésben – a „fogyasztóvédő” felügyelet szerint.

Három elnök vezette a felügyeletet az említett csalássorozatok idején: Szász Károly, Farkas István, illetve Farkas Ádám – utóbbi csak egy évig. A háromból két elnök példás munkájáért magas állami kitüntetésben részesült: Szász Károly a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át idén márciusban „a korszerű és európai színvonalú hazai pénzügyi felügyelet megteremtésében játszott meghatározó szerepéért, példaadó vezetői munkájáért és a PSZÁF folyamatos modernizálásáért”. Ma a SOTE kancellárjaként dolgozik a közpénzek átláthatóságáért a kétszer is tetemes végkielégítéssel távozó szakember.

A felügyeletet öt éven át vezető Farkas István szintén a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta Bajnai Gordon javaslatára 2009-ben, az augusztus 20-i ünnepség alkalmából. A kitüntetés „a magyar pénzügyi piac biztonságos és stabil működése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként” járt neki, mert az indoklás szerint „eredményesen őrködött a pénzügyi szektor biztonságos, átlátható, tisztességes működése felett”. Egyik indokláshoz sem szükséges kommentárt fűzni. Önmagáért beszél, hogy a brókerbotrányok ügyében egyikük sem forgolódik sokat a médiában (lapítanak), noha néhány fogas kérdést bizony fel lehetne tenni nekik.

A Buda-Casht alapító P. úr ártatlanságánál talán csak egy felháborítóbb eset található a közelmúltból. A tíz ember halálát, több település tönkretételét okozó vörösiszap-katasztrófáért felelős Mal Zrt. korábbi tulajdonosát és vezetőjét, T. Lajost sem látjuk a vádlottak padján az évek óta húzódó büntetőperben. Ezek szerint ő sem tudott semmiről, sem a zagytárazó túlterheléséről, sem a műszaki problémákról. P. Zoltánnal közös vonásuk, hogy mindketten a leggazdagabb magyarok köréhez tartoznak. A Buda-Cash alapítója a 33. helyen végzett tavaly, sőt, 2013–14-ben (az ügyfelek szegényedése közben) még egymilliárd forinttal gyarapította is a vagyonát. T. Lajos a katasztrófa idején szintén az egyik legtehetősebb üzletembernek számított 145 millió euróra becsült vagyonával, ennek ellenére az áldozatoknak megalázóan kevés, mindössze 110 ezer eurót ajánlott fel a Mal Zrt., amely az első napokban arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a rozsdavörös massza nem mérgező.

P. Zoltán és T. Lajos neve mellé tehetjük a néhány millió forintra büntetett Princz Gábort, a Postabank volt elnök-vezérigazgatóját, továbbá alelnökeit, akik fejenként másfél milliós pénzbüntetéssel megúszták az államnak több tízmilliárdba került viszszaélést. A több mint egy évtizede húzódó K&H-botrány egyik főszereplője, Rejtő E. Tibor, a bank volt vezérigazgatója is idesorolható: ő azt állította, „ártatlanul áll a bíróság előtt”, sőt elérzékenyült vallomástétel közben, fel is mentették. Legújabb tagja a listának Kocsis István, a Magyar Villamos Művek volt vezérigazgatója (a Tocsik-ügy idején az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. vezére, később, a BKV-botrányok idején a közlekedési vállalat vezérigazgatója), akit épp a napokban mentett fel a bíróság hűtlen kezelés vádja alól.

A hárommilliárd forintos kárt okozó ügyben Kocsis úr felesége kapott enyhe büntetést orgazdaság és folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt. Kocsis úr ezek szerint sem férjként, sem felesége üzleti partnereként nem tudott a visszaélésekről Mellesleg az OTP-nél landolt, ahol az igazgatóság külső tagjaként hasznosította széles tudását, jelenleg egy másik kereskedelmi bankot vezet. (Ha már OTP: Benedek Fülöp volt szocialista agrárállamtitkár ma a bank egyik vezetője, holott jogerősen elítélt személy.)

A gazdasági bűncselekmények közös nevezője, hogy a bizonyítékként értékelhető dokumentumokat általában nem azok a személyek írják alá, akik a csalások haszonélvezői. Ők jogilag ártatlanok – ám a közvélemény szemében mégis bűnösök maradhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.