Üzenetek a toronyból

Vidám hangulatban iszogatott, a vodkáról és a sportról viccelődött Vlagyimir Putyin orosz elnök és Matteo Renzi olasz kormányfő.

Szabó Anna
2015. 06. 20. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Renzi „nagy örömmel” fogadta Putyint, aki baráti légkörben taglalta az oroszokat (is) sújtó szankciók értelmetlenségét. A nemzetközi sajtó kifejezetten pozitív hangvételű cikkekben emelte ki a párbeszéd és az együttműködés fontosságát, csakúgy, mint az olasz kormányfő Moszkvában tett márciusi látogatásakor. Holott két héttel korábban a magyar miniszterelnököt még az európai értékek elárulójának nevezték, amiért fogadta az orosz elnököt.

Mivel az oroszellenes büntetőszankciók okául megjelölt orosz–ukrán konfliktus Putyin budapesti látogatása óta alig változott, sőt a Krím-félsziget is orosz kézen maradt, látszólag érthetetlen a két, egymásnak homlokegyenest ellentmondó fogadtatás. Hasonló kettős mérce érvényesül a magyar–szerb határt megerősítő kerítés és a menekültek előtt lezárt francia határ megítélése tekintetében. Miközben az idegengyűlölő Magyarország lábbal tiporja a demokráciát, addig Franciaország csak védi állampolgárait az egyre követelőzőbb illegális bevándorlókkal szemben.

Miközben mi vasfüggönyt húzunk az intolerancia jegyében, addig a spanyoloknak a schengeni szerződés értelmében „kötelező” volt egy hasonló kerítést építeniük a Gibraltárral szembeni, Marokkóba beékelődő terület köré – érthető biztonsági okokból És most itt vannak az egyébként toleráns olaszok, akiket Európa lelkiismeret-furdalás nélkül magukra hagyott a menekültkérdésben, így ma már erősen fontolgatják, hogy a hozzájuk érkező illegális bevándorlóknak megmutatják az észak felé vezető utat, és kezükbe nyomnak egy (nem retúr) gyorsvasútjegyet.

A lényeg már rég nem az égbekiáltó kettős mérce (ezt már szinte megszoktuk), hanem több százezer ember kilátástalan helyzetének napi politikai célokra használása Európa-szerte. A magyarokról rasszista, kirekesztő képet festenek, miközben több uniós tagállam is a kényszerű védelemre rendezkedett be változatos eszközökkel, a Földközi-tengeren cirkáló hadihajóktól a schengeni övezet lezárásáig. Nálunk sajnos a román bevándorlókkal való riogatás ugyanolyan sikeresnek bizonyult egykor, mint az emberek félelmeire apelláló mostani plakátkampány, amely bármennyire is etikátlan, önreklámként és figyelemelterelésként remekül működik. Mert egyértelmű, hogy e hatalmas médiafelhajtás nélkül is meg lehetett volna erősíteni a déli határt, és bezárni a törvényi kiskapukat. Nem adhat felmentést, hogy máshol sem különb a helyzet.

A nemzetközi szervezetek évek óta bénultan figyelik a közép- és közel-keleti, valamint az észak-afrikai konfliktusok elmérgesedését, a túlnépesedés és a munkanélküliség miatti feszültségek robbanását. Az unió is csak akkor kezdett foglalkozni a témával, amikor sajtóhír lett a líbiai partoknál a tengerbe veszett 900 menekült tragédiájából.

Az elefántcsonttoronyban élő uniós vezetésnek továbbra sincs működőképes külpolitikája – a térségbe irányuló európai fegyverembargó eltörlésén kívül. A demokratikus eszmék felkent hirdetői belebuktak a menekültkérdésbe, és nem maradt erkölcsi alapjuk elmarasztalni a magyarokat. Az uniós politika nem talált megoldást, ezért – jobb híján – erkölcsi kérdést faragott a menekültügyből. Így lett a magyar kerítésből is egy „nagy fal”, ami – a történelemben láttunk már rá példát – bármikor megkerülhető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.