Ausztria változások előtt

A kicsire olvadt nagykoalíció számára ismét az Osztrák Szabadságpárt jelent kihívást.

Techet Péter
2015. 07. 01. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió szankciókat hirdetett ugyan Bécs ellen, a fekete-kék koalíció legfeljebb gazdaságpolitikailag volt felettébb jobboldali. A szociáldemokrata meghatározottságú Ausztriában tabudöntésnek számított számos szociális juttatás megnyirbálása és egyes állami cégek privatizációja. Az osztrákok többsége egyiket sem igényelte különösebben, ráadásul a privatizációs ügyekből mára főként csak a szabadságpárti korrupciós ügyek maradtak meg. A jobboldali populista párt már a kormányzás során felmorzsolódott, szavazóinak felét elvesztette, kettészakadt, magába zuhant. 2005-ben Jörg Haider ki is szállt saját pártjából, az FPÖ-nek pedig elege lett az addigi neoliberális–yuppie irányból, és a bécsi fenegyerek, Heinz-Christian Strache vezetésével baloldali populista fordulatot vett. Mára az FPÖ a legerősebb párt a bécsi munkáskerületekben, és a fiatalok (főként a tanulatlan fiatalok) mellett a munkások körében a legnépszerűbb.

Amikor 2006-ban a jobboldali Schüssel-kormány megbukott és visszatértek a szocdemek, sokan azt mondták, hogy Ausztriában helyreállt a rend. Az osztrák jólét alapja a szocdem irányítású nagykoalíció, amely az igen széles jóléti állam mellett társadalmi nyugalmat teremtett. Ez persze más nézőpontból unalomnak, állóvíznek tűnik, ahol mindent a nagy hatalmú munkás- és iparkamarák döntenek el zárt ajtók mögött. Ez ellen indult a nyolcvanas évek végén harcba Jörg Haider – akiről kevéssé köztudott, hogy liberális politikus volt, liberális programmal. Kisebb államot, kevesebb állami tulajdont, fellazított szociális hálót, több versenyt akart. A „nácik” mellett éppen ezért a liberális, államfüggetlen polgárság jelentette Haider bázisát. A haideri kísérlet azonban elbukott: ő maga nem vállalta a kormányzati felelősséget, emberei pedig korrupt újgazdagokként maradtak meg a választók emlékezetében, akiket el is zavartak a kormányból.

A régi világ, a szocdem–konzervatív nagykoalíciós nyugalom nem tért vissza. Tizenhat évvel Haider 1999-es győzelme után meg lehet állapítani: Ausztria ma ugyanott áll politikailag, mint egykoron. A nagykoalíció pártjai hitelüket vesztették, és a közvélemény-kutatások alapján nemhogy nagynak, de koalíciónak se lehet nevezni őket: ha most vasárnap lennének a választások, a szocdemek és a konzervatívok együtt sem szereznék meg a többséget. Ráadásul tizenhat évvel később az FPÖ már nem a második helyre robbanna be, hanem majdnem harminc százalékkal az első helyen áll. Heinz-Christian Strache persze nem Jörg Haider, és nem csak a köztük lévő jelentős szellemi különbség miatt. A többdiplomás, doktorált Haider liberális irányból akarta lebontani a nagykoalíciós Ausztriát, a fogtechnikus végzettségű Strache viszont éppen nem bontást ígér, hanem a régi, pihe-puha idők visszatérését. Nem véletlenül hasonlítja magát Bruno Kreiskyhez, a legendás szocdem kancellárhoz – az FPÖ éppen az államot védené, növelné, és nem leépítené.

Noha Ausztria még mindig az Európai Unió egyik leggazdagabb országa, ahol a jóléti kiadások a skandináv államokéval vetekszenek (nem véletlen, hogy az életminőséget tekintve Ausztria már réges-régen lekörözte a nagy testvér németeket), mégis mindenki válságtól tart. A kormány bizonytalan lépései, a környező országokból érkező rossz hírek, az euróválság, a menekülthullámok mind azt üzenik az osztrákoknak, hogy ilyen jól, mint most, talán már sosem fognak élni. Erre a félelemre két válasz lehetséges. Az egyik egy átgondolt reformterv lehetne, elvégre a strukturális problémák (például a tartósan tíz százalék feletti munkanélküliség) már most jelentkeznek. A 2013-as választásokon hat százalékkal meg is jelent egy új liberális erő, a NEOS, amely a konzervatívokat győzködné arról – mint egykoron Haider –, hogy hagyják ott a szocdemeket, és legyenek bátrabban jobboldaliak. A Schüssel-kormány jobboldali gazdaságpolitikája azonban olyan rossz emlékeket hív még ma is elő, hogy a konzervatívok – pedig hosszas botladozás után végre ütőképes, népszerű elnökük van – nem mernek egy ilyen kalandot újra vállalni. Arról nem is beszélve, hogy ennek a lakosság többsége is ellene van – a Néppártnak és a NEOS-nak együtt 30-35 százaléka lenne. Mivel a szociáldemokraták válasza a problémákra az, hogy nem mondanak semmit, a zöldek pedig még mindig elsősorban a városi fiatal értelmiség pártja maradt, a félelmekre a másik választ a Szabadságpárt adja meg. Az ő javaslatuk a bezárkózás, hátha akkor visszatér a hatvanas–hetvenes évek jóléti nyugalma. Nem kérdés persze, hogy Strache számos létező problémát felvet: a növekvő bevándorlástól a munkanélküliségen át a korrupcióig. Ráadásul ő – hasonlóan a francia Marine Le Penhez – komolyan gondolja, hogy győzhet, kancellár lehet. Nem véletlenül nyesegeti a szélsőjobbos kinövéseket, és az FPÖ, miközben Orbánról mindig pozitívan nyilatkozik, messze elkerüli a Jobbikot.

A párt május végén Stájerországban – szavazatait megduplázva – fej fej mellett végzett a szocdemekkel és a konzervatívokkal, Burgenlandban pedig szintén duplázni tudott. Sőt a legkeletibb tartományban a szociáldemokraták végül koalíciót is kötöttek az FPÖ-vel. Noha az SPÖ hivatalosan tiltja az FPÖ-vel való együttműködést, az utóbbi szorítása és a két párt szavazóbázisának közelsége miatt az alapszervezetek fütyülnek az országos döntésekre. Werner Faymann kancellárnak pedig saját pártja koalíciója kapcsán annyi jutott eszébe, hogy felszólította a néppártot, hogy ne működjék együtt Strachéékkal, ami viccnek is szánalmas. Faymann helyzete amúgy is egyre bizonytalanabb: a kancellárra se pártjában, se kormányában nem nagyon hallgatnak, igaz, ő se nagyon mond semmit. Sokan azt várják, hogy még a nyár vége előtt lemond. Egy humorista megjegyezte, hogy arra kéri a hallgatag Faymant: ha lemond, akkor azt azért jelentse is be, mert különben senkinek sem tűnne fel.

A szövetségi választásokig persze van még jó három év, de a tendencia egyértelmű: 2013 óta zuhan az idézőjeles nagykoalíció népszerűsége, és növekszik az FPÖ-é. Fontos főpróba lesz idén ősszel a bécsi választás, ahol maga a pártelnök, Strache száll ringbe a főpolgármesteri székért. A lassan száz éve vörös Bécsben persze nincs esélye győzni, de igencsak figyelemreméltó eredményt elérhet. Már 2010-ben is sikerült megtörnie a szocdem egyeduralmat, koalícióra kényszerítve Michael Häupl főpolgármestert, és idén tovább faragná a vörös uralmat, például jó eséllyel tud bevenni számos munkáskerületet. Ráadásul a párt a bevándorlók között is népszerű, főleg a Bécsben nagyszámú szerbség körében, így bőven harminc százalék felett végezhet, miközben az SPÖ a felmérésekben alulról súrolja a negyven százalékot. Häupl persze esküdözik, hogy nem követi a burgenlandi elvtársak példáját, és nem fog össze Strachéval. Az SPÖ-n belül azonban sokan szimpatizálnak Strache szociális demagógiájával, kisemberpártiságával, és hasonló fordulatot hirdetnének. Tény, hogy Strache semmiképp se lenne partner egy jobboldali–liberális fordulathoz, azaz a konzervatívoktól igencsak messze áll, egy vörös-kék koalíció azonban (amire már volt példa egykoron a nyolcvanas években) megvédheti az osztrák jóléti államot, a kispolgári nyugalmat. Az FPÖ Strache alatt kellőképpen balra tolódott ehhez, már csak az SPÖ-nek kellene néhány kérdésben – például a menekültügyben – az FPÖ-höz közelednie. A bécsi konzervatív Die Presse napilap szerint egyébként is egyetlen módon lehet megállítani az FPÖ növekedését: ha hagyják őket kormányra jutni és belebukni. Ahogy az tizenhat évvel ezelőtt Haiderrel is történt.

A nagykoalíció tehetetlenségét bizonyítja azonban, hogy ma az ország ugyanazon kérdés előtt áll, mint 1999-ben, amikor szintén kicsire olvadt nagykoalíció volt hatalmon.

A szerző jogász, újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.