Bélszín

Kevés helyen készítik el megfelelő módon a bélszínt, Mohai Géza mégis úgy döntött, hogy betér a Húsevő Virágba.

Tompos Ádám
2015. 07. 12. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohai Géza nem akart hinni a szemének, amikor az utcán botorkálva meglátta a Húsevő Virág árlapját. A korlátlan étel- és italfogyasztást kínáló svédasztalos étterem ugyanis még úgy is elképzelhetetlenül olcsónak számított volna, ha öles betűkkel nem írták volna ki a bejárat fölé, hogy a kínálatban bélszín is van. Kevés helyen készítik el megfelelő módon a bélszínt, Mohai Géza mégis úgy döntött, hogy betér a Húsevő Virágba. Amikor lenyomta a kilincset, már az járt a fejében, vajon megkérdezik-e majd, hogy véresen, esetleg közepesen, vagy jól átsütve, már-már szenesen óhajtja-e a bélszínt. Aztán érdekelte még az is, hogy kérés nélkül is tesznek-e a hús alá egy szelet pirítóst, hogy beszívja a szaftot, merthogy jobb helyeken ezt így szokás.

Mohai Géza egészen megéhezett ettől a kis töprengéstől, úgyhogy kicsit meg is szédült, amikor a Húsevő Virág pecsétgyűrűs, fehér klumpás ültető pincére letámadta. A pocakos férfi egy szuszra hadarta el Mohai Gézának, hogy az étteremben valóban annyit és annyiszor szed magának a büféasztalokról, amennyit és ahányszor csak akar, fizetni csak az ajtó fölött feltüntetett akciós árat kell majd. A pincér karjára terített egy hófehér konyharuhát, ami a gesztikulálás közben szabadon lobogott. Mohai Géza néha már nem tudta eldönteni, hogy a pincér egy legyet hajkurászik, vagy valami izgága szellemet próbál utánozni. Mindenesetre a bélszínre elfelejtett rákérdezni, úgyhogy leült ahhoz a földszinti asztalhoz, ahová a hadonászó pincér kalauzolta.

A Húsevő Virágot ugyanis – a pincér tájékoztatása szerint helyszűke miatt – felfelé építkezve alakították ki. Lent voltak az előételek és a levesek, feljebb a második fogások kaptak helyet, pár lépcső után jöttek a desszertek, fent pedig, megkoronázandó a bőséges kínálatot, ott sercegtek a sütőlapon a bélszínek. Mohai Géza úgy gondolta, hogy ha már leült, akkor megkóstol ezt-azt, mintegy megágyazva a főfogásnak. Szedett magának egy kis erőlevest, de az nagyon forró volt, úgyhogy addig elropogtatott néhány padlizsánkrémes katonát, és megkóstolta a kikészített kecskesajtot is.

Vette volna az irányt a legfelső szint, vagyis a bélszín felé, kettesével szedte a lépcsőfokokat, de a semmiből elé toppant egy borostás, fiatal pincér, aki köszönés helyett ellentmondást nem tűrő határozottsággal sorolta emelete ételeit: rántott gomba, hortobágyi palacsinta, marhapörkölt, fasírt, párizsiasan sült csirkemell, oldalas lila káposztával, vadragu, rácponty, cordon bleu, méghozzá pulykából. Mohai Géza próbált a bélszínről kérdezni, de a második szinten tapasztalt gorombaság arra késztette, hogy bambán támolyogjon oda a melegen tartókhoz. Ott aztán azt sem tudta már, hogy mivel pakolja tele a tányérját.

Mindent megevett, tányérján mindössze két szem panírmorzsát hagyva indult felfelé. De nem tudott ellenállni a desszertes részleg kacér pincérnőjének, úgyhogy a tányérjára máris rászedetett egy kis somlóit a kékesen lángoló Gundel-palacsinta mellé. Jóllakott, egy porcikája sem kívánta a bélszínt. Körülnézett és azt látta, hogy csupa hasonló hasát fogó, kidülledt szemű vendég ül körülötte, akik reményvesztetten próbálnak ülve maradni a székükön, de ugyanúgy csúsznak lefele, mint ő. Fent pedig üres volt minden, sehol egy vendég, és a bélszín illatát sem érezte.

Mohai Géza erőtlenül emelte fel a karját az ebéd után, jelezve, hogy fizetni akar. Az ültető pincér odalibbent hozzá, palástként lebegett mögötte a fehér konyharuha. Széles vigyorral az arcán tette a blokkot Mohai Géza elé, majd miután a borravalót is eltette, így szólt: „Szabad érdeklődnöm, hogy ízlettek az ételek? Megjegyzem, nálunk mindenki a bélszínt szokta dicsérni.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.